Boleh dikatakan bab memilih perkakasan memasak biasanya kita orang perempuan tidaklah ambil pusing sangat material kuali atau periuk yang digunakan. Apa yang lebih diberi tumpuan, periuk dan kuali yang kita miliki perlu ada pelbagai saiz untuk memudahkan penyediaan hidangan.

Namun, bila terbaca perkongsian daripada doktor tentang bahaya kesihatan yang boleh berpunca daripada perkakasan memasak, tersentak juga membacanya. Apatah lagi, penyebab kanser yang rata-rata kita gerun mendengar tentang penyakit ini.

Untuk itu, agar kita tidak terus salah memilih perkakasan memasak, jom ikuti perkongsian daripada doktor ini yang turut memberi alternatif material periuk dan kuali yang selamat untuk digunakan untuk jangka masa panjang.

Jom semak perkongsian bermanfaat ini.

Susulan sahabat saya Dr Rizal buat post padu mengenai cookware, ramai yang takut sebab memang non stick teflon cookware ni dah digunakan meluas.

Jujur..saya sendiri sangat-sangat takut tuan-puan sebab ni barang kegunaan harian. Saya awal dulu bila tau..terus buang semua nonstick dan aluminium cookware kat rumah ..sampai tinggal sebijik je periuk stainless steel.

Kesan alat masak nonstick teflon ni paling saya risau ialah kanser, kerosakan organ buah pinggang, hati dan gangguan hormon tiroid. Aluminium pulak sejenis logam toksik yang rosakkan saraf sebabkan nyanyuk, gangguan imuniti badan dan alahan . Sikit-sikit bila kita panaskan makanan, bahan ni kumpul dalam kawasan berlemak badan kita seperti otak, saraf, organ dan sum-sum tulang. Kesannya kita dapat sakit kronik.

Jadi nak guna alternatif apa yang murah?

IKLAN

# Cookware kaca dan clay antara paling selamat tapi berat dan jika jatuh mudah pecah.

# Cast iron bukan pilihan saya sebab iron overload ni boleh sebabkan stres dalaman.

# Tembaga pun sama boleh risiko stres dalaman dan copper toxicity.

IKLAN


# Stainless steel pilihan murah,lebih tahan dan lebih selamat. Cuma sticky lah ye.

# Jika nak non stick..dan ada kemampuan..beli granite atau ceramic..Macam saya awal dulu beli yang “coating” saja..make sure pilih PTFE/PFOA free.. sementara menabung beli yang besar macam belakang tu..fully granite.

Memang rasa berat..sebab tak murah..tapi bayar sekali boleh guna bertahun-tahun..boleh kurangkan risiko bertahun-tahun terdedah bahan toksik.

Saya percaya ini antara pelaburan paling berbaloi untuk kesihatan.

sumber : Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan.