Menggoreng adalah antara teknik memasak yang sering kita lakukan setiap hari untuk menyediakan menu kepada keluarga. Memandangkan menggoreng lebih ringkas disediakan dan dalam masa yang sama hidangan yang siap digoreng begitu enak rasanya.

Namun, tahukah anda minyak yang mana satukah paling bagus digunakan untuk menggoreng agar hidangan yang dimasak bukan sahaja sedap dimakan malah sihat untuk tubuh.

Ketahui info bermanfaat ini melalui perkongsian dari Dr. Malinda agar kita sebagai ibu dapat menyediakan masakan yang terbaik untuk keluarga.


MINYAK APA YANG PALING BAGUS UNTUK MEMASAK?

Anda masak guna minyak apa? Sebelum ni saya sendiri pun ada masalah, tak tahu nak pilih minyak masak yang mana?

Pening sebab banyak sangat artikel yg kata minyak ni bagus la, ada yg kata minyak ni pulak tak ok, sekejap lagi berubah, etc. Various opinion from the expert. Kita yang pengguna pun tak tahu nak ikut yang mana.

So, saya pun ada juga la pengalaman beli minyak-minyak yang dimomokkan bagus dan tersenarai di ruangan minyak-minyak mahal di pasaraya!

Nak jaga kesihatan la katakan, mahal skit pun x pe. Tapi rupanya, indah khabar dari rupa. Mitos dan politik industri rupanya.

Supaya anda tidak ter’konfius’ macam saya dulu, meh saya nak share beberapa tips pemilihan minyak masak.

Cara masak menggoreng ialah antara cara yang memindahkan haba pada makanan pada kadar lebih cepat, dan juga memberi aroma rasa yang lebih enak. Bukan langsung tidak boleh menggunakan cara ini tetapi kita kena pandai pilih jenis minyak yang digunakan.

Untuk memilih minyak untuk menggoreng, kita kena tengok 2 perkara :

1. JENIS MINYAK

– Pilih minyak yang mengandungi PALING RENDAH Polyunsaturated Fats (Asid lemak poli tak tepu) kerana minyak yang tinggi PUFA ni bila dipanaskan, tidak stabil, lebih mudah teroksidasi dan menjadi ‘rancid’.

– Minyak jenis lemak tepu, Saturated fats (contohnya minyak kelapa) telah dimomokkan sebelum ini sebagai minyak yang tidak sihat itu sebenarnya adalah lemak yang paling stabil bila dipanaskan.

2. SMOKE POINT

– Apa itu smoke point? Smoke point merujuk kepada suhu di mana minyak ini menjadi terlalu panas dan mula akan menghasilkan asap. Bila kita masak melepasi suhu ‘smoke point’ ni, penghasilan radikal bebas akan menigkat.

(Radikal bebas adalah antara penyebab proses pengkaratan pada besi dan pereputan pada kayu, dan ia juga boleh menyebabkan kita ‘mereput’ dan ‘berkarat’ dari dalam..huhu)

IKLAN

Soalan seterusnya ialah ‘Macamana Nak Tau SMOKE POINTS’ sesuatu jenis minyak?

Maaf ya, ia tidak ada tertulis pada label minyak masak tersebut. Kita sebagai pengguna yang perlu membuat sedikit pembacaan untuk kesihatan diri sendiri. (Boleh juga refer pada carta yang disertakan dibawah).

Prinsip pemilihannya mudah :

1. Pilih minyak yang mempunyai Smoke Point paling tinggi.

2. Pilih minyak yang mempunyai kandungan Saturated Fatty Acid yang paling tinggi.

Kombinasi kedua-dua faktor di atas akan menyebabkan minyak akan jadi lebih stabil dan sesuai untuk digunakan pada suhu yang lebih tinggi. So, kalu kita tengok, top on the list ialah Minyak Kelapa.

IKLAN

Minyak sawit pulak macamana?

Minyak sawit juga mempunyai Smoke Point yang tinggi, 235 *C dan kandungan Saturated Fats, 49 gram.

So, kalu nak menggoreng, the best ialah menggunakan Minyak Kelapa. Minyak sawit pun boleh. Tak perlukan membazirkan duit untuk membeli minyak ‘mahal’ yang mempunyai smoke point yang rendah dan kandungan lemak politak tepu yang tinggi.

Tetapi, ada tapinya lagi.. Minyak yang digoreng berulangkali akan juga menyebabkan smoke point semakin rendah!

Jangan guna berulang kali. Memang la sayang, tapi kena lagi sayang jantung lebih dari kita sayang minyak masak, kan?

Semoga bermanfaat ya!

sumber : Dr Malinda Health & Beauty