Sudah menjadi trend di majlis-majlis perkahwinan, tetamu akan diberikan doorgift kahwin atau goodies kahwin oleh tuan rumah. Paling menarik terdapat pelbagai corak doorgift yang akan menjadi kenangan yang berharga buat tetamu yang hadir.

Malah, doorgift yang suatu ketika dahulu pemberian yang tidak wajib dan terhad kepada majlis perkahwinan, kini turut sesuai untuk majlis baby shower, sambutan hari jadi, kenduri doa selamat dan juga majlis korporat.

Biarpun dilihat sebagai perniagaan bermusim, usahawan perniagaan doorgift kian berkembang dan sentiasa mendapat permintaan daripada pelanggan.

Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga

Nurul Arifah Zolkapli merupakan salah seorang usahawan doorgift yang aktif dalam bidang usahawan ini secara secara online dan sistematik.

Dengan jenama Lunary Doorgift Empire, Nurul Arifah mula mencipta gayanya sendiri. Lebih manis turut dibantu suami tercinta iaitu Azreen bin Mohammad yang sentiasa memberi kata-kata semangat.

Doorgift Lunary menawarkan pelbagai produk pilihan seperti doorgift cookies, doorgift kopi, goodies chocolate premium, hand sanitizer, mini sejadah dan pewangi kereta.

Lebih menarik produk keluarannya adalah ‘Bajet Friendly’ sehingga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Biarpun harga yang ditawarkan pada kadar yang rendah namun  masih mengekalkan kualiti dan konsep eksklusif buat pelanggannya.

PEMBABITAN AWAL 

IKLAN

Anak kelahiran Selangor ini sememangnya tidak mudah berputus asa untuk membuktikan dia juga mampu mengecapi kejayaan sama seperti individu lain melalui perniagaan dijalankan.

Menceritakan pembabitan awalnya dalam bidang doorgift, Nurul Arifah berkata, semuanya bermula apabila membantu rakannya untuk membuat doorgift. Rentetan itu telah mendapat respon yang baik. Dengan itu, tercetus idea untuk mulakan perniagaan dalam bidang ini.

“Perniagaan ini bermula sejak tahun 2017. Saya bermula dengan doorgift kacang. Waktu itu doorgift kacang tengah in trend. Akan tetapi, saya berhenti kerana kekangan masa. Pada awal tahun 2022, saya cuba bangkit semula dengan doorgift hand sanitizer.”

CABARAN

Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga

Menurutnya, dia gemar berdepan dengan cabaran yang perlu dilalui hari demi hari dalam memastikan perniagaan diusahakan semakin berkembang maju

IKLAN

“Cabarannya untuk memperkenalkan Lunary Doorgift supaya dikenali ramai. Jadi untuk meraih kepercayaan daripada client agar sukar.

“Tetapi alhamdulillah, walaupun baru setahun, kami sudah memberikan terbaik untuk client yang telah memberikan kepercayaan kepada kami.

“Tipulah kalau kami rasa tak down, apabila hasil jualan dalam bulan tersebut tidak mencapai target. Tapi saya bersama suami sentiasa mencari alternatif bagaimana untuk doorgift kami dikenali ramai.

“Kami sentiasa perbaharui ilmu dan teruskan belajar dalam bidang ini. Malah kami sentiasa bertanyakan feedback dari client. Oleh itu, tahu dimana kami boleh memperbaiki dan memperhebatkan servis.”

Tambahanya lagi, cabaran yang datang memberikan adalah lumrah dalam dunia perniagaan. Mujur suami tersayang, keluarga dan rakan sentiasa menyokong usahanya.

IKLAN

“Semestinya suami saya yang mendorong sy untuk meneruskan dalam bidang doorgift ini. Tidak lupa doa dari keluarga dan rakan-rakan yang sentiasa memberi pendapat dan pandangan.”

PENCAPAIAN

Dengan keazaman dan kerja keras yang berterusan berjaya mempelopori perniagaan ini kepada pelanggan. Wanita bercita-cita tinggi ini meluahkan rasa syukur apabila perniagannya pernah mencapai jualan yang tinggi. Nyata usahanya berbaloi.

“Alhamdulillah, hasil jualan tertinggi pada tahun 2022 apabila mencecah RM50k setahun, dimana tahun pertama saya bangkit semula.

“Keistimewaan kami adalah pada kualiti dan keunikkan doorgift yang kami, dimana para client kami telah memberikan feedback yang baik.

“Perancangan kami adalah brand Lunary doorgift menjadi pilihan client pada masa akan datang. Impian kami untuk memperluaskan perniagaan kami dan membuka kedai dimana saya dan client boleh berbincang mengenai doorgift mereka minati,“ujarnya dengan penuh semangat.

Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga

Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga Lunary Doorgift Empire ‘Bajet Friendly’ Untuk Kenangan Manis Majlis Keluarga