Apabila melihat minuman sejuk dengan pelbagai perisa tentu ada yang ingin membuat untuk ahli keluarga. Bagi minuman yang mahal kosnya jika dibeli, apa kata cuba membuatnya.
Melalui perkongsian Mohd Fadzli melalui Masak Apa Hari Ni menjelaskan resepi cara membuat minuman.
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Ads
Bahan-bahan
– Susu coklat (saya guna farm fresh premium choc milk, tak manis tak muak, SEDAP!
– Choc chip (lebihan buat biskut raya )
– Ais
Senang je kan, rasa ala2 choc cream chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy
Ads
DONE SIAP
Ads
Update : kalau nak rasa java chip (mocha) boleh tambah cafe latte farm fresh.
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Tepung bungkus merupakan sejenis kuih tradisi yang diperbuat daripada tepung dan berinti kelapa.Kuih ini dibungkus dengan daun pisang. Rasanya yang lembuyt lemak lemak manis memang memikat selera. Susah nak dapat sekarang ni, apa kata buat je sendiri. Nah admin kongsikan resipi dari Opah Mas Cotek.
Tepung Bungkus… salah satu kuih fav opah.. mesti buat tiap kali ramadhan.. inti pulak mesti dibalut dgn tepung pulut…perghhh…
ok dh siap… mcm biasa le.. dh siap awal boleh le opah lunjor²kan kaki… ateeeeeeee
Tepung Bungkus
Bahan Tepung Beras (badan luarnya)
1 1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
garam secukup rasa
Bahan Doh Tepung Pulut
1 1/2 cwn tepung pulut
air secukupnya
Bahan Inti
3 cwn kelapa parut putih
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan disimpul
~masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan
~masukkan kelapa parut
~masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum
~dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit
~angkat kemudian sejukkan
Daun Pisang Secukupnya dilayur
Caranya
~masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut, jadikan doh
~ambil sedikit doh masukkan inti (bentukkan/bulat²kan) opah lonjongkan doh inti tu.. dh terbiasa.
buat sehingga habis/ketepikan
~tepung beras, santan dan garam satukan kemudian masak sehingga pekat dan meruap
~tutup api
~sediakan daun pisang, ambil 1~2 sdb adunan tepung beras ratakan kemudian masukkan doh berisi inti tadi
~bungkus dan kemaskan
~kukus 15 ~20min
~sejukkan dan sedia dihidangkan
** ngam² sukatan ni 30 biji…
Selamat Mencuba!
Nak barang dapur yang super murah ? Meh tengok kat sini
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pepatah ada mengatakan nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Jika kita rajin semua benda pasti akan jadi.
Untuk ibu-ibu yang buntu tidak tahu menu apa untuk hidangan minum petang buat seisi keluarga, cuba resipi mudah ini. Mungkin sebelum ini anda hanya membeli di kedai sahaja, kali ini pikat selera anak-anak dengan buat sendiri Kek Gulung Swiss. Jika buat dihujung minggu, boleh ajak anak-anak bantu anda di dapur.
Apa kata cuba resipi viral Kek Gulung Swiss yang hanya menggunakan kuali sahaja. Menarik bukan, jom semak resipinya!
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
Cara-caranya ialah:
#1 Campurkan kuning telur, minyak zaitun, susu, mentega dan gula ke dalam satu bekas. Kacau adunan itu sehingga sebati dan tambahkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau lagi.
#2 Pukul 3 biji putih telur perlahan-lahan dan tambah putih telur lagi apabila ia mula mengembang. Pukul sehingga putih telur itu mengeras dan gebu.
#3 Satukan adunan tepung dan putih telur tadi dan kacau sehingga sebati.
#4 Sapukan kuali dengan sedikit minyak zaitun dan tuangkan adunan kek ke dalam kuali. Pastikan kuali tidak dipanaskan dan tiada gelembung udara dalam adunan kek tersebut.
#5 Dengan menggunakan api yang kecil, bakar kek tersebut selama 6 minit. Pastikan anda memeriksa keadaan api di bawah kuali. Apabila bahagian atas kek mula berubah warna, balikkan kek tersebut dan bakar selama 2 hingga 3 minit lagi.
#6 Selepas kek masak, keluarkan dari kuali dan letakkan di atas kertas minyak. Sebagai pilihan, anda boleh meletakkan krim atau jem untuk menambahkan lagi keenakan rasa dan meningkatkan persembahan kek supaya menjadi lebih menarik.
#7 Gulungkan kek tersebut dan potong.
Kek yang lazat sudah tersedia untuk dimakan. Sangat mudah dan menyelerakan bukan?
Tips untuk mendapatkan putih telur yang kembang dan gebu dalam masa yang singkat:
♥ Letakkan mangkuk berisi putih telur di dalam peti beku atau selama 7 minit sebelum dipukul sehingga kembang.
♥ Putih telur yang lebih sejuk akan mengambil masa yang singkat untuk mengembang sebelum ia dikaup balik untuk dicampur dengan adunan yang lain.
Sumber: malaysiabolehbro.com
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Sate Menu Special Raya & Nak Buatnya Ikutkan Je Resipi Yang Dikongsikan Peniaga Ni!
Mungkin ketika ini sudah ada antara kita terfikir-fikir menu apa yang ingin dimasak di Hari Raya nanti. Ini tujuannya lain tidak bukan untuk mudahkan kita siap-siapkan bahan terlebih dahulu agar proses memasak di pagi Raya berjalan lancar.
Dalam banyak-banyak menu istimewa yang disenaraikan, mungkin sate menjadi pilihan utama. Jadi ayuh realisasikan dengan menyediakannya sendiri. Bab resipi usah gusar, ikut sahaja resipi yang dikongsikan oleh Aisyah Md Nor yang juga merupakan peniaga sate. Bukan resipi sate je, tapi siap dengan pakej resipi kuah kacang.
Bahan-bahan:
Isi dada@peha ayam 10kg
Gula 3 kilo
Garam 5 sudu jangan membukit ngam2 saja
Aji 2 sudu
Kunyit babas 125g
Bahan-bahan diblend:
Jintan manis biji 20 sudu
Jintan putih biji 10 sudu
Serbuk ketumbar babas 10 sudu
Serai 10 batang
Lengkuas agak-agak 2 ibu jari
Halia agak-agak 2 ibu jari
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
Cara-caranya:
1.Potong dadu isi ayam, kulit ayam celur sekejap potong kecik agak-agak boleh cucuk.
2. Masuk semua bahan-bahan di atas gaul rata.
3.Perap sehingga 2 3 jam.
4. Kemudian boleh lah cucuk bakar.
Bahan renjis masa bakar
2 sudu susu pekat manis@santan, air perap satay, air masak sikit, minyak masak campur buat untuk renjis, bau harum semerbak masa bakar nanti
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
Untuk kuah kacang
Bahan-bahan:
Kacang tanah 3kg
Minyak masak 1kg
Cili kering
Gula 1 kg
Garam
Air perapan satay 5 cawan
Bahan tumis sama macam bahan bland tadi sukatan separuh dari tadi
Cara-cara buat kuah kacang
1.Tuang minyak dalam kuali terus letak kacang bila minyak panas kacang pun masak jangan sampai hitam nanti lemak kacang hilang, goreng cabai kering angkat bila sejuk boleh lah tumbuk atau blend(saya blend dengan air).
2.Tumis bahan blend(serai lengkus bawang putih/merah halia jintan manis/putih ketmbar) dalam kuali dengan minyak sampai pecah minyak, kemudian tuangkan bahan tumis dalam kacang dengan cabai yang di blend tadi perasakan dengan gula garam. Kalau suka aji bubuh lah sikit dan kalau tak suka manis boleh kurang kan gula ikut cita rasa sendiri.