Kehadiran zuriat sememangnya dinantikan dalam setiap pasangan suami isteri yang sudah berumah tangga. Gembira dan rasa bersyukur hanya Tuhan yang tahu bila mana di dalam rahim terisi satu nyawa. Kegembiraan berganda bila mana Tuhan menganugerahkan lagi zuriat kedua dalam rumah tangga.

Namun, siapa kita yang mampu menolak takdirnya. Di saat hati sedang teruja dan tidak sabar menantikan kelahiran anak kedua, tetapi pasangan ini diduga dengan berita anak yang dikandung isteri bermasalah.

Demikianlah yang dikongsikan oleh puan Wajihah Hassan menerusi laman instagramnya baru-baru ini.

View this post on Instagram

Dapat gambar first scan deeja masa 26 weeks sebab masa 22 weeks tu dia tutup muka tak nak tunjuk. Tapi doc yang checkup saya tu dia memang specialist. Even 2D dia dah boleh nampak. Siapa ingat saya pernah upload gambar scan ni dulu tapi dikaburkan 🤭 Masa ni rasa seram sejuk, menangis, down. Saya col umi, col mak mertua. Kalau tengok gambar scan tu memang sampai ke dalam hidung. Dalam hati saya rasa kesian kat dia..tambah2 tahu baby girl. Terus terfikir macam mana lah dia nanti. Gambar scan kedua yang lagi jelas masa buat details scan kat PPUM nak tengok palate. Masa tu dah 32 weeks. Sangat clear menunjukkan deeja bilateral cleft. Saya redha dah macam mana pun dia keluar. Nak tak nak saya memang kena ready mental fizikal. Tiap kali google pasal baby bilateral cleft lips memang saya menangis. Suami siap cari info daripada A sampai Z pasal ni. Persediaan rapi katanya 😁 Sebelum tu memang saya tiap hari solat hajat, doa, kirim doa kepada sesiapa yang g umrah termasuk umi abah saya dengan harapan semoga ada keajaiban baby lahir normal. Allah dengar doa saya. Saya nak deeja normal tanpa sebarang cleft tapi Allah beri juga baby unilateral cleft lips. Baiknya Allah, no more bilateral macam gambar scan. Palate pun tak full. Masih ada sambungan cuma anak tekak deeja kena sekali. Terbahagi dua. Yeah! Ini lah Khadeeja Sofia. Anak yang saya paling tak sabar nak lihat. Anak yang saya paling excited beli itu ini untuk persediaan dia lahir sebab masa si kakak business baru nak berkembang. Teringat bila keluar perut doc letak atas dada, dia dah duk hisap jari. Mengalir air mata saya tengok dia..she is cute enough. Rasa nak peluk jer. Yang pasti, ujian tu datang bukan untuk melemahkan tapi menguatkan. Tidak ada benda yang Allah atur ni membawa kemudaratan pada diri selagi mana hati redha dan ikhlas dengan apa yang berlaku. I love u sayang. 6 bulan pertama dah nak habis. Struggle pula untuk next phase. Mommy simpan sini semua untuk kenangan selepas operation nanti. You are so perfect for me ❤️ #IamKhadeejaSofia #babycleftlipandpalate

A post shared by WAJIHAH HASSAN 💕 (@ukhti_wajihah) on

Dapat gambar first scan deeja masa 26 weeks sebab masa 22 weeks tu dia tutup muka tak nak tunjuk. Tapi doc yang checkup saya tu dia memang specialist. Even 2D dia dah boleh nampak. Siapa ingat saya pernah upload gambar scan ni tapi dikaburkan ?

Masa ni rasa seram sejuk, menangis, down. Kalau tengok gambar scan tu memang sampai ke dalam hidung. Gambar scan kedua yang lagi jelas masa buat details scan kat PPUM nak tengok palate. Masa tu dah 32 weeks. Sangat clear menunjukkan deeja bilateral cleft. Saya redha dah macam mana pun dia keluar. Nak tak nak saya memang kena ready mental fizikal. Tiap kali google baby bilateral cleft lips memang saya menangis. Suami siap cari info daripada A sampai Z pasal ni. Persediaan rapi katanya ?

Baiknya Allah bila lahir deeja hanya unilateral cleft. Allah dengar doa saya dan doa yang saya kirim untuk semua. Saya nak deeja normal tanpa sebarang cleft dan Allah beri unilateral cleft lips. Palate pun tak full. Masih ada sambungan cuma anak tekak deeja kena sekali. Terbahagi dua.

IKLAN

View this post on Instagram

DAY 7 – INTRODUCING OUR SECOND DAUGHTER, NUR KHADEEJA SOFIA (BABY CLEFT LIP & PALATE) Anugerah terindah, secantik kejadian yang Allah ciptakan. Tak terkejut pun sebenarnya sebab dah tahu since check up 22 weeks. Pantang ada orang nak g Mekah kami mesti kirim doa. Buat solat hajat minta Allah permudahkan semuanya. Semestinya Allah beri apa yang terbaik untuk kami sekeluarga. At the same time, kami buat sebanyak mungkin research dan dapat sokongan semangat sepenuhnya daripada Dr. Siti Maryam (Salam Specialist's Doctor sebab every month memang check up dengan beliau). Nak tanya apapun rasa seronok bila doktor supportive sangat. Dan alhamdulillah lepas dapatkan scan details di PPUM untuk lihat dia punya palate (hanya PPUM dan HKL ada kepakaran untuk baby sumbing), our baby Khadeeja just got minor cleft at her lip and palate. Pada saya ini bukan ujian semata tapi salah satu bentuk nikmat yang Allah nak gandakan kemudian hari, InsyaAllah. Yang kami fikir, pahala jaga baby cleft ni sangat banyak sebab perlu struggle terutama time menyusu untuk elak baby membiru akibat tersedak susu. Sangat2 kena berhati2. Bila berada di NICU 5 hari, baru rasa bertapa bersyukurnya anak lahir sihat sempurna, cukup beratnya, malah boleh pula menyusu direct (ada baby cleft kena pakai sepenuhnya botol sampai operation), berbanding anak2 yang ada di sana kena struggle too much baru boleh balik rumah. Doakan #IamKhadeejaSofia selamat melakukan operation pertama di usia 3 bulan nanti dan sihat sempurna seperti kanak2 yang lain. Yang pasti jadual kitorang dah penuh dengan dia punya appointment rawatan. Yang bertanya nak datang melawat, saya memang ada di Shah Alam tapi insyaAllah esok bertolak balik kampung. Memang unplanned sebab asal nak pantang sini tapi start bulan 4 dah start appointment untuk our baby, so baliklah sekejap habiskan pantang. Mungkin lepas ni dah susah nak balik kampung. . . Hey! Anak mommy cantik sangat okey! Perfect 😘 #IamKhadeejaSofia #babycleftlipandpalate #adikcikmeena

A post shared by WAJIHAH HASSAN 💕 (@ukhti_wajihah) on

Yeah! Ini lah Khadeeja Sofia. Anak yang saya paling tak sabar nak lihat. Anak yang saya paling excited beli itu ini untuk persediaan dia lahir sebab masa si kakak tak mampu sangat.

IKLAN

Bila keluar perut doc letak atas dada, dia dah duk hisap jari dan terus dibawa ke NICU.

I love u sayang. 6 bulan pertama dah nak habis. Struggle pula untuk next phase. Mommy simpan sini semua untuk kenangan selepas op nanti.

You are so perfect for me ❤️ #IamKhadeejaSofia #babycleftlipandpalate

Sumber: IG ukhti_wajihah