Lepas raya badan terasa cukup berat untuk berjalan. Langkah kaki terasa makin lemah disebabkan peningkatan berat badan yang mula naik tanpa sedar.

Ditambah dengan kemasukkan angin yang banyak hasil daripada makanan bersifat angin seperti ketupat dan sebagainya.

Malah lepas raya juga ada yang mula mengadu sembelit kerana makan terlampau banyak tetapi usus tidak dapat berfungsi dengan baik.

Sakit dibuatnya dengan keadaan tubuh yang semacam ini. Jika tiada masa untuk berurut ada baiknya anda amalkan minuman-minuman yang mampu menyingkirkan angin dalam badan.

Perkongsian oleh Nasir Nasir di facebook ini boleh juga anda cuba. Mudah sahaja dengan tiga bahan dapur yang sentiasa ada di rumah kita. Angin keluar berdesup lajunya. Jom cuba.

Perkongsian dari fb, so try buat dah 2 hari dan kesannya badan rasa ringan. Buang air besar lawas sangat-sangat. Tak malu nak cakap bila setiap kali buang air besar najis keluar warna hitam. Kentut pun setiap masa. Sesuai untuk wanita lepas datang period dan nak keluarkan darah beku.

Bahan-bahan:
Halba
Serai
Halia
Air secukupnya

Caranya:

1. Potong serai 2 batang ketuk-ketuk. Halia dalam 5-6 hiris dan halba 1 sudu besar.

IKLAN

2. Masukkan air, agak-agak untuk korang sekali minum dan muat nak letak dalam mug.

Posted by Nasir Nasir on Thursday, 10 August 2017

3. Guna asam jawa segera je senang.

IKLAN

4. Bila air rebusan dah tapis dalam mug, masukkan asam jawa untuk rasa masam-masam.

5. Minum ketika masih suam.

 

Kredit: Nasir Nasir