Bukan mendidik anak-anak terutama apabila terpaksa memarahi anak. Bukan tak sayang tetapi nak menegur.

Begitulah penegasan yang dibuat oleh Pakar Terapi, Puan Norzi Malek mengenai hal ini.

IKUTI PERKONGSIAN INI

Hairan jugak baca tips-tips parenting bagaimana nak jadi ibu bapa yang baik dengan tak memarahi (menegur) anak, nak didik anak tidak boleh langsung melawan kata, tak buat perangai, tak tantrum, tak meltdown, selalu membaca atau study melebihi bermain dan bersopan-santun di mana-mana sahaja.

Macam robot pulak anak-anak kita. Huhu.

Hairan.. Sungguh hairan.
Kita nak mendidik apa sebenarnya?

Emosi anak-anak negetif atau positif kita kena raikan. Tak kira la sedih, marah, kecewa, bosan, frust atau apa-apa pun yang negetif yang di pamerkan anak-anak, kita tak boleh menidakkan emosi itu.

Mereka juga seperti kita.

Adakalanya mereka perlu buat salah, supaya kesalahan itu dapat mendidik dan menjadikan mereka manusia yang kuat Coping Skills.

Contoh kesalahan adalah memecahkan cawan atau pinggan, atau boleh jadi terjatuh basikal, atau terluka akibat bermain.

Itu biasa tau.

Dengan kesalahan itu, menjadikan mereka lebih berhati-hati supaya tiada lagi pinggan atau cawan akan pecah, bagaimana untuk bermain agar tidak terluka serta sekarang mereka dah tahu cara mengawal basikal agar tidak terbabas.

Jika anak-anak kita melakukan “Unwanted behavior” (sikap atau perbuatan yang salah), seperti meludah pada muka orang, menendang adik-beradik, mengambil mainan kawan-kawan, itu perlu ditegur dengan keras.

IKLAN

Marah atau teguran keras pada anak-anak itu perlu ada, untuk mereka sedar perkara ‘boleh’ atau perkara ‘tak boleh’ untuk dilakukan.

(Noted sini ya, saya tak cadangkan menengking)

Namun, marah itu perlu ada tahapnya, akhiri kemarahan dengan kemaafan.

Macam itu konsep yang Tuhan ajarkan kepada kita. Jika manusia lakukan dosa atau kesalahan, pasti Tuhan marah.

Namun jika kita menyesali kesalahan atau dosa yang kita lakukan lalu bertaubat, Tuhan ampunkan kita kerana Tuhan juga Maha Pengampun.

Sebenarnya kita ini terlalu meletakkan jurang kebaikan kita sebagai ibu bapa yang baik dengan tidak mahu anak-anak sering kecewa, sedih dan menjauh disebabkan teguran kita.

IKLAN

Tapi kita tidak sedar, cara parenting kita menyebabkan mereka tidak dilatih untuk handle emosi negetif yag mereka ada.

Anak-anak kita membesar dengan mempunyai Coping Skill yang lemah. Tak boleh ditegur. Tak boleh di marah. Tak mahu mereka bersedih. Tak boleh memberontak.

Coping Skill adalah kebolehan anak-anak menerima sesuatu yang baru dalam hidup. Sama ada stress, kemarahan, rejection atau kesedihan mahu pun pembelajaran yang baru.

Bagaimana anak-anak nak mengawal emosi ini jika sejak dari kecil kita tidak latih mereka mempunyai emosi ini?

Coping Skill yang lemah akan menyebabkan mereka cepat putus asa, down, susah nak terima apabila berlaku rejection dan cepat kemurungan.

Sungguh, kadang-kala biarkan anak-anak kita melakukan sedikit kesilapan atau kesalahan, di situ kita boleh hadirkan peranan kita sebagai ibu bapa.

Menunjukkan contoh taulan yang baik dalam membantu mereka mengawal Coping Skills sejak dari kecil. Dan InsyaAllah mereka membesar bagaikan JUARA.

Kredit: Norzi Malek