Khasiat bawang khususnya bawang putih memang diketahui sangat bagus untuk kesihatan kita.

Ini kerana bawang putih dikatakan dapat membantu dalam sistem pernafasan, perbaiki sistem penghadaman dan kandungan tenaga yang rendah.

Kajian saintis ada menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).

Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia.

Oleh itu, adalah penting untuk kita ketahui cara terbaik untuk pastikan bawang putih yang digunakan dalam masakan juga  dapat dikekalkan khasiatnya.

Berkongsi info tentang itu, Dr Zubaidi ada menjelaskannya. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

IKLAN

Saya kongsikan lagi tips mendapat nutrisi yang lebih banyak dari bawang putih dan bawang merah.

Ramai yang memotong bawang putih dan merah dan letakkan di dalam mangkuk yang terdedah ke dalam peti sejuk. Ada juga yang meletakkan ke dalam bekas plastik dan kaca.

Kekalkan Khasiat Bawang Putih & Merah Ada Caranya. Dr Ni Sarankan Rugi Kalau Tak Tahu!

IKLAN

Ini bukanlah cara terbaik kerana nutrisi bawang-bawang itu akan hilang apabila terdedah terlalu lama. Ia pun boleh menyebabkan bawang-bawang ini diserang kulat.

Simpanlah bawang putih dan bawang merah yang tidak ditinggalkan dan tidak dipotong di tempat yang kering dan sejuk.

Potong bawang apabila mahu digunakan dalam masa 10-15 minit.

IKLAN

Kekalkan Khasiat Bawang Putih & Merah Ada Caranya. Dr Ni Sarankan Rugi Kalau Tak Tahu!

Jika sudah dipotong halus dan tidak digunakan, boleh rendamkan dalam minyak kelapa atau minyak zaitun bagi mendapat nutrisi yang lebih banyak.

Semoga bermanfaat.

sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI