Bila setiap hari kita memasak, ada masa dan ketikanya boleh jadi buntu dibuatnya. Lagi-lagi untuk menyediakan menu sarapan. Selain nasi lemak, bihun goreng, nasi goreng menjadi menu biasa dimasak, apa kata kali ini anda sediakan roti naan. Menarik bunyinya bukan?

Sebenarnya tidak mustahil pun roti naan boleh kita sediakan di dapur sendiri walau tiada peralatan memasak yang lengkap seperti yang biasa di lihat di kedai-kedai mamak.

Ini sepertimana perkongsian daripada Mas Lieyana dan sekali gus menjadikan perkongsian daripadanya menarik untuk dicuba. Siapa sangka memasak di atas kuali juga dapat menghasilkan roti naan yang nampak cukup menyelerakan.

Untuk itu, jom kita cuba resipi ini dan dapatlah anak beranak makan roti naan dari air tangan yang disediakan oleh ibunya. Selamat mencuba!

Roti Nan
(Anggaran 7 keping)
Bahan-bahan
Bahan A
Dalam besen masukkan
4 cawan tepung gandum
Secubit garam
Gaulkan spy garam bercampur dengan tepung
Letak tepi
Bahan B
2 cawan Susu segar (Full krim) (suam) ATAU 2 cawan air suam..boleh guna salah satu
1 sudu makan gula
1 sudu makan yis kering
1/2 sudu makan minyak masak / minyak zaitun.

Penyediaan
1. Dalam mangkuk kecik/ bekas
Masukkan 2 cawan susu suam (susu tak boleh panas sangat nanti yis rosak)
Kenapa guna susu? Untuk nan yang lebih lembut. Boleh juga guna air suam.
(Boleh panaskan susu dalam microwave selama 2 minit dan biarkan suam)
2. Masukkan gula 1 sudu makan dan yis kering juga 1 sudu makan. Kacau gula dan yis yang dimasukkan ke dalam susu suam/air suam tadi.
3. Biarkan sekejap sehingga yis tadi kembang lebih kurang dalam 15-20 minit.
4. Setelah 15-20 minit tadi , masukkan bahan B ke dalam besen tepung tadi..masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Uli sampai lembut..masukkan sedikit minyak…uli lagi dalam. anggaran 5-8 minit.


5. Rehatkan doh selama satu jam.
6. Bila doh dah kembang..tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin..rehatkan selama 5-10 minit. Bulatkan doh. Rehatkan selama 5 minit.


7. Panaskan kuali, kalau tak de kuali leper boleh guna kuali bulat yang ada telinga tu…terbalikkan kuali bulat tu.

IKLAN


8. Dah boleh mula bentukkan nan, canai bagi bulat ke , 4 segi ikut la bentuk apa nak dan masak atas kuali.
9. Bila roti nampak gelembung-gelembung, dah boleh alih. Masa nkangkat tu boleh oleskan dengan minyak sapi…Agak-agak masak tu dah boleh angkat…siap!

Ekstra tip 
Kalau nak buat nan cheese…, ambil yang dah dibulatkan tu canai sikit besar tapak tangan, ambil separuh cheese slide/cheesedale letak kat tengah tepung..tutup cheese tu, bulatkan balik…masak macam nan yang lain.

Sumber : Mas Lieyana

IKLAN

Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI  atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club