Tak habis-habis lagi kisah tentang anak sekolah. Lain anak-lain ragamnya semenjak sekolah bermula Isnin lalu.

Umum tahu bahawa ibu bapa masa kini gemar untuk memberikan nama yang cantik dan panjang untuk anak-anak mereka. Seunik mana pun namanya, pasti ada maksud yang baik dan sedap untuk dipanggil.

Bagaimanapun, nama yang panjang ini sebenarnya mendatangkan ‘beban’ pada individu tersebut untuk menulis namanya yang panjang. Itulah yang terjadi pada seorang anak ini yang ‘rengsa’ dengan namanya yang terlalu panjang baginya.

Menerusi video yang dikongsikan di aplikasi Tiktok, kanak-kanak yang bernama Arianna Amanda menangis kerana namanya terlalu panjang.

“Apa yang nak ditukar pendeknya,”
“Nama!”
“Kenapa nama akak?”
“Panjang sampai 10!”

@syahira_ismail Dia stress nama dia panjang 😂. #fyp #ariannaamanda #anaksedara ♬ original sound – Syahira Ismail

Kata pemilik video ini yang juga merupakan ibu saudaranya, kanak-kanak ini sangat bijak bercakap dan sangat kuat drama, malah ini salah satu drama bila dia bosan buat kerja sekolah.

Menjengah di ruangan komen, masing-masing terhibur dengan ‘drama’ adik Amanda ini.

Dalam pada itu, di laman Twitter, pemilik akaun @inahazmada mencaddangkan supaya ibu bapa mengambil pendekatan menamakan anak dnegan nama zaman dulu-dulu yang lebih mudah.

“Saya merayu untuk emnamatkan nama panjang bagi kanak-kanak. Lihatlah tangisan terhadap nama yang diberi oleh ayah dan ibunya. nama panjang tidak cool dan ada yang tidak mempunyai maksud.

“Kembalikan nama-nama lama seperti Harun, Shamsiah, Azizah, Othman dan sebagainya. Jadikan nama yang mudah, tidak terlalu grand seperti spesies saintific,” katanya.

IKLAN

Sumber : Tiktok Syahirah Ismail

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!

IKLAN

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Jom sertai E-Keluargagader https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/