Dalam masa seminggu ini banyak kemalangan maut melibatkan kenderaan berat antara yang meruntun jiwa melibatkan satu keluarga muat dan dua beranak iaitu ibu maut dan anak putus kaki.

Kemalangan tersebut membabitkan sebuah treler tanpa muatan yang dipandu dari arah Taiping menghala ke Bukit Beruntung, Selangor, telah merempuh sebuah kereta yang dinaiki empat sekeluarga dari arah belakang, sebelum merempuh lima lagi kenderaan lain.

Kejadian kemalangan melibatkan treler muatan besi di Pasir Puteh, Kelantan hingga mengakibatkan seorang wanita maut, manakala empat lagi termasuk bayi cedera selepas terbabit kemalangan yang turut melibatkan sebuah SUV, dua lori, tiga kereta, dua motosikal dan 21 basikal.

Kedua-dua kejadian itu melibatkan kenderaan berat iaitu treler yang seakan bermaharajalela di jalan raya!

Terkesan dengan kejadian yang memilukan itu, menerusi Facebook rasminya, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong turut meluahkan terkilan dengan kejadian yang berlaku.

Kemalangan Jalan Raya Babit Kenderaaan Berat, Menteri Pengangkutan Mahu Hukuman Lebih Berat.

“Kes kemalangan jalan raya membabitkan kenderaan berat seperti treler semakin menjadi-jadi. Malah turut melibatkan kehilangan nyawa pengguna jalan raya yang lain. Saya amat sedih dengan apa yang berlaku. Takziah buat ahli keluarga mereka. Semoga roh mereka dicucuri rahmat.”

Menerusi entrinya beliau  telah mengarahkan agensi-agensi dan pihak yang berkaitan termasuk JPJ, MIROS serta Puspakom untuk meneliti kes kemalangan jalan raya melibatkan kenderaan berat dengan lebih menyeluruh. Kaedah penyelesaian yang berkesan perlu disegerakan.

 

IKLAN

“Saya telah mengarahkan agensi-agensi dan pihak yang berkaitan termasuk JPJ, MIROS serta Puspakom untuk meneliti kes kemalangan jalan raya melibatkan kenderaan berat dengan lebih menyeluruh. Kaedah penyelesaian yang berkesan perlu disegerakan.

Selain mengenakan hukuman yang lebih berat kepada pesalah, saya juga melihat keperluan melaksanakan ujian saringan kepada para pemandu bagi mengelakkan mereka memandu dalam keadaan dipengaruhi dadah atau alkohol.

“Menerusi kerjasama pihak PDRM dan AADK, ujian saringan ini mungkin boleh dilakukan secara berkala, dibuat secara mengejut dan dilaksanakan di pelbagai lokasi termasuk di pejabat-pejabat syarikat pengangkutan dan logistik.

 

Katanya lagi, mana-mana syarikat juga perlu bertanggungjawab sepenuhnya terutama jika hasil siasatan mendapati kenderaan mereka tidak diselenggara dengan baik, tidak mematuhi peraturan dan seumpamanya.

IKLAN

“Kita tidak mahu syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab ini lepas tangan dan hanya tamak mengaut keuntungan semata-mata sehingga mengabaikan keselamatan pekerja iaitu pemandu dan juga pengguna jalan raya yang lain.

“Syarikat-syarikat dan para pemain industri juga perlu memandang serius perkara ini terutamanya dalam memastikan keselamatan pekerja-pekerja mereka sentiasa terjamin. Undang-undang yang digubal perlu dipatuhi dan dihormati sepenuhnya, ianya bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan lebih-lebih lagi apabila ia membabitkan nyawa manusia.”

Sumber: Wee Ka Siong

Kemalangan Jalan Raya Babit Kenderaaan Berat, Menteri Pengangkutan Mahu Hukuman Lebih Berat.

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 


 

Kemalangan Jalan Raya Babit Kenderaaan Berat, Menteri Pengangkutan Mahu Hukuman Lebih Berat.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI