Orang dulu-dulu selalu sarankan bila ada ahli keluarga yang terkena sawan, perkara pertama perlu buat kena letak sudu.

Namun lain pula saranan doktor ini dan sebaiknya kita ambil tahu untuk kepentingan bersama.

SAWAN: JANGAN LETAK SUDU!

Sawan atau ‘tarik’ adalah cetusan aktiviti elektrik mendadak yang berlaku di dalam otak yang menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkahlaku atau aktiviti seorang individu. Antara manifestasinya adalah:

1. Tiba-tiba keliru atau hilang kesedaran
2. Anak mata ke atas
3. Mulut berbuih
4. Kaki dan tangan menjadi keras/kejang.
5. Kaki dan tangan tersentak-sentak.

Sawan berlaku disebabkan oleh demam yang tinggi, kadar gula yang rendah di dalam darah, gegaran dan kecederaan otak atau pun apabila mendapat jangkitan kuman di otak.

Jika seseorang diserang sawan, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu individu yang diserang sawan.

IKLAN

1. Bertenang. Perhatikan keadaan mangsa, lihat sama ada mangsa mempunyai manifestasi sawan(seperti disenaraikan di atas). Jika ada, lihat jam untuk menentukan masa sawan bermula.

Jangan panik dan menggelabah. Jika anda panik, anda tak boleh berfikir dengan baik. Jika anda tak dapat kawal panik anda, terus telefon 999 untuk dapatkan bantuan.

2. Pastikan kawasan sekeliling mangsa bebas daripada perkara yang boleh mendatangkan kecederaan. Jika ada benda berbahaya (contoh: gunting, pisau, jarum, api), alihkan daripada mangsa.

Tidak digalakkan alihkan mangsa melainkan berada di kawasan berbahaya. Kekejangan akan jadikan mangsa sukar dialihkan dan boleh menyebabkan kecederaan kepada anda dan mangsa.

 

IKLAN

Nak Bantu Orang Terkena Sawan, Bukan Letak Sudu. Tapi Begini Doktor Ni Ajar!

3. Pusingkan mangsa ke posisi mengiring. Ini dapat mengelakkan air liur atau buih dari mulut daripada termasuk ke dalam saluran pernafasan. Pada posisi mengiring, air liur akan mengalir keluar mulut.

Jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut mangsa. Ia boleh menyebabkan gigi mangsa rosak, atau mangsa tergigit jari anda. Jika mangsa tergigit lidah, lazimnya hanya bahagian kecil lidah sahaja.

4. Longgarkan pakaian dan aksesori yang dipakai oleh pesakit, contoh: cermin mata, tali leher, tali pinggang. JIka badan pesakit terlalu panas, tuam dengan air suam kuku untuk menurunkan suhunya.

IKLAN

Elakkan pakaian terlalu ketat jika anda atau anak anda mempunyai sejarah terkena sawan. Elakkan suka memakai barang kemas kerana berisiko hilang semasa anda diserang sawan.

5. Jika sawan berlangsung lebih 5 minit atau berulang-ulang dalam harinya sama, telefon 999 untuk dapatkan bantuan. Sawan berpanjangan dan berulang boleh merosakkan otak.

Jangan pegang pesakit dengan kuat untuk cuba untuk menahan atau memberhentikan pergerakan sawan. Jangan berikan ubat, makanan atau minuman melalui mulut semasa pesakit sawan.

Selepas sedar, mangsa lazimnya akan kelihatan mamai. Ia di panggil ‘post ictal drowsiness’. Berikan masa untuk mangsa bertenang dan sedar sepenuhnya. Jika kali pertama sawan, pergi jumpa doktor juga.

Kongsikan, agar lebih ramai tahu cara yang betul kendalikan orang diserang sawan.

Sumber : Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan