Perkongsian resipi kali ini memang istimewa. Nampak sungguh menyelerekan dan tidak hairanlah boleh membuatkan sesiapa pun terasa teringin untuk menikmatinya. Apatah lagi buat penggemar keju, mesti tidak sabar untuk mencuba menyediakan menu nan satu ini. Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita sediakan menu ini dan nikmati bersama seisi keluarga. Jom semak ramuan-ramuan yang diperlukan.
Ada ke yang suka makan lasagna? Hari ni ariana nak share cara ariana masak lagsana
Resepi Lagsana Daging Cheese Tertarik
11-12 keping lasagna
600gram daging cincang
1 sudu cili giling
3 biji bawang merah(dicincang halus)
3 biji bawang putih(dicincang halus)
1 sudu besar oregano
1sk secukup rasa
1 sudu besar gula
1sk garam
680gram sos pasta tomato prego
1/2 cawan air
================
400ml susu full cream
2 sudu besar butter
1sk gula
2 sudu besar gandum
2 slice cheddar cheese
================
100gram tomato puri
1 sudu besar minyak
Cara penyediaan:
1. Mula-mula tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
Ads
2. Masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging bertukar warna. Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati
Masukkan oregano dan kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan secukup rasa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan air. Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan
4. Dalam kuali lain cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau sehingga sebati dan tak berketul.
5. Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
Ads
6. Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat. ( Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos lagi pekat)
7. Dalam bekas masukkan sos tomato puri + minyak masak. Kacau sebati. Ariana guna bekas kaca 9 inci(boleh bakar dalam oven)
8. Rebus lagsana dulu sehingga lembut,
9. Susun lagsana dalam bekas tadi. Letak inti daging dan ratakan
Ads
10. Letak sos putih
11. Taburkan mozarella cheese dan daun basil(nak guna oregano or yang lain pun boleh)
12. Ulang semula dengan letak kepingan lagsana, daging, sos putih, cheese sehingga ke lapisan teratas. Ariana buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali tabur dengan oregano.
13. Dah siap balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing. Boleh kurangkan masa@suhu
Biasanya kita tahu daging atau ayam mentah tidak elok dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu kerana ada bakteria yang boleh membahayakan tubuh.
Selain daging mentah, ada makanan lain yang boleh mendatangkan bahaya andai dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu. Mungkin bagi sesetengah orang, ini perkara remeh tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif pada tubuh. Silap-silap boleh membawa maut. Jadi kena berhati-hati ye ibu-ibu. Sila take note hal ini!
Ini antara makanan tersebut:
1. Kentang
Kalau anda makan kentang yang masih mentah ia boleh menyebabkan angin dalam badan. Perut anda juga akan mengalami banyak gas, kerap kentut dan kembung perut.
Kentang yang telah direndam lama dalam air dan sekiranya anda makan secara mentah ia akan menyebabkan berlakunya keracunan makanan.
2. Sosej
Anda janganlah makan sosej masih mentah, ini kerana kita tidak tahu cara pembungkusan sosej dan ia mungkin terdedah dengan pelbagai kuman. Sebaiknya, basuh dan rebus atau goreng sosej sebelum dimakan.
3. Taugeh
Untuk pengetahuan anda, taugeh kaya dengan vitamin yang baik untuk kesihatan. Namun, anda perlu ingat taugeh tumbuh dalam kawasan yang lembap dan bakteria mudah untuk membiak. Pastikan anda sentiasa membeli taugeh yang segar dan bukan yang direndam selama beberapa hari.
4. Terung
Terung mentah mungkin mengandungi toksik Solanine. Anda boleh mengalami angin, kembung perut dan keracunan makanan.
Lepas ini ibu-ibu kena pastikan tak makan semua jenis makanan ini secara mentah ya!
Sumber: Reader’s Digest
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Luar Crispy, Dalam Lembut Penuh Jejari Ketam, Ni Resipi Nak Buat Jemput-jemput Sedap!
Jemput-jemput Jejari Ketam; rasanya rangup di luar, lembut di dalam dan sekali gus menjadi favourite seisi keluarga . Apa tidaknya, lihat sahaja jejari ketam yang tak terbilang di dalam jemput-jemput ini. Tentu melihatnya sahaja sudah dapat bayangkan betapa sedap rasanya!
Untuk sediakannya pula sangat mudah dengan menggunakan bahan-bahan ringkas, bahkan turut menjadi ramuan utama adalah nasi. Jadi bolehlah sekiranya ada lebihan nasi yang tidak habis dibuatkan sahaja menu ini untuk dihidang pada bila-bila masa.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Aisyah Humaira ini.
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam
Bahan-Bahan:
2 cawan nasi zie menggunakan beras era Nagasari super import @erafoodsmy
2 cawan air atau boleh agak-agak
2 1/2 cawan kecil tepung gandum
15 batang crabsticks di potong kecil
Daun kucai secukupnya dihiris halus
sedikit garam serbuk cukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Cara-cara:
1.Kisar nasi bersama air hingga lumat,sebati.
2.Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu
3.Lalu kacau sebati. Adunan haruslah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat
4.Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan siap.
Bingka Susu Kastard ini cukup simple je resipinya tapi sedap. Pendek kata boleh jadi pembuka selera buat seisi keluarga. Apatah lagi jika dibuat dengan penuh kasih sayang, Bikin bertambah sedap rasanya.
Kalau anda nak cuba buat sendiri Bingka Susu Kastard ini,boleh tengok resipi perkongsian daripada Esya Lisya Ng
Assalamualaikum semua lama sy tak berkongsi resepi kat sini..semoga sahabat2 semua sihat2 hendaknya ya in shaa Allah☺️Resipi Bingka Susu Kastard
Guna sukatan Metrix
loyang saiz 7@8 inci
Bahan-Bahan A:
1) 1 Cawan tepung gandum
2) 1 Cawan Susu Cair
3) 3/4 Cawan Susu Pekat manis
4) 1 Sudu makan gula pasir
5) 2 Biji telur
Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan diatas dan kacau menggunakan whisk sehingga sebati kemudian ketepikan dahulu.
Bahan Kastard B:
1) 2 Cawan air
2) 6 Sudu makan Majerin
3) 6 Sudu makan tepung kastard
4) Sedikit Esen vanila
5) Secubit garam
Cara – Caranya:
1) Masukkan air kedalam periuk,kemudian masukkan majerin,tepung kastard,Esen Vanila dan garam..kemudian gaulkan kesemuanya sehingga tepung kastard sebati baru nyalakan api dapur perlahan.
2) Masak kesemua bahan diatas sehingga sedikit likat kemudian masukkan kesemua adunan A kedalam bahan B gaulkan bagi semua tercampur rata dan sedikit pekat dan matikan api dapur.
3) Sediakan loyang bersaiz 7 inci dan disapukan dengan sedikit majerin kemudian tuangkan kesemua bahan2 yg sudah tercampur rata kedalam loyang..
4) Taburkan sedikit bijan jika suka..kalau tak ada bijan pun tak menggapa.
5) Bakar pada suhu 180 selama 40 minit ataupun sehingga masak ataupun mengikut suhu oven masing2.Setelah bingka susu masak biarkan sehingga betul2 sejuk dan bolehlah dipotong memgikut citarasa masing2..kalau sy jenis tak sabar..setengah jam lepas bingka susu keluar dari oven sy masukkan kedalam peti ais bahagian sejuk beku selama setengah jam..cepat sikit sejuk cepat dapat makan😅Sekian Resepi daripada