
Lebihan roti yang sudah expired tapi masih elok dan boleh dimakan, apa kata ibu-ibu cuba buat puding roti. Resipi yang simple ni kalau dijadikan minum petangh seisi keluarga elok juga. Jom cuba resipi perkongsian dari puan Nurul Shafira ini.
Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa
Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?
Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)
~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.
Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula
~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap
Som Som Sagu Lembut Bergedik, Makan Sejuk-sejuk Waktu Berbuka Memang Sedap

Isi Kandungan
ToggleSom som sagu sesuai sangat makan waktu berbuka. Teksturnya yang lembut manis, bergedik sesuai dimakan sejuk-sejuk. Rasa segar bila ‘lalu’ ditekak. Rasa lemak-lemak santan memang asyik bila makan waktu berbuka.
Som Som Sagu Lembut Bergedik
Bagi memudahkan kerja, boleh letak som som sagu dalam bekas plastik. Supaya dapat efek lembut bergedik dan tak lembik boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mas Cotek ini.
Makan Sejuk-sejuk Waktu Berbuka Memang Sedap
Cara buat som som sagu lembut bergedik
Bahan sagu:
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai pandan
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
2. Keluarkan pandan, masukkan sagu.
3. Kacau hingga pekat (waktu ini sagu masih bermata ikan)
4. Tuang sagu ke dalam bekas kecil.
5. Kukus selama 15 in sehingga sagu jernih
6. Boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air tapi jika tak mahu lembik boleh guna cara kukus ini.
Bahan kanji som som:
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk, kacau sebati.
2. Masak hingga hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana
3. Sentiasa kacau untuk mengelakkan berketul-ketul
4. Tuang adunan ke atas sagu dan sejukkan.
Bahan air gula:
1 1/2 cawan air
4 keping gula kerek/melaka/ gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai pandan disimpul
Cara membuat:
- Satukan semua bahan, masak api sederhana hingga mendidih.
2. Tapis dan sejukkan. Siap
3. Tuang air gula yang sejuk di atas som som sagu, sedia dimakan.
Artikel berkaitan: Bubur Som Som Sagu Lembut Bergedik & Nak Jadikan Sagu Cantik Dimasak Begini Opah Ni Kongsi Caranya!
Sagu Gula Melaka, Begini Tipnya Nak Pastikan Sagu Sebiji-biji Tak Melekat!
Rasa Memang Sedap Dan Lembut. Resipi Som Som Sagu Ni Memang Terbaik!
Bukan Hanya Untuk Kaum Wanita, Teh Halba Ini Baik Untuk lelaki. Yang Nak Berhenti Merokok Harus Amalkan Petua Ini!

Banyak khasiat Halba rupanya, bukan hanya digunakan dalam makanan, Halba yang dijadikan teh boleh bantu menurunkan berat badan serta mengembalikan keanjalan kulit. Itu antara kelebihan Teh Halba.
Bukan hanya untuk wanita, Teh Halba ini juga baik untuk kaum lelaki. Yang nak berhenti merokok itu apa kata cuba amalkan resipi. Mana tahu berkesan!
Hmmm..rasa tenang betul selepas minum teh halba ni. Wangi dan harum sangat. Ramai yang tak tahu rupanya halba ni boleh dibuat teh. Khasiatnya pun banyak. Lelaki, wanita, kanak-kanak semua boleh minum.
Iinilah resepinya. Senang sangat tau. Cuma perlu kan halba sebagai bahan utama.
Bahan-bahan:
1.Halba satu sudu kecil
2.Air segelas
3.Madu satu sudu besar(boleh ganti gula perang) guna sudu plastik tau. Ceq tak jumpa plak sudu plastik ceq pagi tadi.
4.Limau kasturi(option lemon, limau nipis, pati delima) tak nak masuk pun tak pe.
Cara-caranya:
Rebus halba sehingga mendidih.
Biarkan sejuk
Kemudian masukkan madu dan perah jus limau. Kacau rata, dan terus minum. Amalkan setiap pagi, Inshaallah akan rasa perubahannya.
Khasiat teh halba:
1.Mencantikkan struktur kulit dari dalam serta memelihara keanjalan kulit makna kata lain awet muda secara semulajadi.
2.Mengurangkan berlaku pengumpulan lemak-lemak baru dalam badan seterusnya membantu mengurangkan masalah berat badan atau kegemukan.
3.Menambah tenaga seksual samada lelaki atau wanita.
4.Menguatkan fungsi jantung. Inshaallah tak rasa mengah-mengah lagi dah.
5.Merawat masalah sembelit dan buasir.
6. Melancarkan perjalanan darah.
7.Mengatasi masalah senggugut (kesakitan / ketegangan sewaktu haid & pra-haid).
8.Melegakan masalah sakit kepala / migrain
9.Menguatkan fungsi rahim, merangsang & menyuburkan rahim. Bagus sebagai ikhtiar untuk mereka yang ingin hamil.
10.Mengetatkan dan meremajakan rahim.
11.Menghilangkan lendir & sakit tekak.
12.Membantu mengurangkan ketagihan rokok.
13.Membantu kecerdasan kanak-kanak yang meningkat usia baligh, memelihara kekuatan badan & menggalakkan tumbesaran badan.
14.Memperbanyakkan air susu ibu. Mengaktifkan kalenjar susu, meningkatkan saiz payu dara secara semula jadi. Yang ni seriously berkesan. Tak perlu lagi ambil suplemen pelik-pelik. Kesan selepas 48 jam dah boleh rasa tau.
Khasiat berganda-ganda tak padan dengan saiz halba yang kecik. Harga pun murah. Anytime boleh buat. Selamat mencuba.
Kredit resepi kepada Sumaiyah Abdullah via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Resepi Viral ‘Szechuan Glass Noodle’, Menu Baharu Tak Kenal Maka Tak Cinta

Hari-hari pasti ada saja menu baru, rakyat Malaysia sememangnya kreatif dalam mengolah makanan, Bukan setakat main reka saja-saja, menuini memang menjadi bualan ramai sehinggakan ramai mencubanya dan terbukti ianya memang sedap, kena dengan tekak melayu lah orang kata!
follow Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=AwUs4bsL3zk
Kita mesti biasa dengan suhun kan? lagi-lagi kalau masak sup kentang bersama suhun, wajib menggunakan mee suhun ini. Kebiasaannya suhun ni orang akan hidang sebagai sebagai ‘side dish’ dan letak sedikit saja dalam lauk seperti sup kentang, nasi ambeng dan sebagainya. kadang-kadang makan suhun begitu saja pun memang tak puas.
Tetapi resepi kali ini, kita akan jadikan suhun itu sebagai makanan utama. Kalau orang melayu biasa dengan suhun, tapi zaman moden sekarang di kedai runcit sudah sudah ada mee kaca (Glass Noodle). Rasa dua jenis mee ini tidak jauh beza, Glass noodle lagi kenyal dari suhun. Kalau dekat rumah tak ada Glass Noodle, boleh juga gunakan suhun. Tiada masalah
Resepi ini dikongsikann oleh pengguna Tiktok zamakmal, kali ini kita ikut style abang zam ok..
Bahan-Bahan
-Suhun/ Glass Noodle secekak penuh
-Chilli flakes 2tbsp (or chilli powder)
-Cili Padi 4-5btg
-Garlic 3-4 ulas
-Bawang Merah atau ganti daun Bawang
-Minyak Masak 4tbsp
-Sos Tiram 1tbsp
-Kicap Cair 1tbsp
-Cuka 1tsp
-Garam, Gula dan serbuk perasa oily tekak
-Minyak Bijan
-Kicap Manis
-Lobak Merah
-Timun
-Crab stick
-Daun Ketumbar
-Shitake mushroom
-Beef Bacons (optional)
-Kacang Tanah
-Bijan
Cara-cara
- Rendamkan suhun selama 1 minit sehingga warna nya menjadi clear, kemudian masukkan ke dalam air sejuk
- Sediakan mangkuk lain, masukkan chili flakes, cili padi, bawang putih, bawang kecil
- tuangkan minyak masak 4sk, sebelum tu panaskan dahulu. (masa ni memang sedap bau dia) kacau-kacau
- tambahkan sos tiram, kicap cair, cuka masakkan, garam, gula, serbuk perasa. ikut kesesuaian tekak masing-masing ok. jangan gaduh-gaduh hehe
- kemudian biarkan ke tepi
- Masukkan suhun tadi dalam mangkuk,
- masukkan chili oil tadi, masuuakn minyak bijan sedikit, kacau sehingga sebati
- Masukkan kicap manis sedikit , untuk tak nak terlalu pedas.
- masukkan (bahan hirisan) lobak merah, timun, crabstik, duan ketumbar, cendawan shitake, beef bacon dan gaul sampai sebati. ini optional ya ikut selera masing-masing
- Taburkan kacang tanah yang di tumbuk kasar serta bijan
- (Apa yang ada dalam peti ais rumah anda, boleh saja dijadikan bahan penambah)
Makanan ini boleh hidangkan begitu saja, tak perlu masak atas kuali.
Untuk tambahan, boleh kenakan degan telur separuh masak, memang ngam sangat!
Kalau keliru, Boleh rujuk pada video ya. mudah saja
video
@zamakmal Boleh buat untuk Bekal, Suhun Ala Szechuan yg tgh viral tp yg ni versi tekak melayu #TikTokChef #resepi #myfoodie #resepimudah #makanlokal ♬ Pretty song that imaged a sleeping baby – Azuline
Lepasni kalau jemu untuk masak masakkan yang sama, nak cuba resepi baharu, boleh cuba resepi ini ya.
Selamat mencuba!
sumber : Tiktok zamakmal