Rasa karipap yang sedap bukan sahaja terletak pada intinya semata-mata malah dipadukan dengan kulit karipap yang bila digigit terasa rangup. Itulah baru sempurna rasa karipap yang dimakan.

Untuk yang masih tercari resipi karipap yang sedemikian hasilnya, apa kata mencuba resipi yang dikongsikan oleh Wahida Alya ini.

Ini perkongsiannya.

Petang² takde nak buat.. sis main masak² kat dapur..buat karipap sardin roll ke apa orang panggil..sis ambik kat youtube je..

Kulit karipapnya memang ranggup tauu..inti pulak ngam² dengan kulitnya..ada sape yang baru belajar nak buat dengan kuantiti sikit boleh ambik resepi kat sini.

RESEPI KARIPAP SARDIN ROLL SEMPOI

INTI KARIPAP
👉Sardin tin sedang
👉Bawang besar separuh(potong dadu
👉Bawang putih 3 ulas(potong dadu)

Cara²nya..
1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu,lepas tu masukkan Sardin (kuahnya masukkan je)hancur-hancurkan dia.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa) masak sardin sehingga agak-agak kering ye..biarkan kat tepi

KULIT KARIPAP(DOH)
👉Tepung gandum 3 cawan
👉Tepung jagung 1 sudu
👉Tepung beras 1 sudu
👉Majerin 1 sudu
👉Minyak masak 1/4 cawan (sis agak² je)
👉Air sejuk

Cara-cara buat
1. Campurkan semua tepung gandum,tepung beras,tepung jagung
2. Panaskan majerin dengan minyak,tuangkan dalam tepung tadi..gaul dulu semua guna senduk ye..(hancur-hancurkan) dah sejuk guna tangan pun boleh)
3. Masukkan air sikit demi sikit smpai jadi doh (tak melekat kat tangan)
4. Lepas tu boleh canai macam dalam gambar kat bawah tu ye..

Step 1

IKLAN

 

Step 2

Step 3

IKLAN

Step 4

Step 5

Itu sahaja..mudah n cepat.

Sumber : Wahida Alya