Ramai ibu bapa tahu akan keburukkan gajet apabila terlalu lama terdedah kepada anak-anak.

Melalui facebook, Adlil Rajiah berkongsi pandangan mengenai kawalan gajet kepada anak-anak.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

MACAM MANA NAK BAGI ANAK BEBAS GAJET?”


Ramai yang tanya saya soalan ni.
Jawapan saya–
dalam zaman sekarang ni, nak anak bebas gajet
adalah sangat MUSTAHIL.

Tengok sekeliling anak2 kita.

IKLAN

Ibu bapa hari2 dengan smartphone.
Kat rumah, hari2 guna gajet.
Pembelajaran di sekolah, pun guna gajet.
Babysitter, cikgu, penjaga, semuanya guna gajet.
Bila balik kampung, atok nenek mak saudara, pak saudara, sepupu sepapat, semuanya guna gajet.

So kalau bukan kita yang bagi anak gajet–
orang lain akan bagi.
Kan?

IKLAN

Masa anak kecik, kaedah “out of sight, out of mind” mungkin berkesan.
Sorok semua gajet daripada anak.
Tapi lama2 bila anak dah semakin besar, semakin bijak meneroka, semakin banyak bergaul dengan orang2 selain ibu bapanya–
pendedahan gajet dah tak dapat dibendung sepenuhnya.

KETAGIH GAJET

That’s why saya cakap, anak bebas gajet adalah mustahil.
Tapi apa yang kita boleh usahakan ialah–
anak bebas KETAGIHAN gajet.
.
Sebenarnya benda yang kita nak elak ialah KETAGIHAN,
bukan gajet.
Kan?
.
Dari mana datang ketagihan?
Dari pendedahan yang berlebihan dan tidak terkawal.
.
Anak2 yang guna gajet ada dua jenis:
.
1. Bila ada gajet, dia ok. Bila takde gajet pun, dia ok.
2. Bila ada gajet, dia ok. Bila takde gajet, dia TAK OK.
.
Dan concern kita yang nombor dua.
Sebab itu lah yg dinamakan–
KETAGIHAN.
.
Macam minum kopi la.
Peminum yang ketagih akan rasa hidup tak lengkap kalau tak minum kopi pepagi. Masuk ofis rasa nak terajang semua orang.
.
Tapi peminum yang tak ketagih, dia mampu chill tanpa coffee, dan hanya minum BILA PERLU. Sebab dia tahu had selamat pengambilan kopi, dan dia kawal pengambilannya setiap hari.
.
So bezanya–
kawal pengambilan.
.
So sama lah dengan gajet.
Yang menentukan anak ketagih gajet ataupun tak, ialah kawalan pendedahan daripada ibu bapa.
.
First step, make sure kita tahu had selamat pendedahan gajet mengikut usia anak:
.
❗️2 tahun ke bawah, tidak sepatutnya didedahkan dengan gajet / skrin langsung, sebaliknya diberikan aktiviti sensory yang melibatkan banyak pergerakan dan sentuhan.
.
❗️2-5 tahun, limit screen time to 1 hour per day, dengan 100% pantauan orang dewasa. Dan pastikan sentiasa wujud interaksi ketika menonton.
.
❗️6 tahun ke atas, screen time perlu dihadkan mengikut keperluan dan keadaan. Ibu bapa perlu bijak beri keseimbangan antara screen time dan aktiviti lain seperti tidur yang cukup, bermain, family time, aktiviti fizikal, dan lain2.
.
❗️ Pendedahan skrin terhadap anak perlu sentiasa dipantau oleh orang dewasa. Jangan sesekali beri anak gunakan gajet / TV seorang diri tanpa interaksi atau sehingga mereka tertidur. BAHAYA untuk perkembangan emosi dan mental mereka.
.
Ok dah tahu had selamat, the next step is–
KAWAL PENDEDAHAN.
.
Saya kongsikan di blog tentang 8 strategi berkesan untuk kawal pendedahan gajet pada anak. Klik link ini untuk baca:
http://saatakukaupilih.blogspot.com/2015/03/8-cara-kawal-anak-daripada-ketagih-tab.html
.
Apa pun,
gajet sebenarnya mampu beri anak 1001 manfaat kalau kita benar2 tahu mengendalikannya.
.
Tapi kalau tak–
padah lah jawabnya. 

Sumber: Adlil Rajiah