Sebagai seorang ibu, tentunya kita mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Namun sering juga terjadi kerana kurangnya ilmu menyebabkan kita mengundang bahaya pada anak tersebut. Walau dalam hal pemilihan makanan yang diberikan kepada anak-anak kita.

Hal ini telah dikongsikan oleh Puan Widyana Ali, yang tersilap langkah suatu ketika dulu dalam memberikan makanan untuk anak sulungnya Bashir hingga menjadikan anaknya itu seorang yang dikatakan memilih makanan.

Namun, ibunya setelah menyedari hal tersebut mencuba pelbagai usaha dengan berbekalkan ilmu untuk memperbetulkan habib pemakanan anaknya itu dan Alhamdulillah kini, Bashir yang berumur 11 tahun sangat suka makan masakan mama dia masak dan sudah tidak suka makan processed food lagi.

Untuk itu, ketahui apa yang telah dilakukan ibu ini dalam merubah selera anaknya itu.


Maafkan mama, Bashir.

Dulu Bashir tak suka makan. Hanya suka benda manis, junk food dan makanan rapu. Bila mama masak dia akan rasa sikit dan cakap “Macam tak sedap je” atau buat muka nak muntah.Kadang-kadang dia tengok sahaja,tak nak rasa pun masakan mama sebab memang dia tak suka “real food”.

Bashir jadi macam tu sebab salah mama. Mama tak masak untuk dia masa baby dulu.

Bashir start solid food dengan ready made bijirin bayi yang dimomokkan sihat tu, terpengaruh dengan iklan. Setiap hari minum air berkultur yang penuh gula tambahan masa umur belum mencecah setahun. Dalam peti ais penuh stok air manis tu khas untuk dia.

Nasib baik sempat sedar kesilapan dan usaha cari ilmu untuk pemakanan sihat anak-anak.

Alhamdulillah atas ilmu Allah.
————-

Ini saya nak kongsi pengalaman bagaimana saya berjuang untuk ‘revert’ supaya Bashir tidak membesar sebagai picky eater.

Bashir sejak umur tiga bulan saya dah start bagi bijirin bayi sebab masa ni tak tahu baby bawah enam bulan tak boleh bagi apa-apa makanan selain susu ibu.

Bahaya sangat kan.

Dulu tiada kesedaran

Tiada kesedaran untuk homemade food atau healthy food dan tak pernah buat puree.Semua saya sumbat Bashir makan.

Bila dah umur setahun lebih,mama ada juga masak bubur-bubur sikit tapi memang Bashir reject dan nampak macam tak selera.

Masa nak wean off,saya tersilap langkah lagi dengan bagi minuman berkultur tinggi yang penuh dengan gula sebagai ganti susu ibu.

Jadi dalam fridge di rumah memang penuh dengan stok air tersebut untuk Bashir.Sampai satu tahap Bashir tidak lagi mahu consume plain water,ini sangat bahaya sebab boleh menyebabkan kencing manis dan merosakkan buah pinggang.

Kemudian saya beri susu formula perisa coklat kepada Bashir kerana bimbang tak cukup kalsium yang pada hakikatnya susu tersebut penuh dengan gula.

Sampai Bashir berumur lebih kurang empat tahun,dia langsung tak nak makan makanan yang mama masak kerana terlampau suka dengan benda-benda yang manis.Rasa sangat bersalah dengan Bashir sebab tak jadi mama yang baik.Mama dah insaf.

Untuk adik kembar Bashir, masa twins dah berumur enam bulan ke atas mama dah start masak untuk twins dan berazam nak ubah pemakanan anak.Sebab mama dah lihat sendiri kesan buruk kepada Bashir.

Berubah Untuk Kebaikan

So twins mama jaga betul-betul pemakanan sejak umur enam bulan smpai dua tahun memang without garam,gula or even kicap (seminima mungkin).Setiap hari pergi nursery tak pernah tak bawa bekal breakfast,lunch dan snack homemade.

Bila Bashir tengok mama masak untuk twins, Bashir sikit pun tak heran nak makan. Malah bila suruh rasa dia akan buat muka nak muntah.Entah-entah mama perasan masak sedap.

Tapi mama tahu memang dia tak dibiasakan sejak baby untuk makan masakan di rumah, apalagi yang sihat tanpa garam gula atau ajino****.

Paling mama tak boleh lupa,satu hari mama masak bubur pulut hitam favourite Bashir kalau pergi rumah nenda.Mama masak memang sama sebijik nenda buatla,cukup rasa sedap kot tapi bila Bashir rasa dia cakap:

“Emm..macam tak sedap sangat je”

Hahahaha aduilah.

Itu bubur yang manis, kalau masak nasi goreng lagilah Bashir tak pandang.Dia lebih suka makan or**,biskut t*g** dan sebagainya daripada makan nasi. Even kalau makan di luar atau mana-mana pun memang Bashir tak sentuh sangat nasi atau makanan berat.

Tapi mama tak pernah putus asa.Mama terus masak dan masak. Sampai satu tahap mama dapat detect yang bashir suka bila mama masak mee hailam, atau pasta dengan soup. Jadi mama pelbagaikan lagi menu,bila masak selalu fikir apa yang Bashir suka nak makan.

Cukup sekadar rasa

Salah satu cara untuk handle anak picky eater ni kita jangan paksa dia untuk makan apalagi suruh habiskan makanan.Cukup suruh dia sekadar rasa. Bashir sebenarnya memang saya tahu dia tak nak rasa dulu.Bila dah rasa haaaaa baru tahu sedap sebenarnya mama masak kan hehe.

Saya ada terbaca dalam buku “French Kids Eat Everything” cara orang French mengajar anak-anak makan ialah dengan santai tanpa paksa.Bila anak enggan makan contohnya,ibu bapa akan cakap:

“Its okay..You don’t need to eat it..you just need to taste it”

Jadi bila anak dengar oh tak perlu makan pun hanya rasa je.Sekali dah rasa makanan tu macam sedap kan terus makan habis. Dari situ, anak-anak akan biasa dengan real food dan jadi tak memilih makanan.

Usaha Berhasil

Alhamdulillah, syukur sebab sekarang Bashir dah tak memilih dan sukarela makan sayur.Apa yang mama masak semua Bashir makan walaupun tanpa perisa tambahan.
Ajino**** diharamkan di rumah saya.

Apa yang Bashir suka semua Bashir suruh mama buat contoh donut,Bashir suruh mama belajar buat sebab dia nak makan yang mama buat.

So inilah sedikit pengalaman membesarkan anak picky eater.Saya tidak pernah bagi dia makan suppliment untuk tambah selera.
Saya hanya pegang konsep;

“He needs real & healthy food”

Sebenarnya anak-anak kecil telan sahaja semua makanan sihat yang kita buat.
Semuanya sedap bagi mereka.Kita jangan introduce makanan manis dan berperisa.

Malah kita sendiri pun jangan beli junk food. Kena kurangkan pengambilan gula.Ingat, kebanyakan penyakit adalah hasil dari apa yang kita makan.

Alhamdulillah suami saya, Mohd Yazid Ismail support usaha saya untuk bagi yang terbaik pada anak-anak.Saya tahu ada kawan-kawan yang kurang dapat sokongan dari suami, mungkin sebab suami tak nak tengok isteri penat serta mereka pun rasa kurang perhatian dari isteri.

Padahal ini untuk kebahagiaan suami jugak sebab jika anak-anak hidup sihat ceria,hati suami isteri akan tenang dan bahagia.Para suami kena support isteri tau?

Kawan-kawan,jom kita cari ilmu pasal pemakanan sihat untuk anak-anak dan keluarga.

Kalau boleh kita kurangkan beli processed food seperti nugget,sosej,burger,bebola dan lain-lain untuk anak-anak.Saya pun belajar buat sendiri dan frozenkan.

Sekarang saya juga dah gunakan himalayan pink rock salt dan organic raw cane sugar untuk masakan dan minuman.Masih belajar untuk buat sourdough dan gluten free.

Cegah sebelum terlambat.

Kita sama-sama kongsi ilmu.Saya akan selalu share di FB artikel yang saya baca,tips-tips dan resepi pemakanan sihat Insha Allah.

Sumber : Widyana Ali

Tinggalkan Komen