Kenapa ujian RTK-AG kejap negatif, kejap positif. Mana satu keputusan yang betul ni? Kebelakangan ini ramai yang mengadu kit ujian antigen (RTK-AG) yang mereka buat tidak memberikan keputusan yang tepat.

“Haritu buat ujian RTK negatif, tapi hari ni buat PCR positif pulak. Eh, main tipu nampak!”

Sudahlah kita berdebar menunggu keputusan ujian kendiri disebabkan kontak rapat atau tiba-tiba bergejala, tetapi bila buat keputusan macam tak meyakinkan. Mulakan terfikir sama ada kita yang salah buat ujian atau kit ujian antigen dah ‘pening’.

Memandangkan varian Omicron semakin mengganas dan kes Covid-19 juga semakin meningkat ke angka yang membimbangkan, jadi eloklah kiranya kita memahami betul-betul kaedah sebenar untuk melakukan ujian kendiri.

Kenapa ujian RTK-AG beri keputusan berbeza?

Penjelasan daripada Dr Izzar Anwari di laman Instagramnya wajar diberikan liputan kepada masyarakat supaya masing-masing lebih memahami bagaimana keputusan ujian kendiri dapat memberikan keputusan yang tepat.

Mula2 kita kena faham bahawa ujian kendiri COVID-19 juga adalah ujian antigen (RTK-AG). Ada dua faktor penting dalam memberi keputusan ujian kendiri yang tepat iaitu HARI UJIAN DIBUAT dan VIRAL LOAD

Self-test ni bergantung kepada tempoh jangkitan semasa sampel diambil dan mempunyai sensitiviti yang ‘sederhana ke tinggi’ semasa viral load tu tinggi.

Maksudnya, waktu terbaik untuk membuat ujian kendiri adalah semasa VIRAL LOAD orang tu TINGGI. Kalau viral load tak cukup tinggi, ujian kendiri tu tak dapat mengesan pun C-19 dan akan menunjukkan keputusan negatif walaupun orang tu sebenarnya positif.

Jadi, macam mana kita nak tahu bila VIRAL LOAD kita ni tinggi? Bila kita dijangkiti dengan C-19, viral load dalam badan akan bertambah dan memuncak dari 3 ke 5 hari selepas hari terdedah dengan orang positif. Tempoh 3-5 hari inilah waktu yang paling sesuai nak buat ujian kendiri.

kenapa ujian RTK-AG
Foto: www.businessinsider.com

Namun, selalunya kita mana nak tau siapa kita jumpa tu positif C-19 ke tak kan. Camna nak kira hari ke 3-5 pulak? Sebenarnya sewaktu VIRAL LOAD tu tinggi dalam badan, ia juga dipanggil sebagai ‘INFECTIOUS PERIOD’ dan kita akan mula BERGEJALA semasa tu. Sebab tu kita digalakkan membuat ujian kendiri semasa bergejala. Semasa Infectious Period ini juga kadar jangkitan adalah tinggi.

Kalau kita pernah berjumpa dengan orang positif C-19, buatlah ujian kendiri pada hari ke 3-5 lepas jumpa dia. Dan kalau kita tiba2 bergejala, pun buatlah ujian kendiri.

IKLAN

Dalam kes mula2 buat ujian kendiri dapat keputusan negatif, lepas tu buat ujian PCR positif pula ini kerana kebolehan ujian PCR mengesan C-19 adalah lebih tinggi. PCR tak perlu viral load yang tinggi untuk pengesanan. Sebab tu ujian PCR mahal. Cuma mengambil masa untuk dapat keputusan. Ujian kendiri ni murah, boleh buat sendiri n 15 minit dah dapat keputusan.

Kesimpulannya, untuk ujian kendiri C-19 (RTK-Ag) :
* Buat ujian 3-5 hari selepas bertemu kes positif C-19 yang kita tahu. Bukan buat terus lepas jumpa. Isolasikan diri dahulu.
* Buat ujian apabila bergejala
* Buat ujian menggunakan kit yang DIPERAKUI MDA dan ikut arahan penggunaan dengan betul.

#drizzarshares

IKLAN

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Pastikan setiap ibu bapa join webinar ini kerana anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada speaker-speaker jemputan tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Webinar ini menjemput speaker-speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi dan Puan Azlina Roszly. Mereka akan membincangkan pelbagai topik berkenaan perkembangan anak, menjadi ibu bapa hebat, tip mendidik anak dan bermacam lagi.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Keluarga. Join Telegram Keluarga Gader Club sekarang!