Kelebihan santan yang diparut daripada sebiji kelapa dikatakan santannya lebih berlemak dan pekat. Enak dimasak pelbagai menu bahkan parutan kelapa yang segar juga diperlukan untuk menghasilkan salutan pada kuih tradisi seperti kaswi, kuih sagu dan sebagainya menjadi lebih menyelerakan.

Pun begitu, tidak dinafikan parutan kelapa juga akan mudah berubah rasa menjadi masam atau dikatakan basi jika tidak disimpan dengan baik.

Namun melalui perkongsian daripada Ani Zam, rupanya ada cara yang boleh dipraktikkan untuk pastikan parutan kelapa kekal segar untuk satu tempoh yang lama.

Mengetahui bagaimana caranya itu, jom semak perkongsiannya.


Cara Simpan Kelapa Parut Agar Tahan Lama

1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang

Kelapa Parut Boleh Tahan 3 Bulan Tak Rosak. Begini Cara Simpannya!
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata.
Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan

IKLAN

3. Masukkn loyang ke dlm kukusan yg telah di panaskan

Kelapa Parut Boleh Tahan 3 Bulan Tak Rosak. Begini Cara Simpannya!
4. Kukus selama 15 minit

5.Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik

IKLAN

Kelapa Parut Boleh Tahan 3 Bulan Tak Rosak. Begini Cara Simpannya!

6. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku

Kelapa Parut Boleh Tahan 3 Bulan Tak Rosak. Begini Cara Simpannya!

IKLAN

7. Kukus semula bila hendak menggunakannya

Boleh tahan sehingga 2 @ 3 bulan kelapa parut tersebut

Untuk mendapatkan santan yang pekat , blender kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis..boleh blender sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat .

sumber : Ani Zam via MAHN

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI