“Ok, cikgu nak tanya sekali lagi. Siapa kat rumah bapa dia pandai masak?”

Sejak malam tadi, tular sebuah video di media sosial seorang guru merakam pengakuan anak muridnya berkenaan bapanya tentang ‘air ketum’.

Dalam video berkenaan, ramai anak murid mengangkat tangan untuk menjawab sebelum kamera difokuskan kepada seorang murid perempuan yang duduk di meja hadapan.

Jawapan jujur anak itu telah mengubah suasana kelas mereka dengan gelak tawa rakan sekelasnya.

Kecoh Video Murid Mengaku Bapa Masak ‘Air Ketum’, Guru Ni Dedah Kisah Sebenar

Rakaman berdurasi 15 saat itu turut mendapat perhatian pakar motivasi, Mohd Fairuz Abu atau dikenali Akhi Fairuz Al-Jengkawi yang berkongsi mesej yang diterima daripada guru yang membuat rakaman tersebut.

Ya, kita semua maklum soalan yang diajukan itu diulang kali kedua. Awalnya cikgu ini dah dengar jawapan masak ketum itu, namun untuk ‘bukti kukuh’, beliau ambil inisiatif untuk bertanya kembali dengan rakaman.

Apa tujuannya? Nak viralkan ke media sosial?

Jawapannya tidak.

Menurut beliau, video berkenaan HANYA dihantar kepada IBU kanak-kanak itu sahaja. Saya ulang, hanya kepada IBU murid itu sahaja.

IKLAN

Kenapa?

Niat cikgu ini jelas, beliau nak bantu pelajar berkenaan. Katanya, kalau ia betul-betul berlaku, harap pihak ibu tidak cover hal itu dari anak.

Jadi siapa yang viralkan video ini ke media sosial?

Ibu kanak-kanak berkenaan mungkin ada jawapannya. Biasanya kalau video ‘comel’ begini, mestilah cepat-cepat nak share dalam group whatsapp family.

Bila dah tersebar di satu group, bayangkan apa akan jadi selepas itu. Dan kita semua dah tahu video ini telah tersebar merata.

Jadi, siapa yang betul dan siapa yang salah dalam isu ini? Itu bukan tugas kita untuk mengadili. Biarlah pihak sekolah, PPD atau kementerian yang siasat.

IKLAN

Untuk mengelakkan kejadian sama berulang, maka ini cadangan saya,

1. Mohon cikgu tidak mengambil tindakan peribadi dengan menghantar video itu terus kepada parents. Ya, niat cikgu baik, tapi kita khuatir ia akan timbul salah faham.

2. Rujuk pentadbir sekolah. Bincang apakah jalan yang terbaik untuk bantu murid ini, juga ayahnya.

3. Paling elok, panggil si ayah dan ibu murid datang ke sekolah. Maklumkan apa yang berlaku serta tunjukkan video itu. Kemudian, delete segera.

4. Maklumkan pada ibu bapa apakah impak buruk yang dialami anak jika si ayah tak berubah (jika benar menurut dakwaan anak).

5. Jika kes berat, ayah atau ibu murid terlibat dengan penyalahgunaan dadah, maka panjangkan terus kes kepada pihak polis dan JKM.

IKLAN

Kecoh Video Murid Mengaku Bapa Masak ‘Air Ketum’, Guru Ni Dedah Kisah SebenarKecoh Video Murid Mengaku Bapa Masak ‘Air Ketum’, Guru Ni Dedah Kisah Sebenar

Sementara itu, Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Amiruddin Awang berkata, beliau sudah melihat video yang tular di media sosial pagi tadi dan masih belum mengetahui punca sebenar bagaimana video berkenaan boleh tular.

Menurut beliau, perkara itu di bawah tanggungjawab Kementerian Pendidikan dan NUTP memandang serius perkara itu kerana membabitkan kanak-kanak bawah umur.

“Perkara itu sepatutnya tidak berlaku kerana boleh mencemarkan maruah keluarga dan kanak-kanak terbabit, ” katanya.

Pihaknya juga akan menunggu maklumat lengkap berkenaan video yang tular itu sama ada ia dilakukan oleh pihak lain.

Sekiranya perkara itu dilakukan oleh guru, ianya sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab kerana membabitkan hal ehwal murid dan pihaknya menyerahkan kepada Kementerian Pendidikan bagi membuat siasatan.

Katanya, beliau turut menasihatkan guru agar berhati-hati dengan kecanggihan teknologi masa kini supaya tidak melakukan perkara di luar batasan yang boleh menjejaskan institusi perguruan.

“Buat masa ini kita menyerahkan kepada pihak bertanggungjawab untuk membuat siasatan dan motif sebenar ia ditularkan,” katanya.

Sumber : Akhi Fairuz Al-Jengkawi, HMetro

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI