Adanya aplikasi Whatsapp di dalam telefon seakan suatu yang penting dan telah pun diterima semua sebagai medium untuk berhubung. Malah tak dinafikan, dalam telefom kita akan ada macam-macam  group Whatsapp dan kadang-kadang membuatkan kita boleh tersenyum sepanjang hari. Ada sahaja cerita dan  gambar-gambar lawak untuk dijadikan bahan ketawa.

Begitulah perkongsian pengalaman Khairul Hakimin Muhammad mengenai group Whatsapp mereka tujuh beradik di status facebooknya baru-baru ini dan telah menarik perhatian ramai warganet untuk turut berkongsi cerita berkenaan group whatsapp keluarga masing-masing.

Memberi maklum balas pada hantarannya yang terdahulu di facebook, Khairul Hakimin Abdullah telah berkongsi cara didikan ibu ayahnya hingga membuatkan hubungan mereka tujuh beradik sangat rapat dan mesra.  Bolehlah dijadikan panduan dan info bermanfaat.

Didikan Dari Kecil

Jika kalian baca posting saya tentang group whatsapp adik beradik kami malam tadi, kalian akan baca ada komen-komen tentang hubungan adik beradik. Kami 7 beradik, emak abah dah didik dari kecil:

1. Sesiapa yang meminta bantuan, kena minta. Tak minta tak ada siapa tahu. Duk diamkan diri takkan merubah apa-apa. Tak boleh letak dalam kepala kita susah, kena semua orang ambil tahu. Mesti kena kasi tahu. Semua orang ada kehidupan dan tak sempat nak sentiasa fikir tentang kehidupan orang lain.
Apabila beritahu, akan sampai pertolongannya. Tak beritahu mereputlah hanggggg. Apa ingat kami ada kuasa membaca fikiran orang ke nyehhhhh. Tak adanya. Kena kasi tau okeh.

2. Sesiapa yang kaya raya, biasanya akan belanja makan, hahahahahaha. Benda ini benda biasa sahaja. Tak ada apapun. Biasanya kami akan makan sate atau belilah KFC atau patin tempoyak. Hanya untuk memeriahkan suasana.

3. Kalau bergaduh, biasanya emak abah tak campur. Lantak hang. Cuma emak abah akan nasihat semua orang. Walaupun kita tahu emak abah akan menangkan yang disayang sayang yihhhhh. Namun sebagai anak, tak boleh sesekali memikirkan tentang emak abah pilih kasih.
Tak adanya menda itu. Normal sebagai ibu bapa, dia tahu anak yang mana boleh tahan tekanan, anak yang mana tak boleh. Emak ayah jauh lebih tahu tentang anak-anak.

4. Tak ada siapa paling pandai, tak ada siapa paling bodoh. Tak ada siapa paling senang, tak ada siapa paling susah. Semua sama ikut apa yang Allah kasi. Walau ada yang belajar sampai ke luar negara, sama je semuanya. Semua boleh duduk sekali burukkan menteri, gosip artis dan sebagainya. Astaghfirullah hal azim hahaha.
Fokus kami ialah semua kena senang. Tak pernah sesekali kami zikirkan “dalam keluarga kita ni akan ada yang senang, akan ada yang susah.” No way. Kami akan sentiasa cakap “kita nak senang semua sama-sama, semua akan senang! Amin!”

5. Tak berharap langsung tentang kelebihan masing-masing. Semuanya fokus kepada kehidupan masing-masing. Kalau dia kaya, doakan dia lagi kaya. Kalau dia susah, doakan dia semakin senang.

6. Kami tak peduli pun tentang orang lain. Kami fokus kami sahaja.
Siapa pandai masak, pergi masak.
Siapa malas, suka tengok tv, lantak dia.
Siapa suka membeli, bolehlah kita pau.
Siapa suka mengemas, kemas.
Siapa suka share gambar hantu kat group, kasi tau bini dia suruh lepuk.
Siapa suka melepak kat bilik, kita marah dia. Hahaha
Siapa suka mandi lama, marah dia jugak.
Hahahaha semua benda ini tak ada siapa pun ambil hati.

7. Gaduh memang ada. Yang perempuan akan mudah menangis. Namun kami lepas 5-10 minit akan bertegur macam biasa. Kahkahkahkahkah. Entahlah dulu ada jugalah tak bertegur gitu gini, namun sekarang dah tua belaka, kalau bergaduh habis situ sahaja.

8. Ipar duai langsung tak masuk campur. Lantak je kami adik beradik. Lagi senang dan happy semua orang.
Ha gitulah kami.
Tak ada benda yang istimewa pun. Pusing-pusing didikan itulah yang paling utama.
Merepek semua ada. Kena marah sokmo. Namun itulah penguat antara satu sama lain.
Kami adik beradik tak ada panggil abang kakak. Kami panggil nama manja je semua. Tak tahu emak abah dapat mana nama-nama kami. Ada 2 orang sahaja dari 7 dapat guna nama dia sendiri. Yang lain hauk nama apa entah. Mungkin guna kitab lama Mastika agaknya hahahahaha.

IKLAN

Kawan-kawan,
Nak happy, nak bahagia, senang sangat. Jangan bersaing dengan adik beradik. Jangan sesekali rasa diri lebih hebat. Jangan sesekali rasa diri rendah sangat. Terus rasa macam biasa sahaja.

Orang bahagia ialah orang yang bahagia yang melihat orang lain bahagia.Begitulah.

Khairul Hakimin Muhammad,
Saya anak ke-5 dari 7. Alhamdulillah.

Sumber : Khairul Hakimin Muhammad 

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Bila Buat Air Kopi Guna Susu Full Cream Lagi Sedap Rasanya, Nak Cuba Ni Resipinya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club