Kini ramai yang gemar berkebun di halaman rumah. Namun setelah pokok semakin membesar, ada masalah pula dengan serangan seranggan.

Bagi mereka yang ingin merasa hasil tanaman tentu merasa ‘down’ bila lihat tanaman rosak. Jika tanam cili pada pula jadi kerinting dan tidak tumbuh subur.

Bagaimana pun menarik dengan petua ini yang mengunakan cara alami untuk mengelak serangan serangga perosak. Malah dikatakan berkesan sehingga 95%!

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Cecair yang saya pegang tu bukan carrot susu ya sahabat. Kami panggil “Instant Control”. Ianya merupakan biopesticid. Nama mudahnya adalah “racun organik serangga”.
Ianya adalah campuran bawang putih yang diblender + cili api yang diblender + sabun buku cap kapak yang direbus hingga hancur.

Manfaatnnya sangat bagus dan banyak. Kira instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah perosak dikebun dapur rumah saya.

Bila guna ni, boleh dikatakan 95% pokok bebas dari serangan perosak. Yang seronoknya, boleh elakkan pokok cili jadi kerinting.

Perosak utama yang sebabkan pokok cili jadi kerinting seperti thrips, afid, hamama dan white fly memang takut dengan cecair oren ni. Panas dan pecah perut bila mereka kena cecair ni.
Paling best kita boleh campur instant control ni dengan foliar organik dan biopesticid lain. Kira macam buat coktail la. Tak ada masalah dan keberkesanannya memang power.

Cara penyediaan:

Biasanya saya akan guna gabungan ini untuk rutin sekali seminggu bagi semua tanaman di rumah saya. Untuk 1 liter air,
20 ml instant control
5 ml mol ikan (FAA)
3 ml mol buahan (kulit nanas)
2-3 ml cuka kayu
2-3 ml pencuci pinggan (sunlight).

Jika guna lebih daripada 1 liter air, sahabat boleh gandakan sendiri ya. Campur semua bahan ni dalam air dan masukkan dalam alat penyembur.
Lepas tu sembur sekali seminggu pada semua tanaman. Eloknya sembur awal pagi atau lewat petang.

Untuk tanaman cili, buat semburan 3 kali seminggu. 1 kali dengan campuran diatas. 2 kali lagi dengan instant control + cuka kayu + sunlight.
Cukup dah kot pasal fungsi instant control ni. Lain kali saya kongsi pula step by step cara nak buat instant control ni.

IKLAN

Sumber: Azuan Abdullah

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club