Tidak semua antara kita tahu cara yang mudah dan senang untuk pastikan ruang dapur dan peti sejuk terlihat kemas dan teratur. Apatah lagi jika berdepan dengan ruang yang terhad, lagi betambah sempit dibuatnya bila disumbatkan dengan pelbagai barangan dan perkakasan.

Nyata, ilmu susun menyusun ini juga perlu untuk kita pelajari. Ini pentinga, agar apa yang kita cuba lakukan untuk dapatkan susun atur yang kemas ‘menjadi’ dan bukannya menampakkan berselerak dan berserabot.

Untuk itu, apa kata kita baca perkongsian daripada Puan Suriati agar memberi manfaat.

Saya suka organize barang sebab bagi saya organizing part of deko juga…ruang kecik pun kalau betul cara susun banyak yang boleh isi…so tengah rajin ni saya nak share cara saya organize barang dapur yang kering & basah dalam pantry room & peti ais.

Pantry room:
1) Pilih bekas yang sama kaler & kalau see thru lg bagus. Size bekas berbeza tak pe sebab kuantiti barang yg nak di isi x sama… Contoh bekas gula tak kan sama size debgan bekas lada hitam.
2) Bila buka pack nak salin dalam bekas pastikan tulis kat mana-mana expire date barang tu…tulis & tampal sikit kat bawah setiap bekas tu pun ok or sediakan chalkboard/whiteboard kat pantry room.
3) Saya suka cari bekas yang agak-agak muat setiap pack yang dibuka tapi kadang ada juga lebihan saya clip/ikat elok-elok masukkan dalam storage yang bertutup (box putih dalam gambar).

IKLAN


4) Labelkan setiap bekas untuk nampak cantik & organize…selain tu senang kalau bapak-bapak or anak-anam nak cari barang dalam pantry just tengok label… Untuk mak-mak pulak senang nak tengok barang ape yang dah abis bila nak shop groceries.

Peti ais:

IKLAN


1) Saya suka letak semua dalam bekas so senang nak susun.
2) Untuk sayur-sayur saya lapik tisu dan masukkan dalam bekas bertutup so sayur tahan lama.
3) Lengkuas, serai, kunyit pun masuk bekas bertutup dan isi air… Tapi kena rajin la tukar air… Jangan biar sampai berkeladak.
2) Lauk-lauk pun saya cuci dan masukkan dalam bekas bertutup… Setiap bekas untuk sekali masak… Senang nak defrost.
4) 1 bekas khas untuk makanan anak-anak dan letak kat tempat yang diaorg boleh capai. Susu sebenarnya better letak belah dalam bukan kat pintu untuk tahan lama tapi sebab anak-anak biasa ambil sendiri so saya letak kat pintu peti… Tapi memang susu kat rumah ni sekotak sehari so tak de la isu tahan or tak tu.
5) Telur saya tak letak pun kat tempat telur yang dalam peti tu… Saya biar je dalam bekas telur yang asal tu… Nak masak baru basuh.
6) Left over foods pulak saya selalunye masak untuk sekali makan sebab malas nak simpan makanan yang tak abis… Tapi kadang ada jugak yang tak abis so saya salin dalam bekas bertutup baru masuk peti… So esok nya bukak peti tak de la satu peti bau tempoyak disebabkan left over patin masak tempoyak malam tadi.
7) Bila semua letak dalam bekas so peti pun tak kotor… Nak cuci pun senang.

Ok tu je kot cara saya organize barang dapur… Again ni cara saya sendiri so kalau rasa bermanfaat boleh apply kalau sebaliknya abaikan ye.

Sumber : Suriati Zamri Via Rumah Ku Syurga Ku