Mengambil kesempatan bersempena musim cuti sekolah ini, menarik juga jika kita seisi keluarga pergi bercuti ke Pulau Pangkor. Sebuah pulau yang terletak di negeri Perak dan cukup terkenal sebagai pulau yang cantik  dengan dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah. Antaranya adalah seperti Pantai Nipah, Pantai Coral dan yang lainnya.

Pun begitu, sebelum berkunjung ke Pulau Pangkor bersama seisi keluarga, elok juga ketahui tip untuk bercuti di sana sepertimana yang dikongsikan oleh Sis Hawa di media sosial.

Menurutnya ada 5 tips untuk bercuti di Pulau Pangkor dan semoga ianya memberi manfaat kepada anda yang pertama kali ini berkunjung ke sana.

5 Tips untuk bercuti di Pulau Pangkor

Nak Bercuti Di Pulau Pangkor, Hadam Dulu Tips Ni Agar Lancar Percutian Seisi Keluarga!

#1 – How to go Pulau Pangkor?

Cara nak ke pulau pangkor tidaklah terlalu susah. Untuk pergi ke Pulau Pangkor, kita perlu menaiki feri. Jangan risau kerana terdapat banyak feri yang beroperasi seawal 6.30 pagi hingga lewat petang. Perkhidmatan feri yang bermula dari pagi hingga ke malam ini sangat memudahkan pelancong. Ada dua terminal feri untuk ke Pulau Pangkor. Terminal asal adalah Jeti Lumut. Jeti Lumut ini sudah lama dan masih berfungsi hingga ke hari ini. Selain jeti Lumut, ada juga terminal baru iaitu Kompleks Jeti Marina Island. Kompleks Jeti Marina Island yang baru di bina ini kedudukannya adalah lebih hampir dengan Pulau Pangkor. Untuk harga feri pergi balik antara Marina – Pangkor – Marina hanyalah dalam anggaran RM14 seorang untuk pergi dan balik.

Nak Bercuti Di Pulau Pangkor, Hadam Dulu Tips Ni Agar Lancar Percutian Seisi Keluarga!

#2. Pilih tarikh yang sesuai

Pulau Pangkor tidak seperti pulau-pulau yang terletak di kawasan pantai timur. Pulau Pangkor cukup strategik dan sepanjang tahun boleh datang bercuti ke sini. Cuma, kena pilih tarikh yang sesuai supaya tidak bertembung dengan tarikh cuti umum.

Andainya terpaksa datang bercuti hanya pada waktu cuti umum itu juga, terpaksalah berdepan dengan waktu puncak musim cuti sekolah dengan jumlah pengunjung yang agak ramai.

IKLAN

#3. Tentukan cara dan kenderaan untuk ke sana

Jika mahu bawa kereta atau motor terus ke pulau, boleh gunakan khidmat feri kargo untuk bawa kereta atau motor ke pulau tersebut. Ada 3 bot kargo yang menyediakan perkhidmatan sebegini iaitu Bot Kargo Ah Seng, Bot Kargo Hua Wei dan Bot Kargo Jeti Marina.

Nak Bercuti Di Pulau Pangkor, Hadam Dulu Tips Ni Agar Lancar Percutian Seisi Keluarga!

#4 – Ketahui tempat menarik di Pangkor

Di Pulau Pangkor ini ada banyak juga kesan peninggalan sejarah. Pemandangan di sini juga cantik. Kerana itu terdapat banyak tempat-tempat menarik di Pulau Pangkor. Pastinya percutian sekeluarga akan lebih sempurna.

Antara tempat-tempat menarik di Pulau Pangkor Perak yang boleh dikunjungi adalah :

IKLAN

Kota Belanda

Pulau Sembilan

Batu Bersurat

Tortoise Hill

Galeri Panorama Pangkor

Pantai Teluk Nipah

IKLAN

Pekan Pangkor

Teluk Ketapang

Masjid Terapung Pulau Pangkor dan banyak lagi.

Nak Bercuti Di Pulau Pangkor, Hadam Dulu Tips Ni Agar Lancar Percutian Seisi Keluarga!

#5 – Listkan aktiviti siang dan malam di Pulau Pangkor

Percutian waktu siang di Pangkor boleh dipenuhi dengan aktiviti yang pelbagai. Antaranya ronda-ronda sekitar pekan Pangkor, lihat nelayan menangkap ikan guna pukat tarik, lihat penduduk setempat usahakan perniagaan ikan kering, lakukan aktiviti snorkeling di Pulau Pangkor, naik bot di Pulau Pangkor untuk keliling pulau dan banyak lagi.

Untuk aktiviti malam di Pulau Pangkor ini pula, boleh berjalan di persisiran pantai, bina unggun api sambil berbbq, nikmati makan malam menu ikan bakar di restoran Shema Hashim Pulau Pangkor dan lain-lain lagi.

Dengan pelbagai aktiviti yang ada siang dan malam di Pangkor, pastinya pengalaman percutian selama tiga hari dua malam di Pulau Pangkor akan terasa sangat pantas.

sumber: Sis hawa via Perak Sana Sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI