Mencipta ruang laman di balkoni yang dihiasi dengan tumbuh-tumbuhan, apabila di tanam di dalam pasu memang cantik dipandang.

Pun begitu, masalah yang sering dihadapan saa lakukan proses menyiram pokok. Pasti ada lelehan air yang boleh menyebabkan lantai menjadi Kotor.

Ingin tahu tip untuk tidak berlaku bagitu, jom semak perkongsian bermanfaat ini.


Ramai yang bertanya pasal mini garden atau ‘container garden’ kat balkoni rumah saya ni. So saya cerita lah serba sedikit:

Laman Di Balkoni. Elak Lantai Kotor Terkena Tanah Bila Disiram. Ni Ada Caranya!

1. Berada di tingkat 16. Cahaya matahari yg cukup dan sekali sekala tempias hujan sekiranya berangin.

2. 95% pokok, pasu dan rak dibeli dari IKEA, kerana kebanyakan pokok di IKEA adalah dlm ‘container’ dan indoor.

IKLAN

3. Tidak semua pokok perlu cahaya matahari direct dan tidak semua pokok perlu disiram setiap hari.

4. Tips untuk siram pokok-pokok ni supaya tidak mengotorkan lantai.

Tips siram pokok elak lantai kotor.

Sila baca tip yang dikongsikan ini.

IKLAN

Laman Di Balkoni. Elak Lantai Kotor Terkena Tanah Bila Disiram. Ni Ada Caranya!

1. Gunakan alat penyiram yang ada muncung, supaya air terus di siram ke dasar pokok/ tanah bukannya ke daun. Kalau ke daun, air akan melimpah ke atas lantai. Lain lah kalau pokok yg kat laman rumah atas tanah, boleh siram terus ke daun-daun pokok .

2. Jangan siram dengan banyak, memadai untuk basahkan tanah. Pokok yang ditanam dalam pasu/container tidak memerlukan air yang banyak seperti pokok yang ditanam atas tanah dilaman rumah. Air yang banyak boleh menyebabkan akar pokok mati.

Laman Di Balkoni. Elak Lantai Kotor Terkena Tanah Bila Disiram. Ni Ada Caranya! Laman Di Balkoni. Elak Lantai Kotor Terkena Tanah Bila Disiram. Ni Ada Caranya!

IKLAN

3. Gunakan pasu yang sesuai sama ada yang jenis ada pelapik , atau gunakan pasu dua lapis sebagai pasu pendua yang tiada lubang di dasarnya.

4. Pastikan tempoh siraman mengikut keperluan pokok. Ada pokok perlu siram tiap-tiap hari dan ada yang perlu siram 3-7 hari sekali .

Laman Di Balkoni. Elak Lantai Kotor Terkena Tanah Bila Disiram. Ni Ada Caranya!

5. Misting atau semburan kabus, elok dibuat 2-3 kali seminggu ke daun-daun pokok. Semburan misting ni tak menyebabkan air meleleh keluar ke lantai balkoni .

Sumber : Fendi Isa