Tiba-tiba teringin nak makan pulut, nak-nak lagi sekarang musim buah durian kan. Sedapnya kalau dapat makan pulut dengan durian yang diletak santan.

Sebenarnya mudah je nak masak pulut ni walaupun tak ada periuk pengukus yang khas tu.

Jom cuba tip yang dikongsikan Puan Siti Asrien Mohd Hassan  yang diberikan oleh rakannya. Cukup mudah!

 

Panjangkan pahala seorang kawan..

Tips/cara dari seorang kawan utk tanak pulut dengan rice cooker.

IKLAN


Basuh beras bersama sedikit garam,utk dapat efek berkilat..basuh 3/4 kali basuhan..
Sukat air guna jari telunjuk,separuh dari line pertama jari…(jari diatas beras)


Lapik tutup periuk menggunkan kain/tuala kecil dengan kedap..xboleh longgar..(supaya wap panas xkeluar)

IKLAN


Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM…Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak..insyaAllah pulut cantik.

*edit-lepas WARM pun jgn terus bukak biar 5-10 min baru bukak penutup..bagi pulut masak dengan wap panas..

Dah setahun lebih guna tips/cara ni tanak pulut…buat tapai pun senang,xpyh kukus…