Kes-kes culik dan bermacam lagi kes melibatkan keselamatan anak-anak buat kita sentiasa risau memikirkan soal keselamatan anak-anak kita.

Walaupun bekerja tapi hati runsing memikirkan anak-anak. Tapi cara yang dikongsikan oleh wanita ini, Aini Qamariah baik juga untuk diamalkan oleh ibu-ibu lain.


Update untuk yang nak tahu tentang tracker watch yg saya gunakan untuk #adamqaiser

Asalnya saya cari tracker watch ini atas faktor keselamatan (selain dari saya memang seorang mak-mak paranoid?).

Ada rakan saya cadangkan beli gps tracker ini dari Maxis. Jadi saya pergi Maxis dan tanya, Maxis kata dah discontinue pula.

Kami teruskan pencarian tracker watch ini di shopping website dan jumpa pelbagai jenama dan setiap satunya ada ciri-ciri mungkin berbeza antara 1 dgn yg lain.

Yg saya beli untuk adam ni ada beberapa fungsi yg menepati spesifikasi yg saya mahukan seperti:

1) saya boleh call adam, dan adam boleh call saya jika dia ada kecemasan

2) saya boleh sms dia, dan dia boleh sms saya jika dia ada kecemasan

3) jika anak tak dapat call, atau tak tahu sms, anak boleh guna voice msg saja dan kita boleh balas-balas voice msg seperti walkie talkie

4) function button “sound guardian” iaitu saya boleh dgr apa anak saya buat atau bualkan tanpa anak saya tahu atau sedar yg saya sedang “spy” dia.

5) GPS tracker yg membolehkan saya track lokasi anak saya (disekolah/shopping mall etc)

6) boleh set “fencing” bermakna saya boleh setkan “pagar” kawasan. Jika anak saya keluar dari kawasan yg saya telah setkan, saya akan dapat notification (berani kau fly-fly) ???

Cuma jam ni tak ada camera. Itu saja. Ada brand yg ada camera. Boleh video call.

Jam ini saya beli dari Lazada. Sekarang Lazada tengah Birthday Sale, jauh murahhhhh harganya dari masa saya beli 2 bulan yg lepas ?

IKLAN

Sepanjang guna, saya pesan Adam supaya jangan call saya utk suka-suka. Hanya kalau kecemasan, contoh macam hari tu saya lupa beri duit belanja, jadi dia call cakap tak ada duit, saya hantarkan.

Saya juga selalu guna “sound guardian” utk dengar dia buat apa atau apa yg dibualkan oleh orang sekelilingnya.

Jam ini ada pelbagai brand, ada yg kalis air dan sebagainya.

Boleh search “GPS TRACKER WATCH” di online shop yg dipilih.

Jam yg saya beli ini made in China. Jadi sometimes mungkin lokasi kurang tepat (jarak 500m). Mungkin tuan/puan boleh beli brand yg lebih baik seperti Alcatel mungkin lebih tepat dan mereka juga trusted seller.

Sebelum beli, baca review dulu. Beli yg compatible dengan Malaysia.

IKLAN

Jangan beli yg tak boleh guna dengan iphone atau android phone.

Kena belikan anak simkad dan masukkan dalam jam.

Kalau ada pertanyaan lain, boleh komen nanti saya reply.

Semoga anak-anak kita sentiasa selamat dan terhindar dari apa-apa musibah.

Amin ❤️

Disclaimer: sharing ini adalah semata-mata perkongsian bagi membantu tuan/puan dalam memantau pergerakkan atau aktiviti anak-anak tuan/puan.

Apa-apa juga yg berlaku ke atas tracker watch tuan/puan atau apa juga berlaku pada anak-anak tuan/puan adalah atas tanggungjawab tuan/puan sebagai ibubapa dan tiada kena mengena dengan saya. Saya yakin, kita tahu yg terbaik utk anak-anak kita sebelum kita membuat sebarang keputusan.

Terima kasih.

Kredit:Aini Qamariah