Brother's Watching TV

Kebanyakkan ibu bapa rasa bangga bila rumah mempunyai TV bersaiz besar. Sehinggakan sampai satu tahap, rumah itu ada dua tiga TV. Katanya puas dan gambar jelas. Malah ada anak yang matanya aman tengok dekat dengan TV. Lebih menakutkan lagi, apabila menonton dalam tempoh yang lama.

Apa pun, ini sangat bahaya kerana boleh menyebabkan rabun. Memang syok punya TV besar, tapi ibu bapa kena kawal supaya tidak terlalu lama tengiok TV.

Ikuti perkongsian oleh Mohd Fhais mengenai saiz TV yang besar akan memberi kesan kepada mata yang rosak.

TV Jangan Besar Sangat, Mata Boleh Rosak

Nanti jadi macam anak jiran, 3 orang dah kena pakai spek mata. Kecil kecil lagi, paling kecil baru 8 tahun, dah ada masalah mata. Ambil serius please.

Nak tengok tv ni ada "Guideline" dia, terutama anak yang masih kecil. Mata diorang ni sensetif, silap sedikit je dah boleh beri kemudaratan pada mata.

1 – Nak beli tv besar atau kecil tak salah tapi pastikan dulu jarak antara tv dengan mata kita selamat ( watch safe zone ). Menurut pakar mata, jarak selamat untuk tengok tv mesti ikut rules of thumb iaitu 5 kali ganda dari saiz tv.

2 – Contoh saiz tv 40 inci. Makanya jarak yang selamat ialah 40 darab 5 iaitu 200 inci, dalam meter lebih kurang 5.08 meter. Ini jarak selamat menonton tv bersaiz 40 inci.

Makin besar saiz tv makin jauh la kena letak tv tu, baru selamat.

Jarak selamat ni penting supaya dapat rendahkan risiko efek mata. Jangan risau, jauh sikit tak apa asalkan selamat.

3 – Selain jarak, posisi tv pun penting juga. Posisi tv tidak boleh lebih tinggi dari aras mata, tonton tv dengan kepala menongak ke atas bukan sahaja akan efek mata malah leher pun akan ada efek.

IKLAN

4 – Posisi tv mesti selari dengan arah pandangan mata. Ini salah satu sebab kenapa saya kalau nampak anak tengok tv sambil baring saya akan suruh dia duduk.

5 – Elakkan letak tv di sudut atau bucu rumah. Posisi yang baik ialah skrin tv berada tepat bertentangan dengan arah pandangan mata. Tak ada la anak nak tengok tv tu sampai juling juling mata.

ROSAKKAN MATA

IKLAN

Apa pun awasi screen time anak. Cahaya tv ( blue light ) ni pun sama macam cahaya telefon juga, ia akan ganggu Circadian Rhythms anak kita.

Blue light ni tak rosakkan mata macam tv kotak dulu tapi blue light ni buat waktu tidur anak kita kacau bilau.

Kalau tak nak berperang masa suruh anak tidur jangan la bagi anak tengok tv 1-2 jam sebelum tidur.

Wallahu A'lam,

Mohd Fhais
Bahaya sungguh kalau tak tahu guideline penting ni.

p/s : Rasanya ramai lagi yang tak cakna dengan kebahayaan tengok tv pada jarak bahaya ni, tolong kongsikan guideline ni pada mereka juga ya supaya mereka pun dapat tengok tv dalam keadaan selamat.