Lazimnya di dapur setiap rumah mesti ada beberapa jenis tepung seperti tepung gandum tepung beras, tepung jagung dan sebagainya untuk kegunaan dimasak pelbagai menu.
Dan tahukah anda antara banyak-banyak jenis tepung tersebut sangat-sangat diharapkan jika boleh pastikan mempuyai stok tepung jagung.
Ini kerana terdapat banyak cara untuk kita gunakan tepung jagung bagi tujuan pbersiahan dan untuk lebij detail ini caranya.
1. Menyerap bau
Taburkan serbuk tepung jagung ke dalam kasut untuk menyerap peluh dan bau yang kurang menyenangkan.
2.Berkesan pada fabrik
Kotoran yang terdapat pada material fabrik seperti darah, dakwat dan kesan terbakar seterika dapat dihilangkan dengan menggunakan campuran tepung jagung dan air. Lapisi permukaan kesan kotoran itu sedikit tebal dan biarkan ia mengering. Kemudiannya tanggalkan lapisan tepung jagung.
3.Menyerap sisa cairan
Ads
Bersihkan kesan atau sisa air kencing bayi mahupun haiwan dengan melapisi permukaan tersebut dengan sebatian tepung jagung cdan juga air. Biarkan ia mengering dan sental atau gunakan vakum.
4. Mengilatkan
Semasa anda memberus atau membasuh periuk dan kuali, tambahkan sedikit dengan serbuk tepung jagung untuk mengembalikan kilatan perkakas.
5.Pembersih kotoran degil
Untuk kotoran degil seperti lumpur ataupun kulat gunakan campuran 1 sudu makan tepung jagung, 1 sudu baking soda, 1 sudu jus lemon dan ¼ cawan air. Sapukan ke kawasan tersebut dan biarkan seketika. Bilas seperti biasa.
Ads
6.Pelembut fabrik
Alternatif untuk menggantikan pelembut fabrik, campurkan 2 sudu tepung jagung dengan ¼ cawan baking soda dan beberapa titis minyak haruman essential mengikut citarasa anda.
7. Ejen pengilap kayu
Jika anda ingin membersihkan atau menggilap perabot kayu, tambahkan sedikit serbuk tepung jagung dan bahan cecair penggilap anda. Ia akan menambahkan kilatan pada permukaan perabot kayu anda.
8. Penyingkir kesan minyak
Ads
Untuk menyingkirkan kesan minyak yang terpalit pada kertas dinding anda, sapukan sedikit dengan serbuk tepung jagung dan dicampurkan dengan sedikit air. Biarkan ia kering dan sental sehingga hilang.
9. Bahan pembersih
Campurkan serbuk tepung jagung dengan air dan biarkan ia menjadi sebatian yang pekat. Bahan ini boleh dijadikan sebagai ejen skrub yang lembut dan praktikal untuk mencuci bahagian atas hud dapur, hob memasak dan sebagainya.
10. Bersihkan kesan krayon
terdapat contengan krayon pada dinding anda, gunakan sebatian yang sama iaitu serbuk tepung jagung yang dicampur dengan air dan sapu pada dinding yang terkena kesan tersebut. Biarkan kering dan lapkan sahaja.
Sumber: Petua ibu
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
-Tumiskan bahan yang bertanda *
-Dah naik bau masukkan kunyit, serbuk jintan, serbuk ketumbar, daun pandan
-Masukkan empat sekawan
-Cuci beras terus masukkan bahan tumis di ats
-Masukkan minyak sapi, susu, garam
-Masak macam biasa
Sejak PKP ni ramai yang suka buat sendiri biskut dan kek dirumah. Maklumlah tidak ke mana-mana banyak masa dihabiskan di rumah bersama keluarga.
Tentunya kudapan sentiasa ada di rak dapur. Salah satu cara untuk memastikan biskut atau kek tahan lama dan rasa yang lebih sedap adalah sangai tepung sebelum membuat bancuhan kek atau biskut.
Petua ini dikongsi oleh saudara Muhamad Farid Omar yang mana turut berkongsi beberapa petua masakan lain.
Haqi ni ceq bagi cara nak sangai tepung guna oven , petua nak bagi Biskut , Kek tahan lama dan cara buat Self Raising Flour ..ok jom kita start
Cara nak buat sangai tepung guna oven : 1. Hampa ambik tepung gandum biasa tu ayak lepas tu hampa bakaq sat suhu 160c dalam 20 minit 2. Nanti tepung tu akan berketul-ketul lepas keluaq dari oven biaq suam-suam sikit atau sejuk ayak lagi sekali sambil pecahkan semua ketul-ketul tu 3. Sejukkan dah siap tepung sangai hampa mudah kan..boleh hampa buat kerja lain sambil tunggu tepung tu siap
Nak dapat Biskut rangup dan Kek tahan lama : 1. Bila dah bakaq siap tepung ( sangai ) hampa ayak la 2 3 kali nanti tepung tu jadi ringan dan haluih 2. Nanti Biskut hampa tahan lama , rapuh , Kek hampa jadi gebu ( terutama Kuih Traditional Bahulu dan Kuih Bakaq ) 3. Untuk gula putih putih pulak hampa jemoq sat tengah panas sambil – sambil tu kacau sekali sekala sampai kering
4. Nak tau kering hampa genggam gula tu dan lepas kalau biji – biji gula tu dah tak melekat dekat tangan memang dah kering elok 5. Kalau hampa rajin hampa kisaq sikit gula putih nak beli gula kastor boleh tapi harga agak mahai so beli gula putih ja jimat sikit..
Cara nak buat sendiri Self Raising Flour : 1. Lepas tepung sejuk hampa ambik 1 sudu besaq Baking Powder ( guna sudu sukatan ) timbang 250gm tepung tadi ayak sekali lagi bagi rata dah dapat tepung Self Raising Homemade..senang ja kan 2. Dah siap semua hampa boh dalam balang dan labelkan macam cea buat ( rujuk gambaq sat lagi tertukaq pula ) 3. Ceq guna 3 jenis tepung kalau nak buat koi dan kek ( tepung cap rose , tepung gandum biasa dan self raising )
Ok tu ja ceq kongsi cara ceq dok buat Kek dan Biskut cara jimat kalau hampa nak cuba… Bukan apa beli barang nak buat dah mahai kalau buat tak jadi sayang uih.. Mana boleh jimat tu kita usaha baru berkat. Janji hampa kena rajin, sabaq nak ikhlas InsyaAllah
Kalau beli makanan segera di luar, tak lengkap rasanya kalau tak pesan kentang goreng atau wedges. Wedges adalah salah satu snek kentang yang paling best untuk dimakan pada bila-bila masa sahaja. Lagi bertambah sedap kalau cicah dengan sos cili atau keju.
Untuk hasilkan wedges ini bukanlah sesuatu yang rumit. Hanya perlu ikut cara yang dikongsikan oleh Kak_Yatt ini dan yang pastinya rasanya juga sedap sama macam yang dijual di KFC itu. Jadi, jika anda sukar untuk keluar beli,boleh cuba resipi ini di rumah.
Wedges Spice
Bahan-bahan:
Kentang
Tepung Bistari pedas
Tepung gandum sedikit
Tepung ubi kayu
Air
Sos (Pilihan Anda)
Cara Penyediaan:
– Potong kentang mengikut saiz sesuai.
– Masukkan tepung bistari pedas bersama tepung gandum sedikit, tepung ubi kayu dan sedikit air jangan terlampau cair untuk senang lekat dengan kentang. Gaul sebati.
– Rendamkan kentang yang dipotong ke dalam bancuhan dan goreng dalam minyak yang panas.
– Goreng sehingga garing dan boleh makan dengan sos.
– Sos cili boleh campurkan mayonis dan sedikit gochujang dan boleh makan.