
Resepi Kuey Teow Theng yang sangat mudah. Jom cuba hasil perkongsian puan

BAHAN-BAHAN
Kuey Teow
Ayam
Cili flakes
Daun Bawang
Daun sup
Bawang putih
Siew Pak choy
Fish ball
Fishcake
Lada sulah
3 sekawan
kiub pati ayam
Bwg merah
Bwg putih
Halia
air scukupnya
Cara- Cara
1.Tumis bwg putih, bwg merah dan halia yg dikiisar Serta 3 sekawan. Setelah naik bau masuhkan air Didihkan, masukkan kiub ayam kemudian masukkan isi ayam, bila isi ayam dah masak keluarkan isi ayam separuh , bila dh sejuk carik-carikkan ayam tersebut.
2.Masukkan fishball dan fishcake rebus sekejap dan toskan. Hiris nipis.
3. Kuah tadi tambah perencah sup, lada , garam , daun sup. Masak seperti masak sup biasa.

Cara buat minyak bawang putih
1. Cincang 1 labu bawang putih.
2. Panaskan 1 senduk minyak, bila minyak. Dah panas masukkan bawang putih yang di cincang , goreng sehingga bawang kekuningan.
Cara buat kicap sambal kicap
1. Blend cili padi dan bawang putih gaul dalam kicap manis , perah limau kasturi. Ltk sedikit gula jika suka pedas Manis.
Celur sekejap sawi sehingga layu dan toskan.
Celur keoy teow dan toskan.

Selamat mencuba
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

















