Bila difikirkan menu apa yang enak untuk disediakan bila ada sesikat pisang yang masak di rumah. Mungkin ada yang membayangkan elok dimasak cengkodok, lempeng pisang, atau pengat pisang.
Pun begitu, perkongsian daripada Dr Hana ini menarik juga untuk kita cuba, dimana beliau sediakan muffin pisang coklat cip. Nampak cukup menyelerakan dan menyediakannya juga mudah. Buay sesiapa pun tidak sabar untuk mencuba resipi yang dikongsikannya itu.
Ayuh kita baca perkongsian penuh daripadanya.
Mama saya beri pisang muda sesikat 2 minggu lepas. Semua adik-beradik dapat, pisang yang ditanam sendiri tu. Tapi mama lupa nak pesan yang pisang tu takkan menguning bila dah masak. Kekal hijau.
Jadinya kami pun tak perasan. Tau-tau je dah hitam kulit dia. Aduhai!
Tapi di rumah ni, pisang buruk pun ada value tersendiri. Saya kupas kulitnya dan sejuk bekukan pisang benyek tu.
Ads
Ramai yang suka buat cekodok dari pisang buruk. Tapi saya suka buat muffin pisang je. Sebabnya muffin lebih cepat dibuat berbanding cekodok dan kurang minyak yang digunakan. Paling penting, saya tak perlu berlemuih berdiri di depan kuali panas.
Senang saja nak buat muffin. Tak perlu peralatan canggih pun. Perlu satu bekas untuk bahan basah, satu bekas untuk bahan kering dan senduk untuk menggaul.
Nak resepi?
Ads
Muffin Pisang Bercoklat Cip
Bahan kering (ratakan)
3 cawan tepung gandum
⅔ cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk kayu manis (optional)
1 cawan cip coklat (optional)
Bahan basah (gaulkan)
6-8 biji pisang buruk (dilecek kasar)
2 biji telur
⅔ cawan minyak sawit/ jagung/ canola
1 sudu kecil esen vanila
Ads
Satukan kedua-dua bahan kering dan basah. Gaul perlahan saja, setakat bersatu. Dilarang pukul laju, nanti gluten yang dihasilkan tepung membuatkan muffin jadi liat.
Sendukkan kedalam cawan muffin dan bakar pada suhu 170°C selama 15-20 minit bergantung kepada ketuhar masing-masing, hingga warna bertukar keemasan.
Kat atas muffin tu saya taburkan streusel. Tak nak letak pun tak mengapa.
Nota kaki:
– Semua ni sebenarnya anak-anak dara saya yang buat. Saya jadi puan director je.
– Jumlah gula yang digunakan bergantung kepada kebenyekan pisang. Lebih benyek, lebih sikit gula yang diperlukan kerana pisang dah semakin manis.
sumbet : Hana Hadzrami
Boring je, masak. Stress je, masak.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi yang dah biasa masak sikit, bila nak masak dalam portion yang banyak terus rasa blank. Takut la pula nanti terlebih itu ke, terkurang ini ke, betul tak?
Yang mana tiba-tiba ada orang nak datang rumah waktu cuti, tak reti nak bajet makanan masak macam mana, boleh cuba resipi dari Latifah Karim ni. Tiru je semua, zupp zapp siap! Jom cuba.
RESEPI NASI TOMATO by Cik Tipah
Untuk 20 orang makan
Nasi Tomato
8 cawan beras basmathi direndam 30 minit
9 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bwg merah besar saiz sederhana dicincang
6 ulas bwg putih dicincang
2 inci halia dititik
4 sudu besar sos tomato
1/2 tin tomato puree
1 kiub ayam
1 biji tomato di potong dadu
1 batang serai dititik
4 sekawan kayu manis/ bunga lawang/ bunga cengkih/ buah pelaga
Minyak sapi/ butter/ majerin untuk menumis
Daun pandan/ ketumbar
Kismis
Garam dan gula
Cara masak nasi
#1 Tumiskan 4 sekawan, serai, halia, daun pandan hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih.. Bawang dah kekuningan masukan sos tomato, tomato puree, kiub ayam dan tomato yg dah dipotong dadu.
#2 Bila semua dah sebati boleh la masukkan beras dan kacau @goreng selama 5 minit lebih kurang.
#3 Pindahkan beras tadi ke periuk nasi. Kemudian masukkan air, susu, garam, gula, kismis dah 2 tangkai daun ketumbar.
#4 Bila periuk nasi dah kee warm terus tutup suis. Ini bertujuan untuk mengelakkan nasi hangit @berkerak di bawah. Biarkan selama 5 – 10 minit baru la bukak tudung periuk dah boleh kacau nasi pakai garpu @copstik utk elakkan nasi patah.
Ayam Masak Merah
1 1/2 ekor ayam (sy masak 23 ketul hr tu)
2 biji bwg besar (dikisar)
7 ulas bwg putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
1 1/2 cawan cili kisar (lebih kurang)
Sos cili
Sos tomato
Gula melaka
Gula, garam
Tomato
1 biji bwg besar utk hiasan
4 sekawan
Minyak untuk menumis
Cara memasak
#1 Gorengkan ayam.
#2 Tumiskan bwg merah, putih, serai dan halia kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga semua bahan masak dan naik minyak. Masukkan sos tomato dan kacau. Masukkan gula melaka, garam dan gula.
#3 Masukkan ayam dah kacau dalam 10 minit lebih kurang. Biar ayam tu mesra.
#4 Last taburkan bawang dan tomato. Siap!!!
* Kami tak letak susu ya dalam masak merah ni sebab tak suka dan ayam akan cepat basi..ini resepi mak mentua kami😍
* Kalau nak buat sikit kecikkan portion.
* Hampa try naaa..letih taip resepi panjang berjela ni😜😜😜
Selamat mencuba!!!😊😊😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Setiap kali menjelang Aidilfitri, kek, biskut atau kuih raya antara hidangan wajib yang mesti ada atas meja. Walaupun tahun ni, ziarah dihadkan pada hari raya pertama, namun, pastinya kita tetap ada keinginan menikmati kek.
Salah satu kek yang popular adalah kek planta pelangi. Namun perkongsian oleh seorang wanita ini, mengenai resipi seorang chef Azmin Zain tanpa menggunakan bahan penaik menarik untuk dicuba. Malah hasilnya memang gebu.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Alhamdulillah saya dah try buat resepi dari chef Azmin zain kek planta rainbow Tanpa bahan penaik tapi ia tetap naik gebu dengan jayanya
» pukul majerin dengan gula sehingga gebu » masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga abis » masukkan esen vanilla » masukkan tepung sikit demi sikit diserta sekali dengan susu cair selang seli » bagikan beberapa bekas ikut warna kesukaan kita » sapukan loyang dengan majerin dan lapikakan kertas minyak » ambik setiap adunan dalam 2 3 sudu ulang sehingga abis » hentak2kan sikit bagi udara keluar » ambik lidi bersih dan lorekkan kat permukaan adunan tadi
Saya guna loyang saiz 7 bakar suhu 160 api atas bawah 1jam 20minit..bergantung pade oven masing-masing ye.
Try dulu bakar suhu 160 45 minit. Ambik lidi bersih cucukkan kat permukaan tengah..bila keluarkan lidi bersih cantik bermakna kek dah masak. Tips nak kek sedap simpan seharian baru sedap lembab2 moist. terimakasih chef atas resepinya.
Susu pekat antara barangan ‘wajib’ ada di dapur. Sama ada untuk digunakan dalam minuman, kuih muih atau masakan lain. Sebab itu, harganya boleh tahan juga jika dibeli di kedai kan.
Nak belajar buat sendiri susu pekat? Tak ada masalah, ini mudah je. kali ini admin kongsikan cara buat sendiri dengan menggunakan tiga bahan je. Mudah dan cepat siap.
Cara buat susu pekat ini hasil perkongsian dari Zan Zafirah Zainal ni. Senang je, cuba ni!
Susu pekat manis homemade 3 bahan dalam masa 3 minit sahaja, cara saya. Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, saya olah jadi susu pekat manis.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)
2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara buat:
Campur semua bahan dalam pengisar dan kisar selama 3 minit. Siap!
Pastikan pengisar berhenti selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.
Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.