Sebelum ini tular keadaan Pelakon kanak-kanak, Puteri Rafasya yang sebelum ini mengalami kemalangan di lokasi penggambaran kini dikhabarkan tidak mampu berjalan mahupun berdiri.

Memetik laporan Harian Metro, keadaan terkini kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun ini bertambah parah sehingga terpaksa menerima rawatan di wad pediatrik Hospital Tunku Azizah (HTA), akibat mengalami masalah saraf.

Bukan itu sahaja, Puteri sebelum ini juga pernah dikejarkan ke zon kuning Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas mengalami kebas kaki dan air kencing yang keluar secara tidak sedar pada jam 3 pagi

“Sekarang, Puteri ada masalah dengan pundi kencing dan kakinya kebas. Bila kaki kebas memang situasi agak merisaukan sebenarnya. Puteri perlu dikejarkan ke zon kuning pada awalnya.

“Ia juga berkait rapat dengan saraf. Selepas pemeriksaan, Puteri akhirnya perlu ditahan di wad pediatrik HTA sehingga keadaannya beransur pulih. Keadaan Puteri agak teruk juga sebab masih perlu memakai lampin pakai buang” katanya.

Kes Jatuh Akibat Kerusi Ditarik Di Set, Ibu Puteri Rafasya – “Jangankan Berjalan, Berdiri Pun Puteri Tidak Boleh”

IKLAN

Sementara itu, menurut ibu Puteri, Fatin Aliza Salmi, 33, perkara ini menambah kesulitan buat mereka apabila pihak terlibat bersikap lepas tangan mengenai kemalangan itu.

“Kalau diikutkan laporan perubatan, Puteri dianggarkan sudah boleh berjalan ketika ini. Tapi, jangankan berjalan, berdiri pun Puteri tidak boleh.

“Jadi, bila keadaan dilihat semakin memburuk, saya rasa sangat tertekan dan kecewa. Sehingga hari ini, kami masih tidak menerima sebarang bantuan atau kata putus daripada pihak terbabit. Saya tertanya-tanya adakah mereka perlu lepas tangan seperti ini

“Ia menyebabkan tulang pinggulnya retak berikutan badan Puteri menghempap kaki besi tripod. Kesannya amat besar apabila Puteri terpaksa menanggung derita tidak mampu duduk dan berjalan tanpa bantuan keluarga akibat tulang pinggul retak.” jelasnya.

IKLAN

Tambah Fatin, Persatuan Seniman Malaysia ada menghubunginya bagi bertemu pihak produksi dan keluarga pelaku untuk membincangkan hal terbabit.

Walau bagaimanapun, Dia sedang melihat perkembangan lanjut dan bercadang untuk melancarkan tabung bantuan bagi memudahkan urusan perubatan anaknya sekiranya masih tiada tindakan seterusnya.

Terdahulu, nama Puteri tiba-tiba menjadi sebutan selepas mengalami kemalangan di lokasi penggambaran drama Jaga Aku Selamanya di Beranang, Selangor, hujung bulan lalu.

IKLAN

Kemalangan berpunca apabila kerusi ditarik akibat perbuatan seorang kanak-kanak yang tidak sepatutnya berada di lokasi penggambaran dengan niat untuk bergurau. Ia menyebabkan tulang pinggulnya retak berikutan badan Puteri menghempap kaki besi tripod.

Sumber: Harian Metro

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ