Posting seorang wanita ini tentang usahanya untuk menurunkan berat badan dengan berlari menarik untuk dikongsikan.

Menurutnya ketika badannya berisi, ada sahaja cemuhan yang diterima. Namun kini, bukan sahaja dirinya telah kurus dengan aktif berlari malah seisi keluarganya juga akan bersama mengikuti acara tersebut.

oleh itu jom ketahui kisah seterusnya.


Yang kat tengah tu saya, pada April 2016, umur masuk 36, anak 4, berat 91kg. Ada asma dan hipotiroid (metabolisme rendah, maka berat badan senang naik)

Penyebab utama berlari , bila nak cuba seluar kat Parkson, baru nak tanya salesgirl ada saiz besar tak, tanpa tanya saya apa saiz saya dia terus maki yang kat tempat dia takda jual seluar saiz saya.

Esok harinya saya start joging, baru 20 meter dah rasa semput dan sakit kaki, sedih bila tengok orang potong kita kat taman. Dalam 2 minggu camtu, 20m lari, 80m jalan.

Saya tanya kawan (dia personal trainer), dia suruh saya lari at least 1km. Bila saya cakap hanya mampu lari 20m tanpa henti, dia cakap saya HOPELESS

But that doesn’t stop me. 2 bulan kemudian, dapat lari 3km tanpa henti dan seterusnya 5km tanpa henti dalam masa setahun.

Event 10km yang pertama pada April 2017. Masa tu takda jam garmin lagi, saya guna mi band ja. First HM pada hujung July 2017 dan First FM July 2018.

Balik kerja, saya hadkan satu jam untuk berlari. Malam pula masa dengan anak-anak. Hujung minggu jika tiada halangan, saya buat long run.

IKLAN

Sekarang berat saya 66-67kg, seperti biasa dalam menjaga kesihatan badan, penjagaan makanan adalah 80% dan bersenam 20%.

Saya biasa bersama suami, jika ada event untuk family, saya akan bawa anak anak running bersama.

IKLAN

Saya percaya kepada kemampuan masing masing. Jangan malu jika kita lari perlahan dari orang lain.

Yang penting kita dah mula berlari. Pace itu akan improves dari masa ke semasa. Pada running moms sekalian, i believed that we are strong.

Sorry terlebih emosi sebab terharu tengok sorang partner (a mother also) sangat gigih training.

(Jan 2019)

Ekstra tip

Jaga pemakanan, kalau boleh, kira kalori makanan yang diambil. Boleh rujuk Apps seperti Myfitness Pal. Utk bersenam, saya berlari, berzumba dan sedikit weight training

Sumber : Aida Yusup