Buah rotan, kuih peluru atau ceplis antara nama yang diberikan kepada kuih tradisional yang menjadi kegemaran ramai ini. Rasanya yang rangup dan bentuknya yang comel, memang sedap dimakan pada bila-bila masa.

Buat anda yang ingin mencuba membuat sendiri menu kudap-kudapan ini boleh mencuba resipi yang dikongsikan oleh Juwitta Amin ini. Malah turut dikongsikan tip untuk dapatkan hasil gorengan yang rangup dan enak. Selamat mencuba.

Ini perkongsiannya.

Kuih peluru@ceplis.. tak tahu korang panggil apa tapi itulah name kuih yang selalu saya sebut dari kecil sampai ke besar. Sakit pinggang weih menggentel kuih ni..makan sekejap je abis.

Kuih peluru@ceplis

Kudap-kudapan Legend, Dimakan Rangup & Sedap Rasanya. Nak Buatnya, Ni Resipi & Tip Boleh Cuba!

Bahan-bahan :

IKLAN

Tepung pulut – 1 kampit
Tepung gandum – 2 sudu makan
*Santan – 1 kotak kecik ( jenama apa-apa tak kisah )
*Telur – 1biji
*Sedikit garam
*Sedikit gula
Bijan

Cara buat :

1. Satukan bahan bertanda *. Tambah sedikit air sebab biasanya santan kotak ni pekat.. bancuh sehingga rata tiada ketul garam dan gula.

2. Masukkan ke dalam tepung pulut dan gandum. Tuang santan ni kena agak-agak ye sehingga menjadi adunan sehingga menjadi doh seperti untuk buat bubur candil. Jangan terlalu keras adunan tepung tu.

Kudap-kudapan Legend, Dimakan Rangup & Sedap Rasanya. Nak Buatnya, Ni Resipi & Tip Boleh Cuba!

IKLAN

 

3. Lepas tu uli doh tu menjadi bebola kecil dan golekkan dengan bijan. Buat kuih ni kena sabar sebab waktu ingin menggoreng api kena kecil.

Kudap-kudapan Legend, Dimakan Rangup & Sedap Rasanya. Nak Buatnya, Ni Resipi & Tip Boleh Cuba!

Biasanya buat kuih ni 2-3 orang sebab dalam pada menggentel kuih ni mana yang dah siap kena terus goreng.

IKLAN

Kudap-kudapan Legend, Dimakan Rangup & Sedap Rasanya. Nak Buatnya, Ni Resipi & Tip Boleh Cuba!

Ekstra Tip :Jangan dibiarkan terlalu lama berangin, tu yang kadang kuih samada lemau atau baling ke dinding pon dinding yang retak lepas digoreng.

Pastikan minyak benar-benar panas.. boleh diangkat bila kuih dah agak kekuningan.

Simpan dalam bekas bila kuih dah sejuk.. selamat mengunyah kuih peluru.

Sumber : Juwitta Amin