Setiap kali menjelang bulan ramadan, pasti lauk ini menjadi salah satu ‘wajib’ ada di atas meja bersama hidangan lain. Namun, kini telur masin sudah menjadi menu biasa. Baik dihidangkan bersama Nasi putih ataupun dijadikan bahan tambahan dalam masakan lain
Mungkin cara penyediaannya yang ringkas serta boleh dinikmati dengan pelbagai gaya hidangan membuatkan telur masin menjadi pilihan ramai. Terasa keenakkannya bila disalut pada Ketam Masak sambal ataupun Nasi Goreng.
Jika anda gemarkannya, apa kata anda buat sendiri telur masin. Jika tiada telur itik, boleh saja kalau menggunakan telur ayam.
BAHAN-BAHAN:
13 biji telur ayam | dibersihkan
Ads
1 cawan garam kasar
2 ½ cawan air
CARA MEMBUAT:
Ads
Masukkan air dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga larut.
Padamkan api dan biar air garam betul-betul sejuk.
Ads
Masukkan telur yang telah dibersihkan ke dalam baling dan masukkan air garam yang telah disejukkan tadi.
Tutup balang dan simpan selama 2 minggu sebelum dicuba.
Sumber: Rasa.my
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kegembiraan untuk menyambut ulang tahun perkahwinan kedua bertukar duka bila mana isteri tersayang disahkan menghidap kanser paru-paru tahap 4. Bagaikan tidak percaya, Mohd Hafizi Mohd Yusof kelu seribu bahasa apabila berita tersebut dikhabarkan oleh doktor.
“Pada awal puasa ke 4 tahun lepas, isteri saya disyaki menghidap tibi lalu dia di beri rawatan pesakit tibi. Isteris aya terpaksa makan pil tibi selama 3 bulan berturut-turut disamping setiap bulan temu janji buat x-ray untuk lihat perkembangan kesan ubat tibi tapi melalui x-ray tiada perubahan.
‘Selepas tu doktor syokkn buat ct scan ada nampak ketumbuhan di paru-paru di sebelah kiri selepas tu buat biogpis ambil sample ketumbuhan. Seminggu lepas itu pada 28/8/18 isteri saya di sahkan menghidap kanser paru-paru stage 4.
“Lepas tu fail2 isteri saya dipindahkan dan di daftarkan di Yayasan Tunku Jalil, Muar. Tapi malangnya sebelum temu janji isteri saya dengan pakar onkologi dia telah di serang sawan pada mlm 22/9/18 Isteri saya di masukkan zon kuning dan di xray bahagian kepala. Dotor mengesahkan kanser isteri saya telah merebak ke otak.
“Bayangkan pada 23 hari bulan sehari sebelum ulang tahun pernikahan kami yang kedua isteri saya telah dibawa ke Hospital Ismail Johor untuk radioterapi. Saya menyambut ulang tahun perkahwinan kedua kami di hospital. Isteri melakukan radioterapi selama 5 kali dan berada diwad selama 9 hari.
“Selesai radioterapi, rambutnya gugur sehingga botak. Sebulan selepas itu, dia jumpa doktor pakar dan doktor mencadangkan dia menjalani kimoterpi pula sebanyak 12 kali,” ujar Mohd Hafizi tatkala bercerita detik awal isterinya jatuh sakit sehingga disahkan menghidap kanser tahap 4.
Pada pertama kali Kimo, Roshaya Binti Isnin,diserang sawan yang amat teruk. Sehingga dimasukkan di zon merah.
“Dan dari situ awalnya hanya lumpuh dikaki, kemudian merebak ke separuh badan belah kanan. Selama hampir 3 bulan terlantar tak boleh buat apa-apa tapi rawatan kimo diteruskan. Selepas kimo, isteri dimasukkan ke wad selama seminggu akibat kekurangan darah putih dan Sesak nafas.
“Akhirnya pada 24/3/19 segala rawatan kimoterapi isteri saya dhentikan. Sekarang ini, isteri saya sudah dibawa pulang ke rumah. Menurut doktor, jika diteruskan boleh mengancam nyawa dan mereputkan tulang.
“Doktor pakar syorkan kami mendapatkan rawatan di hospital swasta yang mana ia memerlukan belanja yang sangat tinggi bagi kami yang tak berkemampuan anggaran antara RM7-10k, atau mencari rawatan tradisional diluar,’ cerita Mohd Hafizi lagi yang belum dikurniakan anak hasil perkahwinan mereka.
Dugaan datang bertimpa-timpa, disebabkan kerap mengambil cuti untuk menjaga isterinya yang sakit, Hafizi diberhentikan kerja.
“Saya terima segala ujian yang diberikan ini dengan hati yang reda. Yang penting, saya mahu menjaga isteri dan berdoa semoga dia akan sembuh kelak. Itulah harapan saya. Biarlah saya hilang kerja dari hilang orang tersayang.
Bagi anda yang ingin menyumbang boleh berbuat demikian di bank islam 01032020753797 mohd hafizi atau maybank 151463325545 roshaya Isnin(isteri) no tel 0142774903.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jika anda sekeluarga peminat menu pasta, tentu tidak akan kecewa bila menyediakan menu yang dikongsikan oleh Eka di salah satu group masakan di Facebook. Ini memandangkan perkongsian resipi Spaghetti Carbonara ini telah tular dan ramai teruja untuk mencubanya.
Jadi apa kata anda juga bolehlah mencuba resipi ini dan rasai keenakan rasanya sendiri. Selamat mencuba.
Resepi Spaghetti Carbonara cara saya untuk 2-3 orang makan;
Bahan-bahan:
– Spaghetti secukupnya (saya pakai angel hair punya. Jenama Prego)- BELI di sini
– Olive oil secukupnya
– Bawang putih (potong dadu)
– Bawang holland (potong dadu)
– Udang (buang kulit)
– Cendawan butang dalam tin (buang air dalam tin tu) / cendawan shiitake (tak kisah yang mana, potong hiris)
– 1 kotak kecil whipping cream (Tak kisah apa jenama, saya pakai anchor) -Boleh BELI di sini
– 1/2 kotak kecik susu full cream (Tak kisah apa jenama, saya pakai dutchlady) – Boleh BELI di sini
– Mozarella cheese parut (ikut suka nak letak berapa banyak)
– Blackpepper Aji-Shio
Bahan-bahan hiasan;
– Chilli Flakes McCormick
– Parsley leaves / Oregano leaves / Ketumbar (hiris halus. Boleh je pilih mana 1 nak pakai)
Cara-caranya;
1. Rebus spaghetti sampai lembut, toskan. Letak tepi dulu.
2. Tuang olive oil, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan holland sampai naik bau.
3. Masukkan udang dan cendawan yang dah dihiris.
4. Apabila udang dah masak, masukkan whipping cream dan susu full cream.
5. Perasakan garam dan secukup rasa.
6. Letak blackpepper.
7. Masukkan cheese. Bila kuah agak pekat, masukkan spaghetti dan gaul bersama.
8. Hidang dalam pinggan, dan hiaskan dengan chilli flakes & parsley leaves
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Para ibu di luar sana pasti dah susun senarai menu-menu yang nak dimasak sama ada untuk sahur atau berbuka di rumah. Lagi buntu kalau anak atau suami dah tanya menu setiap hari.
Ini dia resipi maggi goreng paling simple yang dikongsikan oleh chef viral Hamdan Mubarak yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Sekarang, tak perlu pening dah nak fikir masak apa untuk sahur. Cuba sahaja resipi ini memang confirm tak cari lain.
Maggi Goreng
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
– Tumbuk dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili padi bersama.
– Masukkan rempah maggi kari ke dalam tumisan dan masukkan 3 biji telur.
– Masukkan 3 paket maggi yang sudah direndam dalam air biasa selama 5 minit.