Memberus gigi sememangnya menjadi rutin setiap orang. Siapa sanggup keluar rumah begitu sahaja dengan meninggalkan rutin wajib tu? Sepanjang hari mesti rasa insecure risau mulut berbau!

Selalu kalau nak gosok gigi, anda bilas dahulu berusnya atau terus guna?

Yang mana memang jadi tabiat bilas dulu sebelum guna, baguslah! Tapi yang mana tak pernah bilas atau on off bilasnya tu, lepas baca perkongsian dari Dr Mohd Khairul Izwan ni, mesti anda dah serik dan takkan miss dari bilas sebelum menggunakannya! Nak tahu sebab apa? Jom tengok!

Bilas sebelum guna, ada ‘benda’ sentuh berus gigi

Tahukah anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum anda mula memberus gigi adalah dengan membilas terlebih dahulu berus gigi anda dengan air selama beberapa saat?

Langkah ini penting terutama jika berus gigi anda tidak mempunyai penutup yang khusus dan dibiarkan secara terbuka di rak penyimpanan di dalam bilik air.

IKLAN

Kembang Tekak! Tanpa Sedar, Hari-Hari Guna Berus Gigi Bekas Lipas & Cicak ‘Sentuh’

Ini kerana kita tidak tahu mungkin ada haiwan seperti cicak atau lipas yang suka bersembunyi di tempat yang lembab seperti di bilik air telah “menyentuh” berus gigi anda ketika anda tidak menggunakannya.

Jadi demi memastikan kebersihan, pastikan anda bilas berus gigi anda terlebih dahulu sebelum menggunakannya ya.

IKLAN

Cari perabot murah dan berkualiti? Jom tengok di sini!

Guna penutup khas 

Jika berus gigi anda mempunyai penutup khusus, itu adalah lebih baik kerana sekurang-kurangnya berus gigi anda terlindung daripada “usikan” cicak serta lipas yang suka berkeliaran di dalam rumah.

IKLAN

Kembang Tekak! Tanpa Sedar, Hari-Hari Guna Berus Gigi Bekas Lipas & Cicak ‘Sentuh’

Oh ya lagi satu jangan lupa untuk menukar berus gigi anda setiap 3 bulan sekali atau apabila bulu berus gigi anda sudah kembang tau.

Semoga bermanfaat!

Sumber : Dr Mohd Khairul Izwan

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI