Khabarnya, pemandangan di sekitar tanah Arab berhampiran Kota Mekah kini semakin menghijau.

Ini sebagaimana merujuk media rasmi Tanah Suci Mekah, Haramain Sharifain, berkongsi video dan gambar menunjukkan landskap dan kawasan lembah di kawasan terlibat bertukar menjadi hijau.

 

 

Kota Mekah Kini Semakin Menghijau. Bila Terkenang Hadis Nabi Berkenaan Kejadian Ni, Buat Ramai Insaf!

Difahamkan semua ini berlaku setelah Kota Mekah menerima hujan berterusan sebanyak dua hingga tiga kali sehari. Pun begitu, ia dijangka akan kembali seperti biasa (keadaan kering) selepas musim hujan reda.

Kota Mekah Kini Semakin Menghijau. Bila Terkenang Hadis Nabi Berkenaan Kejadian Ni, Buat Ramai Insaf!

Dalam laporan sama, Kementerian Pendidikan (Arab Saudi) juga terpaksa menangguhkan beberapa pengajian pendidikan institusi ekoran situasi tidak dijangka iaitu banjir di kawasan bandar.

IKLAN

Justeru pemandangan menarik padang pasir tandus bertukar halaman hijau tersebut turut dirakam oleh orang awam dan tersebar meluas ke media sosial sejak akhir-akhir ini.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Ketidakstabilan atmosfera

Memetik agensi cuaca Weather of Arabia, beberapa kawasan di Arab Saudi dilanda cuaca hujan berterusan beberapa kali sejak Disember lepas (2022), satu keadaan luar biasa berbanding tahun-tahun sebelumnya.

IKLAN

Difahamkan di wilayah barat Arab Saudi, berlaku ketidakstabilan atmosfera yang berulang, sejajar dengan lanjutan lekukan di kawasan Laut Merah dan aliran arus udara lembap dalam lapisan atmosfera.

Justeru akibat jumlah hujan yang berterusan khususnya di kawasan barat Arab Saudi, pertukaran itu berlaku secara luar biasa dan kawasan hijau tertumpu di sana kerana cuaca asalnya yang panas, diikuti dengan hujan.

Peringatan Bersama

Melihat kejadian yang luar biasa sepertinya itu tidak dinafikan terkesan di hati ramai antara kita dan sekali gus memberikan keinsafan dalam diri. Bersama kita jadikan  peristiwa ini sebagai peringatan untuk kita dan seisi keluarga apatah lagi bila teringatkan hadis Nabi saw, “Tidak berlakunya kiamat sehingga Tanah Arab kembali hijau dipenuhi sungai.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 157)

Sumber : Haramain Sharifain & Weather of Arabia

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Kota Mekah Kini Semakin Menghijau. Bila Terkenang Hadis Nabi Berkenaan Kejadian Ni, Buat Ramai Insaf!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI