Bulan puasa ini tak lengkap rasanya jika tiada hidangan kuih manis sebagai pencuci mulut. Jika asyik membeli di bazar Ramadan, apa kata buat sendiri kuih muih.
Tular kuih Puding Pandan Thai yang dikongsikan puan Shahmila Radha ini. Katanya resipi itu diperolehi daripada pembantu rumahnya yang berasal dari negara Thailand.
KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)
Yang ini pun saya belajar dari maid thai.
Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding tu lembut,cair dalam mulut!! Simpan dalam peti ais dalam sejam sebelum berbuka lagi best!!
Saya share resepi kat sini..
Siapa teringin nak buat boleh try ok!!
BAHAN PUDING
2 Sudu kapur masakan (campur dengan 1gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1cawan tepung beras
1/3cawan tepung pulut
1/3cawan tepung ubi kayu
Ads
1/3cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
Tapis tepung, satukan semua bahan kat atas dan kacau bagi tak berketul. Buka api paling kecik, kacau sampai puding tu jadi jernih. Part ni susah sikit. Sebab kena kacau macam kacau dodol. Dan tak boleh tinggal walaupun sekejap. Paling cepat boleh siap setengah jam. Kena pastikan puding tu betul-betul jernih barulah masak. Bila dah masak ketepikan bagi dia suam. Bila dah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam fridge.
BAHAN KUAH SANTAN
Santan Kotak saiz kecil 2 kotak
Ads
Tepung Jangung 1 sudu kecil(bancuh dengan 1cawan air )
Gula pasir putih 1 sudu besar
Garam 1/2 sudu teh
Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung ,gula dan garam. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan dalam fridge.
KELAPA PARUT(gaul dengan garam sikit sahaja bagi rasa lemak)
BIJI BIJAN
Bila nak hidang, tuang kuah santan, letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan.
Kalau nak cantik, puding tu perlu kurangkan air sikit, bila dah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam.. Tapi dia akan keras sikit tak cair masuk mulut. Saya lebih suka puding ni lembut jadi bila lembut memang tak boleh nak bentuk. rupanya tak cantik la.. Janji masuk mulut sedap!!
Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH
Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah
Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN
KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Biasanya kita tahu daging atau ayam mentah tidak elok dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu kerana ada bakteria yang boleh membahayakan tubuh.
Selain daging mentah, ada makanan lain yang boleh mendatangkan bahaya andai dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu. Mungkin bagi sesetengah orang, ini perkara remeh tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif pada tubuh. Silap-silap boleh membawa maut. Jadi kena berhati-hati ye ibu-ibu. Sila take note hal ini!
Ini antara makanan tersebut:
1. Kentang
Kalau anda makan kentang yang masih mentah ia boleh menyebabkan angin dalam badan. Perut anda juga akan mengalami banyak gas, kerap kentut dan kembung perut.
Kentang yang telah direndam lama dalam air dan sekiranya anda makan secara mentah ia akan menyebabkan berlakunya keracunan makanan.
2. Sosej
Anda janganlah makan sosej masih mentah, ini kerana kita tidak tahu cara pembungkusan sosej dan ia mungkin terdedah dengan pelbagai kuman. Sebaiknya, basuh dan rebus atau goreng sosej sebelum dimakan.
3. Taugeh
Untuk pengetahuan anda, taugeh kaya dengan vitamin yang baik untuk kesihatan. Namun, anda perlu ingat taugeh tumbuh dalam kawasan yang lembap dan bakteria mudah untuk membiak. Pastikan anda sentiasa membeli taugeh yang segar dan bukan yang direndam selama beberapa hari.
4. Terung
Terung mentah mungkin mengandungi toksik Solanine. Anda boleh mengalami angin, kembung perut dan keracunan makanan.
Lepas ini ibu-ibu kena pastikan tak makan semua jenis makanan ini secara mentah ya!
Sumber: Reader’s Digest
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Hendak goreng tempe supaya lembut di dalam dan rasa manis bila dimakan ada acaranya. Nak goreng tempe ada caranya, kena tahu tip yang betul. Kalau tak nanti hasilnya keras bila sudah digoreng dan jadi tidak sedap.
Tempe goreng paling sedap dimakan bersama sambal kicap.
INFO TENTANG TEMPE:
*Dengan mengambil 100 gram tempe mampu memenuhi 15 peratus keperluan kalsium dan 65 peratus keperluan fosfot untuk sehari bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah.
*Tempe dihasilkan daripada proses penapaian kacang soya dan boleh dimakan begitu sahaja atau dimasukkan dalam hidangan makanan.
*Tempe mengandungi karbohidrat, kalsium, fosforus, vitamin B 12, kalsium dan antioksidan.Oleh itu, orang ramai disarankan untuk mengambil tempe dalam menu harian untuk mendapatkan khasiatnya.
KHASIAT TEMPE:
Untuk dapatkan tempe goreng yang dalamnya lembut dan sedap macam makan kacang rebus boleh guna tip yang dikongsi oleh Norizam Salina. Selain itu tip ini juga akan membuatkan tempe jadi garing di luar. Barulah ‘syok’ makan.
Jika mahu buat tempe goreng yang sedap, lembut dan tak keras dalamnya guna cara ini;
Rasa Manis, Anak-anak Mesti Suka
1. Potong tempe dan rendam air garam dan kunyit serbuk. Garam tak perlu banyak, secubit sudah cukup untuk naikkan rasa lemak.
2. Rendam selama 30 minit atau satu jam kemudian boleh goreng seperti biasa.
3. Hasilnya tempe goreng akan jadi lembut di dalam, sedap dan manis rasanya macam makan kacang rebus. Cara ini juga buat tempe garing di luar, memang ralit makan.
Tip tempe goreng lagi sedap:
Boleh juga tumbuk sedikit ketumbar dan bawang putih kemudian gaul dengan tempe sebelum digoreng.
Sediakan Sajian Seimbang Untuk Keluarga, Rupanya Itu Tanda Luahan Sayang Mak-mak!
Kasih sayang dari seorang ibu itu cukup luas, bukan sahaja dizahirkan dengan belaian dan perhatian kepada anak-anaknya malah melalui masakan yang disajikan juga jelas mencerminkan betapa nurani seorang ibu mahukan yang terbaik untuk anak-anak dan keluarganya.
Apa tidaknya, lihat sahaja setiap hidangan yang dimasak akan dipastikan mempunyai rasa yang enak agar seisi keluarga makan berselera. Bahkan tidak dinafikan bermula daripada pemilihan bahan masakan sudah dapat dilihat betapa seorang ibu itu teliti memilih bahan masakan yang segar dan berkualiti.
Ini penting bagi memastikan setiap nutrisi yang diperlukan tubuh dapat dibekalkan kepada keluarga tercinta. Lagi pun, bukankah apa yang kita makan hari ini akan menjadi penyumbang utama kepada tahap kesihatan kita di masa akan datang?
Jadi tidak hairanlah seorang ibu begitu mengambil berat soal pengambilan makanan sihat dan seimbang untuk keluarga tercinta.
Sajian Seimbang Tanda Sayang
Menyentuh tentang menyediakan hidangan yang sihat untuk keluarga, MAGGI baru-baru ini ada melancarkan kempen “Sajian Seimbang Tanda Sayang” untuk menggalakkan para ibu di Malaysia supaya menyediakan hidangan masakan sendiri dengan kos efektif dan enak.
Percaya atau tidak, hanya dengan menggunakan mi MAGGI apabila ditambah dengan bahan-bahan yang lainnya daripada sumber protein dan sayur-sayuran akan dapat menghasilkan hidangan yang seimbang.
Ini sebagaimana diilhamkan berdasarkan kepada Panduan Pinggan Sihat Malaysia (Malaysian Healthy Plate, MHP) yang diutarakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, ianya merupakan panduan visual bertujuan membantu orang ramai merancang pengambilan makanan mereka bagi mencapai hidangan yang seimbang – terdiri daripada ¼ pinggan berisi sumber karbohidrat seperti mi, nasi, roti, bijirin; ¼ pinggan berisi sumber protein seperti telur, tofu, daging, makanan laut malah sumber protein berasaskan tumbuhan; dan ½ pinggan berisi sayur sayuran atau buah-buahan.
Diperbuat Daripada 100% Gandum Australia
Mi segera MAGGI yang diperbuat daripada 100% gandum Australia adalah sumber karbohidrat dan protein yang baik, dan dihasilkan di bawah proses pembuatan yang ketat. Mi segera MAGGI juga menawarkan pelbagai perisa yang lazat termasuk Kari, Ayam, Tom Yam dan Asam Laksa, di mana perisa kari MAGGI diperbuat daripada adunan 12 jenis rempah yang terpilih yang dimasak perlahan-lahan sehingga pecah minyak untuk mengeluarkan rasa dan aroma khas, iaitu rasa kari MAGGI yang tersendiri.
Jika anda buntu untuk membuat pilihan dalam menyediakan menu mi segera MAGGI yang kaya dengan khasiat, apa kata anda cuba menu yang satu ini terlebih dahulu; Mi MAGGI Kari Minang Negeri Sembilan.
Bahan-bahan
5 cawan Air
2 Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
4 Cili Padi
2 keping Dada Ayam
4 paket Mi MAGGI® Kari 2 Minit
2 tandan Sawi
1 kecil Lobak Merah
1 sudu besar Daun Bawang
1 sudu besar Bawang Goreng
1 Telur
3 sudu besar Santan
Langkah Penyediaan:
Di dalam periuk, masukkan air dan biarkan ia mendidih.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk. Masukkan ayam dada.
Reneh seketika, masukkan perencah Mi MAGGI® 2-Minit Kari, sawi, lobak merah dan santan.
Reneh selama 2 minit, dan masukkan Mi MAGGI® Kari 2-Minit. Rebus selama 2 minit atau sehingga mi masak.
Bantuan Awal Persekolahan Mula Diagih 13 Januari. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan membuat agihan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) bagi murid Tahun 1 hingga Tingkatan 4 sesi persekolahan 2024/2025 bermula pada 13 Januari ini.