Bila duduk rumah ni, untungnya boleh asah skill memasak. Mana taknya, pantang nampak ibu macam tak berapa nak busy, ada la yang request makanan yang susah-susah!

Misalnya macam resipi yang min nak share hari ni, Nasi arab. Sesetengah resipi ada guna rempah tambahan kan untuk bagi sedap? Haaa tak payah semua tu! Ikut Je cara ni, mudah, ringkas & paling penting sedap. So… tunggu apa lagi? P cari pen kertas catit resipi dari Noor Atika Mahamood ni cepat!

~~ Assalammualaikum, hari ni sy nak kongsikan resepi Nasi Arab yg simple utk berbuka… Resepi ni sy R&D sendiri (olah sedikit drpd resepi2 yg sy study),,setiap org kan ada cara dan citarasa sendiri,, πŸ˜ƒπŸ˜ ok Jom tgk bahan2 dan tutorial dibawah πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

NASI ARAB SIMPLE πŸ‘©β€πŸ³πŸ‘©β€πŸ³πŸ‘©β€πŸ³

Bahan rebus ayam :

– 4 ketul ayam bahagian peha
– 1 sk ketumbar
– 1 sk jintan putih
– 1 sk jintan pedas
– 1 sk lada hitam
– 1/2 sk lada putih
– 1 kiub ayam
– 1 biji tomato belah 4
– 1 sk rempah beriani
– sedikit garam
** Cara memasak ada pd setiap gambar.

Cara-cara rebus bahan:-

1. Rempah ratus utk rebus ayam dan menumis nasi.

2. Cuci ayam bersih2, toskan, hiris2 mcmni supaya bila rebus nanti.. Segala rempah ratus meresap dlm ayam. Ayam akan jd sedap in sha Allah 😊

3. Masukkan rempah2 utk rebus ayam. Ketumbar,jintan putih, jintan pedas, lada hitam, lada putih, garam, kiub ayam, tomato & rempah beriani.

4. Masukkan air.

5. Rebus sampai ayam empuk.

6. Bila dah empuk, keluarkan ayam dan toskan. Ayam akan digaul dgn bahan2 perap pula. Air rebusan ayam akan digunakan utk masak nasi.

Bahan Perap Ayam :

– 1 sb sos tiram
– 1 sb sos cili
– 1 sk serbuk ketumbar
– 1 sk serbuk bwg putih
– 1 sb serbuk kari
– 1 sb madu
** gaul dan perap ayam. Kemudian bakar.

Nak beli barang dapur yang super murah? Meh klik kat SINI !

Cara-cara perap & goreng ayam :-

1. Lumurkan rempah2 dan perapkan sekejap. Sy perap setengah jam je. (kejar masa nk masak takut lewat nnti tak sempat nk buka puasa)🀣

IKLAN

2. Bakar ayam, suhu 230’c masa 30minit @ikut oven masing2.

** ayam ni kalau tak nk bakar pun blh. Blh juga kukus ayam diatas /nasi atau goreng. Ikut citarasa masing2 lah ye. Mana2 yg senang bg kita.

3. Selepas 30minit, ayam siap dipanggang.

Bahan Nasi :

– 2 cawan beras basmathi (rendam 20min)
– 3 sekawan
– 1 biji bwg besar hiris
– sedikit halia hiris
– 2 sb butter + 2 sb minyak masak
– 2 sb rempah beriani
– Sedikit pewarna kuning

1. Utk nasi pula, panaskan butter+minyak, tumiskan bwg besar, halia dan 3 sekawan sampai naik bau. Selepas itu masukkan rempah beriani.

IKLAN

2. Masukkan beras basmathi yg dah direndam 20minit. Tumis sekejap. Lps tu masukkan air rebusan ayam td. Nisbahnya -> 1 cawan nasi = 1 cawan 1/2 air ( 1 : 1 1/2)
Sy masak 2 cawan nasi. Bermakna Sy masukkan 3 cawan air rebusan ayam. Ok faham kn? 😊

3. Alhamdulillah cantik kejadiannya 😍

** Sy tak tambah garam pd nasi sbb air rebusan ayam td dh ada garam. Tp terpulang citarasa masing2 samaada nk tambah garam lg atau tidak.

4. Masukkan pewarna kuning sikit. Cara sy pakai syringe (baru).
Lps tu tutup periuk biar nasi kering lg 10 minit baru gembur2 pakai garfu.

Bahan Salad Salsa :

– 1 biji tomato
– 1 biji bwg sederhana besar
– 1/2 biji timun
– 2 tangkai daun ketumbar
– sedikit garam, gula dan jus lemon
** Potong kiub bahan2 diatas, gaul dgn garam dan gula. Perahkan jus lemon. Siap.

Bahan Sambal :
– 1 biji tomato
– 2 biji bwg putih.
– 2 biji lada merah basah
– 5 biji cili padi
– setangkai daun ketumbar
– gula, garam sesedap rasa

** Blendkan bahan2 diatas bsama sedikit air. Kemudian masak dlm periuk sampai agak pekat sikit. Perasakan. Siap !!!