Masalah daging liat dan tak juicy adalah antara yang sering kita hadapi semasa memasak menu berasaskan daging.

Malah, nak memasaknya supaya menjadi lebih lembut mengambil masa berjam-jam. Buat yang mampu, tentu akan membeli periuk bertekanan tinggi yang hanya memerlukan masa hanya setengah jam sahaja untuk daging menjadi empuk.

Namun bagi yang tidak berkemampuan atau jika memasak dalam jumlah yang banyak seperti kenduri atau kedai makan pastinya memerlukan petua untuk memastikan daging lembut dan juicy.

Nak tahu lanjut nak daging lebih enak, ikuti tiga petua ini yang menggunakan cara hirisan yang betul, ais batu dan akar daun pandan.

Petua 1: Cara potong daging

IKLAN

Tengah masak kari daging untuk esok, tengah tengah malam ni. Untuk yang tak tahu, nak daging lembut potonglah melawan ira jangan mengikut ira daging. Mak ajar bila potong melawan ira senang nak makan. Mungkin ramai dah tahu tapi yang muda-muda ada yang belum tahu.

Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi! Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi!

Petua 2:  Petua guna ais batu 

IKLAN

Cara macam ni yang selalu saya buat time nak masak daging. Nak masak sup daging sup tulang kejap je tak payah lama. Rebus dulu daging tu 20 minit ke 30 minit (Sempatlah kita sediakan bahan2 lain ). Time air tengah mengelegak kuat tu masukkan ketul ais. Kejap je daging tu empuk. Petua ni saya dapat dari tukang masak thai.

Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi!

Petua 3: Guna sudu dan akar daun pandan

IKLAN

Merebus daging dan tulang ni kadang menjadi masalah kerana daging menjadi liat Dan susah utk mengunyah. Petua dari nenek n atok dulu dulu letak sudu besi dan akar pandan..
Jadi itulah yg sya buat. Alhamdulillah. Memg lembut dan juicy.

Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi! Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi! Nak Daging Lebih Juciy Dan Lembut, Guna Petua Tukang Masak Thai Guna Ais Batu Dan Akar Daun Pandan Memang Menjadi!

Selamat mencuba!

Kredit: ‎Rohani Ahmad, Mariya Mar dan  Nizam Tahar