Fungsi dan tugas seorang guru bukan sekadar memberi ilmu, malah moral & sivik juga perlu dititikberatkan pada anak-anak.

Perkongsian daripada seorang guru berkenaan murid istimewa nya ini meraih perhatian ramai.

Bahkan cara cikgu Mohd Fadli Salleh mendidik pelajar lain dalam menyantuni murid istimewa tersebut membuatkan ramai sebak dan terharu.

“Murid Istimewa Tempat Mereka Di Syurga.” Cara Guru Ni Didik & ‘Hidupkan’ Kasih Sayang Dalam Jiwa Pelajar Buat Ramai Sebak!Aku namakan anak comel ini Seri, bukan nama sebenar. Seri ni murid tahun 1.

“Hari pertama persekolahan, Seri sangat pendiam. Orang lain dah bergerak masuk kelas, Seri masih duduk di situ. Sendirian.

“Seolahnya langsung tak faham arahan. Tapi dia tak menangis. Cuma menunduk tak nak pandang wajah dan mata guru.

“Murid Istimewa Tempat Mereka Di Syurga.” Cara Guru Ni Didik & ‘Hidupkan’ Kasih Sayang Dalam Jiwa Pelajar Buat Ramai Sebak!
Hari pertama persekolahan. Duduk dan enggan ke mana-mana. Tapi dia tak menangis. PK Petang kami, En Radzi yang pujuk dia.

Pendengaran dan pertuturan bermasalah

Puas la cikgu-cikgu memujuk. Termasuk PK Petang sekali. Kena pimpin baru dia nak bangun dan berjalan masuk kelas.

Setiap hari memang akan ada guru yang pimpin masuk kelas. Kalau tak, dia akan duduk tanpa bergerak kat dewan.

Masa dia berjalan, kami guru-guru perasan, sebelah kakinya tempang. Selepas dirisik, rupanya Seri anak istimewa. Pendengaran dia pun ada masalah, pertuturan juga.

Dalam kelas, Seri hanya menyendiri. Tidak bergaul sesiapa dan tiada siapa nak mendekatinya.

Layan dan berkawan dengan murid istimewa

Suatu hari aku masuk kelas Seri dan aku kena betulkan keadaan ini. Maka aku bercakap pada semua murid dalam kelas Seri,

“Dalam kelas kita, ada seorang murid istimewa tau. Murid istimewa ni biasanya tempat mereka di syurga akhirat kelak.

IKLAN
“Murid Istimewa Tempat Mereka Di Syurga.” Cara Guru Ni Didik & ‘Hidupkan’ Kasih Sayang Dalam Jiwa Pelajar Buat Ramai Sebak!
Hari kedua bersekolah. Beginilah Seri sewaktu berkumpul di dewan. Hanya menunduk memandang lantai. Kawan-kawan tak pandai nak menyantuni dia lagi masa ni.

Kena layan dan berkawan dengan murid istimewa ni. Kena bantu dia, kena tolong dia. Jangan pulaukan, jangan pula menganjing dan memalukan dia.

Awak tahu kan siapa?”

Semua murid menunjuk pada Seri. Tanpa aku suruh, dua tiga kawan berdekatan dia bangun dan terus menuju kat Seri.

“Awak. Nanti kita rehat sama-sama ya”.

“Awak nak pergi tandas cakap kat saya ya, saya teman”.

“Awak nak pensel tak? Kita ada pensel lebih”.

Hidupkan api kasih sayang

Serius masa tu bergenang kolam airmata aku. Betapa murni dan sucinya jiwa anak-anak ini. Kita cuma perlu beri sedikit ‘spark’ untuk menghidupkan api kasih sayang dan keprihatinan dalam jiwa mereka.

Selepas hari itu, setiap hari akan ada kawan-kawan dia pimpin Seri masuk kelas. Teman Seri ke tandas, rehat bersama, buat kerja sama-sama.

IKLAN

Inilah dia ilmu yang tidak tertulis dalam buku teks. Ia dipelajari melalui universiti kehidupan.

“Murid Istimewa Tempat Mereka Di Syurga.” Cara Guru Ni Didik & ‘Hidupkan’ Kasih Sayang Dalam Jiwa Pelajar Buat Ramai Sebak!
Seri, sendirian di kelas tanpa kawan awalnya. Kadang-kadang dia tidur dalam kelas. Aku tak pernah kejut murid kalau mereka tidur. Biarlah mereka rehat. Kita tak tahu apa yang mereka lalui di rumah. 😊

Setinggi mana lulusan, itu cuma sekeping kertas sahaja. Hasil sebenar sesuatu pembelajaran yang berjaya ialah melalui sikap dan tindak tanduk.

Santun dan beradab

Aku sentiasa menitik berat hasil dan sikap dalam mendidik anak-anak.

Biarlah ada yang kurang pandai dalam pelajaran, namun akhlak dan sikap biar santun dan beradab. Biar ada sifat keinsanan dan cakna pada orang keliling.

Alhamdulillah, anak-anak ini mudah mengikut kata. Mudah dilentur dan dididik.

Seri dalam proses perpindahan ke sekolah pendidikan khas. Kelas yang lebih sesuai untuk dia. Namun pertukaran memakan masa juga.

“Murid Istimewa Tempat Mereka Di Syurga.” Cara Guru Ni Didik & ‘Hidupkan’ Kasih Sayang Dalam Jiwa Pelajar Buat Ramai Sebak!
Ni minggu lepas. Masa ni aku bawa murid kelas ni ke surau untuk solat. Waktu nak pulang ke kelas, aku perhati je kawan-kawan Seri bantu Seri pakai kasut. Padahal aku tak suruh pun. Alhamdulillah, didikan aku berjaya. Seronok dan bahagia aku lihat situasi ini.

Sementara itu dia akan di sekolah kami, di kelas aliran perdana bersama kawan-kawan yang lain.

IKLAN

Dan kini aku tidak lagi risau tentang dia. Kerana kawan-kawan dia dah ada untuk menjaga dia dan mengasihinya.

#MFS

– Kisah Tahun 1 –

Kredit: Mohd Fadli Salleh


ARTIKEL MENARIK: “Menunggu Kepulangan Yang Tak Akan Pulang.” Baru 3 Hari Habis Pantang, Suami Pula Meninggal Dunia, Kisah Wanita Ni Bikin Sebak!

ARTIKEL POPULAR: “Ya Allah Adik Gagah Juga, Kakak Tumpang.” Gelagat Comel Aafiyah Ditegur Tokti Menyakat Adiknya Bikin Ramai Terhibur

BACA INI JUGA : “Cantiknya Baby Khadeeja, Secantik Namanya. Muka Chinese Look.” Intan Ladyana Dedah Wajah & Nama Anak


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI