Setiap kali kita membuang sisa makanan yang berlebihan, pernahkah ada yang terfikir sebenarnya  ianya boleh dikitar semula untuk menghasilkan baja yang sangat bagus untuk tanaman.

Umpamanya seperti kepala ikan bilis yang pada kebiasaannya akan kita buang begitu sahaja. Ada pelbagai cara dan teknik untuk menjadikan baja menggunakan kepala ikan bilis dan ini telah dikongsikan di salah satu group berkebun yang boleh anda jadikan panduan.

Cara Buat Baja Menggunakan Kepala Ikan Bilis 

Tadi pergi pasar pagi beli ikan bilis..sembang dengan tokeynya suh packing kepala ikan bilis n letak depan jual murah-murah ada peminatnya..lepas tu boleh pulak dia kata tu ada banyak saya bagi free jer kalau ada orang ambik..Apa di tunggu lagi…bagaikan orang mengantuk diberikan banyak la…terus ambik bawa balik la…

Kepala ikan bilis ni kalau buat Baja untuk pokol orkid sangat-sangat bagus..dulu-dulu arwah mak ada buat memang pokok orkid jadi elok. Kepala ikan bilis ni buat moll pun boleh juga.

Melalui perkongsian di fb Berkebun D Rumah turut dirangkumkan beberapa kaedah yang boleh dipraktikkan untuk menghasilkan baja mengguankan ikan bilis ini dan boleh dicuba.

Cara buat Baja Ikan Bilis
Sekilo sisa ikan bilis, blend dengan seliter air tanpa klorin tambah sekilo gula merah. Peram seminggu. Lepas 1-2 minggu tapis simpan patinye. Bancuhan pati 5ml +1liter air sembur pada pangkal pokok. Hampas sisa boleh letak kat pokok-pokok besar. Simpan pati di temoat xkena cahaya matahari… akak belajar dari sahabat fb juga. Memang suka buat baja organik dr bagai-bagai sisa dapur.

Setelah saya dapat feedback dari kawan-kawan…saya nak berkongsi satu info tentang habuk ikan bilis ni..ada pokok-pokok yang boleh terus ditabur dengan habuk bilis..ada pokok-pokok yang tak tahan dengan garam pada habuk tu dan akan mati…bagi saya untuk jalan yang selamat saya sangai/rebus/rendam dulu..baru disiram pada pokok-pokok..

Ni cara Long buat baja kering
Kepala ikan bilis, kulit telor dibakar dalam oven dan kulit udang pun dibakar dalam oven
Kemudian combined kan semua. Nanti boleh tabur dalam pasu or tanah. Tak ada  nisbah sangat barang dapor ni. Practice makes perfect hokey

Manakala perkongsian daripada Resepi #BAJABAJET: Emma Garden ini bahan-bahan yang diperlukan untuk buat Mol Ikan+Kulit Pisang+Ikan bilis

Bahan-bahan:
1. Ikan- Potong kecil-kecil agak-agak boleh blend
2. Kulit Pisang hiris halus-halus dan blend juga.
3.Ikan bilis / kepala pun boleh * Ada juga yang saya mix dengan udang geragau dan bawang merah/kulit bawang
*Sukatan sama banyak nisbah nya dengan gula merah. Contoh kepala bilis 100gm. Gula merahpun 100gm. Air agak-agak.
* Masa blend tu tambah dgn gula merah dan air hujan/air bertapis- Beli yang jenis murah jer. Sekilo RM4.20
* Terpulang nak blend asing-asing baru campur dalam bekas atau blend sekaligus.
Lepas blend masukkan bekas.
Saya tambah sesudu dua bio booster supaya cepat proses penapaian.-Tak letak tak apa
*Tinggalkan sedikit ruang udara dalam bekas sebab berlaku proses penapaian. Sesekali buka penutup utk melepaskan gas.
Peram selama sebulan. Ada yang 2minggu pun dah diguna.
Simpan di tempat teduh. (Saya letak bawah sinki)
* Satu balang saya bancuh dgn satu bekas tong sampah untuk siraman pada tanah rose.

 

Cobaan menghasilkan baja organik sendiri. Cuma menggunakan bahan sedia ada di rumah sahaja. Kepala ikan bilis serta tulang ikan billis yang dah dikopek.. Jangan dibuang.. Boleh dikisar dan dijadikan baja. Alhamdulillah.. Bunga rose dan bunga kemboja sis berbunga dengan kembang semangkok. Cukup makan minum serta pencahayaan. Acer try ye..

..Lynn raya deraz..

sisa ikan bilis blended 
Sisa ikan bilis jangan dibuang sebab boleh jadi baja untuk pokok bunga kita.
Caranya:
1 cawan sisa ikan bilis
2 liter air
Kedua bahan dikisar pastu siram kat pangkal pokok bunga.

..rosni Abu..

Tip Lebatkan Buah Cili. Salam semua….. apa kaitan?? Gambar ikan bilis dengan pokok cili yang sedang lebat berbuah tu. Aaaahha…. mari sini melor nak cerita.

Perasan tak? Bila dah habis guna ikan bilis dalam simpanan, kat bawah bekas tu ada serbuk, kepala dan tulang ikan bilis. Orang panggil sisa. Eeeeh ….. jangan di buang benda tu tau. ada gunanya tuuuuu. Dengan sisa tu kita boleh suburkan pokok cili kita.

Mari melor ajar cara-caranya.
Caranya ambik sisa tu kisar dengan sedikit air. Kemudian jirus pokok cili kita. Lebat la buahnya nanti. Kita juga boleh praktik kan pada pokok bunga ros dan bunga kertas kesayangan kita. selamat sekupang dua duit tak payah beli baja

..house off cili..

Sumber : Ardi Tani via Berkebun D Rumah 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK : “Kenderaan Adalah ‘Monster’ Yang Telan Banyak Duit…”-Lelaki Ni Pesan, Ada Betulnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

IKLAN