Semua orang mahu dilimpahkan
rezeki. Dengan keyakinan semua rezeki ditetapkan Allah SWT, ia boleh menyelamatkan kita daripada kebimbangan.

Malah dikatakan rezeki melimpah jika berbuat baik pada ibu bapa dan isteri. Sebaliknya ada yang berbuat demikian rezeki berkurang.

Ikuti penjelasan ustazah ini.

Sandarkan pada Allah

Terbaca keluhan dari warga net tentang kesempitan hidup yang dialaminya.

‘Konon Jika Bahagiakan Isteri Rezeki Bertambah. Tapi 2 Hari Gaji Terus Papa Kedana.’  Deep Nasihat Ustazah Ini.

IKLAN

‘Konon Jika Bahagiakan Isteri Rezeki Bertambah. Tapi 2 Hari Gaji Terus Papa Kedana.’  Deep Nasihat Ustazah Ini.

Semua kebaikan yang dia buat seperti beri duit tiap bulan pada mak ayah, solat, buat baik pada isteri tidak mendatangkan rezeki malah hidupnya makin susah.

1. Masih segar pesanan guru saya, kita buat kebaikan bukan kerana kita baik tapi kerana kita hamba Allah SWT. Kita solat bukan kerana kita warak tapi kita hanyalah seorang hamba yang hina dina di sisi Allah. Setiap ayat Quran yang kita baca kita hafal bukan semata-mata untuk dapat fadhilatnya tapi sebab kita sentiasa perlukan petunjuk hidayah Allah SWT. setiap doa yang kita baca, kita amalkan bukan kerana syifa’nya sahaja tapi kerana kita bergantung harap pada Allah.

‘Konon Jika Bahagiakan Isteri Rezeki Bertambah. Tapi 2 Hari Gaji Terus Papa Kedana.’  Deep Nasihat Ustazah Ini.

IKLAN

Betulkan niat.. Setiap amal, ibadah, sedekah dan kebaikan yang kita lakukan jangan harap balasan meterial semata-mata. Allah tidak pernah janjikan duit yang berkepuk-kepuk, hidup yang kaya raya dan mewah, pangkat yang tinggi tapi Allah janjikan pahala dan syurga.

2. Kita bagi duit pada mak ayah bukan kerana mahu rezeki yang lebih besar dan melimpah tapi kerana mereka telah lama bersabar dan mengekang kemahuan kerana ingin membesarkan kita. Pengorbanan mereka memang tidak ternilai dengan duit yang kita hulur, perhatian dan kasih sayang yang kita bagi tapi sekurang-kurangnya kita berusaha untuk jadi anak yang soleh solehah.

Betulkan niat..Hulurlah duit atau bantuan sebanyak mana yang kita mampu dan jangan mengharapkan balasan daripadanya kerana ia membuatkan usaha kita tidak bernilai langsung.

3. Buat baik pada isteri bukan kerana ia boleh membuatkan hidup kita senang tetapi Allah janjikan ketenangan. Isteri adalah amanah, sedih jika layani isteri baik-baik kerana mengharapkan Allah ganjarkan sesuatu. Bila tidak dapat apa yang diharapkan maka layanan yang baik akan bertukar sebaliknya.

IKLAN

Betulkan niat.. Kita berumahtangga bukan kerana kita mahu rezeki daripadanya tetapi kerana kita takut kepada Allah. Berbuat baik pada isteri itu salah satu cara untuk kita taat dan tunduk pada Allah. Rezeki akan bertambah dengan izin Allah dengan asbab Ketaatan dan keikhlasan kita.

4. Berhentilah mengkritik setiap apa yang kita tak dapat, orang tu dapat. Yang baik rezeki, yang pada pandangan kita nampak tidak baik juga adalah rezeki. Bila kita mengharapkan lebih dari apa yang kita ada, kita mesti sanggup memberi sebanyak mana yang kita mampu. Jangan kedekut, lokek dan berkira nak korbankan waktu istirehat kita untuk Allah, wang ringgit untuk agama, masa dan kelapangan untuk tanggungjawab kita sebagai khalifah.

Luangkan masa, bangun malam solat tahajjud, puasa sunat, bersedekah, santuni anak isteri, buat baik pada ibu ayah. Jadikan ia sebagai amalan, lama kelamaan ia menjadi darah daging dan bersedialah menerima syurga Allah SWT.

Kita bukan sesiapa.. Kita hanyalah hamba.

Kredit: Aminah Mat Yusoff

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI