Ruang yang sempit tak semestinya tak boleh berkarya kan. Dengan kreativiti dapat menghasilkan sesuatu yang menarik walaupun simple je.

Inilah yang dikongsikan oleh wanita ini apabila suaminya membuat foldable table. Yang bestnya meja ini boleh dilipat, secara tak langsung dapat jimatkan ruang.

Puan Farah Fauzana Ismail berkongsi cara mudah dan jimat membuat foldable table menggunakan meja jepun dengan modal sebanyak RM17.30 je.

Foldable table💖
Mastermindnye mama tp tkg buatnye mestilah papa..tq lakiku yg baik hati…😂😂 Disebabkan ade yg tnye kite citer dulu skit..cermin hexagon,frame n foam wallpaper tu by kedai eco je..done iklan xberbayar😂 ok dh,kite tunaikan jnji..care diy foldable table👇

Bahan diperlukan untuk 1 meja:
1.meja jepun/meja study bdk(mmg dh ade)
-klau xde bleh beli dkt mr diy dlm rm13++
-usha jgk papan plywood tp mcm costly + leceh jgk nk kne cat dll..jimat lgi beli meja tu..
2.adjustable bracket mr diy (rm13.90)-dlm gmbr kt bwh
3.wallpaper mr diy(rm3.40)

Ni meja asal anak..sebab dh bsr pjg makenye kaki dh sangkut nk msk bwh meje..

-sbb mls dh nk gi cari kedai eco😂
So total rm17.30 shj❤

IKLAN

Cara membuat:

So first step bukak la dulu sgale jenis skru n bracket tu..kite nk ambik papan die je..
Ni rupe asal permukaan meje ni..jadi mcm xkena la plok dgn tema nk deco2 ye😅 lgpun abg ngoh 6thun dh abg long plok drjh 1 dh,insyaallah mahir dh basic alphabet ni..
So kite cover la dgn wallpaper..part ni gaduh jgk la,mama nk warne putih tp papa kte cpt kotor,bdk2 kn..ok fine,papa mng part ni..😂
Nilah rupenye adjustable bracket tu..mmg die jual sepasang..so 1 set utk 1 meja la..die ade byk saiz..mcm dlm gmbr ni saiz 12 inci..ade tulis kt bhgian ats..
Next tanda dan pasang la kakinya..
Dh siap dua-dua belah..
So marking la ikut ketinggian n keselesaan ank2…drill lubang n psg bende alah ni…jenuh jgk la papa mu moge pulas skru manual…tq papa,jasamu dikenang..
Taraa dh siap ye tuan puan..take note skit ye,bile nk lipat meje tu kene angkat dulu skit ke atas bru bleh klik butang die tu then brulh bleh lipat..klu tkn n trus lipat ke bwh mmg keras n xbergerak..utk safety mungkin..jgn nk menggelabah sgt,mcm aku semalam la..😂 kekononnye 2 in 1 la ni..meja study + tempat santai2 bace buku..tp nmpk gayenye mcm jadi tmpat main lompat2…🙄
Ginilah rupenye bile dh dilipat..so kalu ade tetamu luas la skit nk solat ke ape ke..sekian saje tutorial..smoge bermanfaat..😁😁

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!