Sejak pandemik tahun lepas ekoran penularan wabak, ramai yang kehilangan pekerjaan. Jika selama ini mempunyai sumber pendapatan yang tetap setiap bulan, sebaliknya apabila diberhentikan kerja.

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Buat mereka yang bekerja swasta adalah antara yang terkesan hilang punca pendapatan.

Pastinya perlu mencari pekerjaan lain atau memulakan perniagaan untuk menjana pendapatan keluarga bagi meneruskan kehidupan bersama keluarga.

Menerusi perkongsian saudara Ir Abdul Rahman Bahasa  menjelaskan bagaimana tindakan yang harus dibuat jika individu itu diberhentikan kerja terutama yang ada caruman PERKESO. Dengan kata mudah di dalam slip gaji ada terdapat perkataan EIS agar anda tahu untuk membuat tuntutan yang sepatutnya.

APA ITU EIS

Man, aku kena MSS

Semalam aku berbual dengan kawan aku yang aku namakan H.

H: Man, bulan depan aku last makan gaji.

Aku: Ha, kenapa? Nak Buat bisnes ke?

H: Company aku downsizing. Aku kena MSS. (Note: MSS= Mandatory/Mutual Separation Scheme)

Aku: Allah. Pampasan OK tak?

H: Tak berapa OK.

Aku: Herm..Kau ada carum EIS sebelum ni? Alah…yang gaji kau kena potong tak sampai RM10 sebulan tu..

H: Ada..Tapi apa kena mengena EIS ngan MSS?

Aku: OK, ramai yang tak tau benda ni..sepatutnya HR ko dah explain pasal benefit EIS ni.

Macam ni, apabila pekerja dibuang atas sebab:

  • Pertindihan jawatan
  • VSS/MSS
  • Penutupan tempat kerja kerana bencana alam
  • Company bankrap

Termasuklah jugak bila pekerja resign sebab:

  • Gangguan seksual atau ugutan di tempat kerja
  • Kena buat kerja di luar skop yang membahayakan keselamatan.

𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮 𝗻𝗶 𝗹𝗮𝘆𝗮𝗸 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗰𝗹𝗮𝗶𝗺 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝘁𝟮 𝗘𝗜𝗦.

TAPI….kalau kau kena berhenti kerja sebab:

  • Masalah disiplin
  • Kau sukarela nak resign
  • Dah sampai masa nak bersara
  • Ataupun contract kau dah tamat…

𝗡𝗶 𝘀𝗲𝗺𝘂𝗮 𝘁𝗮𝗸 𝗹𝗮𝘆𝗮𝗸 𝗻𝗮𝗸 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁 𝗮𝗽𝗮𝟮 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝘁 𝗘𝗜𝗦.

H: Apa benefit2 yang EIS bagi?

Aku: Gaji basic kau sekarang berapa?

H: Ish…segan lah nak bagitau..huhu

Aku: Hahaha…OK lah. Aku assume gaji kau RM4,500 sebulan. Ok tak?

H: RM 4,650 to be exact..hahaha

Aku: Hahaha…ok2…kalau kau nak tau…antara benefit EIS. Kau dapat “Elaun Cari Pekerjaan” maximum 6 bulan..

DAPAT ELAUN SELAMA 6 BULAN

IKLAN

H: Elaun? Berapa banyak elaun tu?

Aku: Kalau gaji kau tadi RM 4,650…SOCSO capped dekat RM 3,950 je. So, pengiraan dari bulan pertama sampai bulan ke enam macam ni.

Bulan 1: 80% x RM 3,950 = RM 3,160 sebulan

Bulan 2: 50% x RM 3,950 = RM 1,975 sebulan

Bulan 3: 40% x RM 3,950 = RM 1,580 sebulan

Bulan 4: 40% x RM 3,950 = RM 1,580 sebulan

Bulan 5: 30% x RM 3,950 = RM 1,185 sebulan

Bulan 6: 30% x RM 3,950 = RM 1,185 sebulan

H: Wah, serius dapat elaun macam tu selama 6 bulan??

Aku: Serius lah….Dengan syarat kau dah carum EIS minimum 2 tahun.baru boleh dapat elaun 6 bulan tu..Agak2 kau dah carum 2 tahun ke tak?

H: Mesti lah..aku dah kerja berbelas tahun kot…berbelas tahun dah lah aku carum EIS…

IKLAN

Aku: Hahhaha…

H: Asal kau gelak pulak?

Aku: Nampak sangat nipunya..EIS start Jan 2018 sahabat. Balik nanti kau check payslip kau cukup tak 24 kali ko mencarum…

H: Oh..ye ke? Confident je aku kanhaha..OK2 nanti aku check.

PERGI LATIHAN PUN DAPAT ELAUN 

Aku: Bukan takat tu je. Kalau kau pergi training sepanjang 6 bulan ko “menganggur” tu, training fees pun kau boleh claim. Tapi maximum RM 4,000 je lah. Pastu kau dapat lagi elaun hadir training maximum RM20 sehari (yang ni ikut kelayakan gaji).Kalau kau tak percaya, kau bukak laman web SOCSO.

INI CARA NAK MOHON

H: Ish..betul ke ni Man??? So, macam mana nak mohon?

Aku: 1st, kau and HR kau kena pergi pejabat SOCSO terdekat. Jupa bahagian Industrial Relation kat sana. Both party kena sign some agreement supaya isu berbangkit tak wujud pada masa akan datang. Pastu, kau isi borang dan lampirkan dokumen2 sokongan. Contohnya, employment termination letter and bla2. Pastikan kau mohon tak lebih dari 60 hari daripada tarikh kau diberhentikan kerja..

H: Ok2…nanti aku deal ngan HR aku…Serius wei..aku tak tau. Confirm aku apply benefit ni…

Aku: Kan…dari tak dapat apa..Ok jugak lah dapat elaun tu..Dapat gak tampung apa2 yang patut sementara cari kerja baru…

H: Betul2…

So, kawan2…kalau nak tau lebih lanjut lagi pasal EIS, korang boleh lah jenguk2 link ni ye:

Benefits of EIS (perkeso.gov.my)

Sebarkan kepada sesiapa yang terkesan. Moga bermanfaat

Sumber: Ir Abdul Rahman Bahasa