Dia orang lama dalam industri seni. Lakonannya cukup mantap dan disukai peminat seni tanah air. Baru-baru ini dia tampil dengan imej baru dengan mengenakan hijab. Perubahan tersebut menurut Norish Karman patut dilakukan sejak kecil lagi.

Sementelah adik-beradiknya yang lain sudah berhijab, dia pula memilih jalan berbeza dengan menumpukan ke arah duniawi.

Akuinya,  ilmu agama itu sudah  dipupuk ,dididik diterap dari kecil lagi, sementelah ayahnya, Ustaz Karman seorang yang kaya dengan ilmu agama selain memiliki pendirian hidup yang sangat mewah dengan panduan Quran.

Better late than never, mungkin ungkapan tersebut sesuai untuk perubahan terbaru Norish Karman ini. Mula mengenakan hijab awal Februari yang lalu, pelakon ini mengakui itu sebagai  ‘hadiah hari jadi’ untuk ayahnya.

Malah dia turut menjawab persoalan mengenai langkahnya ‘berhijrah’ dan memilih untuk berhijab menerusi ruangan ‘ask me’ di Instagram.

Ketiku itu, Norish ditanya mengenai  bagaimana boleh terniat untuk berubah serta tip untuk istiqamah.


 

ANNOUNCEMENT :- For your kind knwledge and info ,this my new image as of today 23 Feb 2018….. Yes permanent as much as i pray i shuld be.. NO i didn dream of death NO i didn do diz to sell tudung NO i am not doin diz for any promos NO i didn decide to hide my beautiful hair eso now ivecropped it to Pixie style NO i didn make a hasty decision all i know ,i shuld hv done so longgg ago…. i didn wana do it becoz too many wearg hijab for fashion reasons ,wearg hijab to cover their wrinkling necjs ,to cover their dimishing hairs,wears hijab to fit d trend diz days and sorts of wrong reasons…..wrong in religion n principles….. i hv alwasy prayed not to do for all thsoe reasons…. And now aftr much sessions of moments of “discussion wid The creator “,ive found deep in me d courage to be in diz image…. Demi Allah swt Demi My bapak as Bdy gift to him 23Feb harini Birthday Bapak yg paling Ku kagumi Ku sayangi…. Lama dulu Bapak ada nasihati kami adik beradik utk berhijab….cuma me je tak sedia ,anak degil … Kini dlm keadaan serba kekuramgam,me takmampu bg ape jadi me bagi ape anak2 perempuan sepatutnya beri pd Ayah2 mrk… jadi me hadiahkn Hijab ni utk Bapak… Demi masa depan anak2 Demi para sahabat2 ku yg senantiase meyokonhlg ku… Demi rezki kita luas lagi liar baise yg bakal berguling pd semua hamba Allah yg mengamati hikmah penghijrahan dan ketaqwaan….. Saya sdg memperbaiki diri.. krna saya tahu Allah nak lebih dr apa yg sdg saya bawa Pesan saya..pesan utk kita semua cari diri..kenal diri. Kerana Allah mahu yg lebih dr kita Peduli kan apa org nak kata.. & kita perlu pedulikn apa yg Allah nak dari kita Doakn n sedekah Fateha url my Bapak Ustazd Karman Sukarjo Doakn me agar me istiqomah n senantiase kuat SaLam Jumaat yg barOkah wahai Dunia❤️??? #singlemothwriwthvisionandmission #rawathatidanimandaulu

A post shared by warriorQueen?? (@rischkarman) on


Iman itu bukan ketika berHijab semua kealiman dan ilmu agama diserap terus melalui tudung..:NO !!
Ilmu agama itu sudah semestinya dipupuk ,dididik diterap dari kecil lagi… Alhamdulilah Ku dikurniakan seorang Bapak yang sangat kaya dengan Ilmu agama dan pendirian hidup yang sangat mewah dengan panduan Quran ,Ustadz Karman yang telah banyak mendidik segala ilmu agama yang ada pada ku dan adik-beradik.

Pada usia ,6 tahun Bapak dah guna rotan kalo tak solat dan Puasa.. 7 tahun dah kena diri atas kerusi utk hafal Muqaddam , Ayatul Qursi,Surah Yusoff .

8 tahun dah kena hafal makna Yaasin kemudian perlahan2 hafalkan surah Yaasin setiap hari Khamis kami dimestikan solat berjemaah dan Yaasin beramai2…atau kena hukum?

IKLAN

9 tahun kena paksa bertanding Berzanji,Syarahan agama masa Maulidur Rasul di majlis2 ilmu dan juga di Masjid… Waktu petang kena pegi Sekolah agama Isnin sampai Khamis lepas balik dari sekolah circular…

Bila balik rumah ,ramai org datang belajar agama dengan Bapak dan ramai juga yang Bapak bantu didik untuk peluk agama Islam, jadi dulu Bapak serahkan pada me tugasan mengajar Syahadah dan Muqaddam untuk yang baru mula class….

Berpuluh2 tahun dididk JANGAN miss solat Sunat sebelum Subuh ,jangan lambatkan Subuh ,lepas solat Subuh cuba baca Yaasin sekali… JANGAN miss Dhuha walau ape sekalipun 2 rakaat atau 8 rakaat paling best Bapak pesan…lepas Dhuha cuba Yaasin 1-3x jika mampu…

IKLAN

Itu semua la yang me laksanakan setiap hari dan dari anak2 me kecil me dah didik anak2 semua cara yang sama Bapak didik me….

Ermm i think im more stern n strict to my children as a single mum d world constantly eyein for my mistakes in raising my kidz almaklum rumah takde Father figure jadi org2 selalunya bertanggapan bahawa anak2 yang bercerai ibu bapa pasti punyai akhlak yang tidak baik, gagal dalam pelajaran dan banyak lagi tanggapan negative yang kini me tangkis dengan segala usaha mendidik anak2 dengan sepenuh hati dan didikan agama yang me dahulukan…

iyer sampai me hilang segalanya career ,hilang kawan2 duniawi, hilang harta dunia hanya kerana me berkorban demi masa jiwa raga utk tumbesaran anak2 senantiase dalam pengawasan me…. My One & biggest regret ??
Lambat berHijab??? Sumtg i shuld hv done long agO….
#hidayahituindah
#cintaBapa

Iman itu bukan ketika berHijab semua kealiman dan ilmu agama diserap terus melalui tudung..:NO !! Ilmu agama itu sudah semestinya dipupuk ,dididik diterap dari kecil lagi… Alhamdulilaaah Ku dikurniakan seoramg Bapak yggvsgtvkaya dgn Ilmu agama dan pendirian hidup yg sgt mewah dgn panduan Quran ,Ustadz Karman yg telah byk mendidik sgale ilmu agama yg ada pd ku dan adikberadik… Pada usia ,6tahun Bapak dah guna rotan kalo tak solat dan Puasa.. 7tahun dah kena diri atas kerusi utk hafal Muqaddam , Ayatul Qursi,Surah Yusoff , 8tahun dah kena hafal makna Yaasin kemudian perlahan2 hafalkan surah Yaasin setiap hari Khamis kamindimestikan solat berjemaah dan Yaasin beramai2…atau kena hukum? 9tahun kena paksa bertanding Berzanji,Syarahan agama masa Maulidur Rasul di majlis2 ilmu dan juga di Masjid… Waktu ptg kena pegi Sekolah agama Isnin sampai Khamis lepas balik dari sekolah circular… Bila balik rumah ,ramai org dtg belajar agama dgn Bapak dan ramai juga yg Bapak bantu didik utk peluk agama Islam,jadi dulu Bapak serahkan pd me tugasan mengajar Syahadah dan Muqaddam utk yg baru mula class…. Berpuluh2 tahun dididk JGN miss solat Sunat sblum Subuh ,jgn lambatkan Subuh ,lepas solat Subuh cuba baca Yaasin sekali… JGN miss Dhuha walau ape sekalipun 2rakaat atau 8rakaat paling best Bapak pesan…lepas Dhuha cuba Yaasin 1-3x jika mampu… itu semua la yg me laksanakan setiap hari dan dari anak2 me kecil me dah didik anak2 semua cara yg sama Bapak didik me…. ermm i think im more stern n strict to my children as a single mum d world constantly eyein for my mistakes in raising my kidz almaklum rumah takde Father figure jadi org2 selalunya bertanggapan bhw anak2 yg bercerai ibu bapa pasti punyai akhlak yg tidak baik, gagal dlm pelajaran dan byk lagi tanggapan negative yg kini me tangkis dgn sgale usaha mendidik anak2 dgn sepenuh hati dan didikan agama yg me dahulukan… iyer sampai me hilang sgalenya career ,hilang kwn2 duniawi, hilang harta dunia hanya krn me berkorban demi masa jiwa raga utk tumbesaran anak2 senantiase dlm pengawasan me…. My One & biggest regret ?? Lambat berHijab??? Sumtg i shuld hv done long agO…. #hidayahituindah #cintaBapa

A post shared by warriorQueen?? (@rischkarman) on

Sumber: IG rischkarman