Bila dibandingkan pendidikan zaman kita dulu-dulu dengan anak-anak sekarang, banyak perbezaannya. Terutamanya dalam sistem pemarkahan atau gred yang digunakan.

Baru-baru ini ada seorang ibu memuat naik video di laman tiktok miliknya tentang report card atau buku laporan anaknya yang bersekolah tadika. Alangkah terkejutnya apabila dalam buku laporan sekolah tersebut anaknya mendapat semua ‘E’!

“Lain Macam Gred Budak-Budak Sekarang Ye” Ibu Kongsi Report Card Anak Semua ‘E’

IKLAN

Jika diikutkan pada sistem pemarkahan pada zaman dahulu, gred E merujuk kepada gred yang rendah dan hampir gagal. Tetapi lain pula masa kini! Difahamkan, maksud di sebalik gred E yang diperolehi anaknya itu merujuk kepada ‘Excellent’ ataupun cemerlang dan bukannya seteruk yang disangkakan.

Malah wanita itu turut sama berasa lega sebaik sahaja mendapati gred tersebut membawa maksud lain daripada jangkaannya.

@kakjahchomel2 Alhamdullillah 🤲 Tahniah anak ibu #kitabangkitbersama #kjnaturalbeauty @Siti Hajar Mohd Noh ♬ At my worst cover by shandy and fiki UN1TY – Sendyyyy

IKLAN

Meninjau di ruangan komen, rata-rata juga meluah rasa terkejut melihat keputusan ‘E’ adik tersebut, dan turut sama terhibur melihat reaksi wanita itu dan memahami perasaannya yang terkejut dengan gred E yang memenuhi buku laporan tersebut.

Sumber :@kakjahchomel2

IKLAN

“Lain Macam Gred Budak-Budak Sekarang Ye” Ibu Kongsi Report Card Anak Semua ‘E’

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/