Hujung minggu ini pasti ramai saudara dan kawan-kawan yang datang berkunjung ke rumah.

Buntu hendak menyediakan menu buat tetamu apa kata sediakan menu ringkas ni.

Mix Fruit Cocktail antara yang paling mudah disediakan. Minum ketika sejuk pasti terasa enaknya. Anak-anak pasti suka.

Resipi yang disarankan oleh Bella Anies ini nampak sedap lain macam. Jom cuba.


MIX FRUIT COCKTAIL

Tiap kali raya mesti buat ni, sebab bila cuaca panas memang laku..especially budak-budak.

Ni saya kongsikan resipi saya, senang je.

2 peket Jelly sumi
2 tin susu cair ideal
4 sudu besar susu pekat
1 tin buah peach (suka brand Hosen – sliced)
1 tin fruit cocktail (Brand Hosen juga – premium fruits, tp time ni habis stock)
1 tin longan (optional la brand pape tapi saya memang suka Hosen)
1 bekas nata de coco
2 biji kuning telur
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu esen vanilla
4 sudu besar gula pasir

*Saya tambah 2 cawan air (sebab tak suka manis sangat)

IKLAN

*Buah-buahan asingkan dan masuk terus dlm bekas hidang

*Satukan bahan2 cair (kuah dari tin peach, longan, mix fruit, nata de coco & susu cair) dalam periuk.

*Masukkan kuning telur & esen vanila

*Custard tu kacau dulu dengan air bagi dia sebati baru campur dlm periuk kalau x nanti berketul2 dan burn kejadiannya (nak bg kuah pekat sikit)

IKLAN

*Dah satukan semua baru on api perlahan je, & masak kuah sampai sebati, x perlu panas sgt..

*Sejuk je campurkan dlm mangkuk hidang yang dah siap dengan isi buah-buahan tadi..

> selalu beli kat psr malam kuahnya ya ampun sikit sangat tp utk bancuhan sy ni jgn risau kuahnya mmg generous, cedoklah ikut mana nak ?

Note: saya x letak ais siap2 sbb bila nak makan baru masukkan ais dlm mangkuk dan cedok cocktail ni..

Kredit Resepi : bella anies via mahn