Ramai wanita berdiet tak ambil nasi tetapi pilih roti sebagai pengganti karbohidrat. Namun malangnya sekian lama berdiet dengan roti, berat masih tak turun-turun. Pelik juga kan.

Tahu tak nak pilih roti ketika berdiet pun ada caranya. Jangan ingat semua roti rendah kalorinya. Roti putih lebih-lebih lagi, sangat tinggi nilai kalorinya. Kena ada ilmu sikit pasal roti.

Perkongsian tips dari Dr Malinda Health & Beauty Academy yang tular di facebook ini boleh dijadikan panduan untuk anda pilih roti yang sesuai bagi yang ingin turunkan berat badan.

Jom tambah ilmu.

Ramai yang nak diet dan memilih roti sebagai pilihan tetapi tahukah anda tak semua roti tu sama?

Saya ingat lagi bila saya bawakan bekal untuk anak ke sekolah dengan roti wholemeal, ada kawan-kawan sekolah dia gelak dan kata : Kenapa ibu kau bawakan roti orang kencing manis nih? Hihi.

Ok gak sebenarnya sbb at least mereka aware perbezaan roti dan untuk kesesuaian penggunaan.

Ok, simple je saya nak share satu tip: Jika anda nak mula diet dan nak mencari roti yang lebih sesuai, pilih roti berdasarkan Glycemic Index.

Apa itu Glycemic Indeks?

Glycemic Index (GI) atau Indeks Glisemik ini adalah ukuran relatif bagaimana sesuatu jenis makanan yang mengandungi karbohidrat itu memberi kesan kepada tahap gula dalam darah.

Mudah je, hanya ingat —> Lebih tinggi nilai GI bermakna lebih lebih pantas makanan tersebut diproses dalam badan dan tahap gula akan mencanak naik dengan cepat.

IKLAN

Secara kasar, makanan yang manis dan terproses biasanya mempunyai GI yang tinggi dan perlu dielakkan jika anda nak turunkan berat badan mahupun nak mengawal tahap gula dalam darah.

Tetapi jangan terpedaya kerana tidak semua yang manis tu mempunyai GI yang rendah, sebab tu kena prihatin sedikit dengan jenis makanan dan nilai GI makanan tersebut.

Glycemic Indeks ni diberi dari skala 1 hingga 100 dan di kategorikan kepada 3 kumpulan:

GI Tinggi : 70-100

GI Sederhana : 56 – 69

IKLAN

GI Rendah : 0 – 55

So bila pilih makanan, kena belek skit label kat belakang. Tengok Nilai GI yang diberikan dan pilih makanan GI rendah paling ok, GI Sederhana still better berbanding GI tinggi.

Mantra mudah yang saya selalu kongsikan pada peserta-peserta di Slimming Masterclass ialah ‘Gula Meningkat, Insulin Meningkat dan Lemak akan Terperangkap!’

Roti putih tak dilabel putih dengan nilai GI. Cuba anda cari nilai GI roti putih dan share di ruangan komen.

-Dr Malinda

sumber: Dr Malinda Health & Beauty Academy