Bila ahli keluarga semakin ramai jumlahnya, menjadi suatu keperluan untuk kita memikirkan untuk menukar kenderaan yang lebih selesa untuk ke sana ke sini bersama seisi keluarga.

Merancang Nak Tukar Kereta. Buat Begini, Memang Mudah Untuk Mak-mak!

Pun begitu, untuk membuat keputusan membeli kenderaan baharu untuk keluarga, banyak aspek perlu diambil kira. Bukan sahaja melihat pada keperluan, malah kos yang ditanggung juga semestinya berganda dari sebelumnya. Ini semua perlu difikirkan dengan mendalam.

Oleh itu, bagi anda yang berkira-kira ingin tukar kereta baharu tidak salah kiranya menyimpan niat untuk membeli kereta secondhand atau kereta terpakai.

Malah tidak dinafikan dengan membeli kereta jenis ini juga menguntungkan kerana anda masih boleh melakukan urusan tawar menawar di dalam jual beli.

Tidak dengan itu dengan adanya kemudahan teknologi, urusan untuk kita mencari dan melihat kereta boleh dilakukan secara online.

IKLAN

Ini sebagaimana dengan adanya website www.tanyaje.com.my yang bakal dilancarkan secara rasminya pada 15 September pada jam 8.30 malam hanya di FB tanyaje.my

Merancang Nak Tukar Kereta. Buat Begini, Memang Mudah Untuk Mak-mak!

Memahami apa istimewanya laman web ini, ia menggunakan satu sistem (Spin Car Technology) dalam pembelian kereta terpakai dan kereta import secara online dengan memperkenalkan program 3D.

Istimewanya di sini, pelanggan boleh melihat kereta yang ingin dibeli daripada pelbagai sudut bahagian dalaman kereta termasuk bahagian enjin sebelum mengunjungi ke pusat jualan. Teknologi ini adalah yang pertama di Malaysia.

IKLAN

Hebat bukan?

Pun begitu di sini kami kongsikan beberapa tip harus anda lakukan sebelum membeli kereta terpakai. Semoga bermanfaat.

Bajet
Perkara utama dan penting adalah anda perlu tetapkan berapa bajet yang anda mampu. Pastikan bajet yang ditetapkan tidak membebankan anda.

IKLAN

Survey Online
Buat tinjauan secara online berkenaan paras harga semasa kereta yang ingin anda beli. Cara ini lebih menjimatkan masa dan tenaga anda daripada berkunjung dari satu pusat jualan ke satu pusat jualan kereta yang lain.

Pilih Yang Bukan Lama Sangat
Sebaiknya belilah kereta yang usianya tidak terlalu lama digunakan, paling ideal 5 tahun ke bawah bagi mengelakkan risiko berdepan dengan maslaah kereta rosak dan sebagainya.

Periksa Enjin
Ini sangat penting dan perlu diberi tumpuan lebih untuk diperiksa. Pastikan tiada kesan minyak bocor, tiada kabel sambungan terputus atau reput dan sebagainya,

Pandu Uji
Sebagai pembeli anda ada hak untuk memandu uji kenderaan tersebut. Pastikan bila kereta dibawa berfungsi dengan baik, sistem-sistem yang lain berfungsi dan ketika inilah juga kena ‘pasang telinga’ dan rasai keselesaan membawa kenderaan tersebut.

Atau untuk lebih mudah, anda klik sahaja link ini untuk memudahkan dan menjimatkan masa sebelum anda membuat keputusan ingin membeli kereta. Semoga bermanfaat!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI